05 decembrie 2021


Laborator pentru depistarea alimentelor
falsificate

>„Este un proiect de viitor pentru controlul calităţii alimentelor, ca să putem face exporturi” declară Gheorghe Flutur, preşedintele CJ Suceava

>Clusterul regional inovativ de bioeconomie nu s-a materializat din cauză că POC 2014-2020 „a fost blocat”, „pentru că s-a întârziat foarte mult cu ghidurile”

Un laborator de cercetare interdisciplinară pentru analiza calităţii şi siguranţei şi identificarea falsificării alimentelor va fi construit Parcul industrial din preajma Aeroportului „Ştefan cel Mare” din Suceava. Proiectul este promovat de Asociaţia „Clusterul regional inovativ de bioeconomie Suceava-Botoşani”, o hotărâre în acest sens fiind votată de deliberativul judeţean întrunit în şedinţă extraordinară. „Dorim să construim un laborator în Parcul industrial de la Aeroport. Noi deja am stabilit acolo închirierea. Este vorba despre 500 de metri pătraţi, pentru construirea acestui laborator. Noi lucrăm şi la documentaţia pentru alte laboratoare, dar cel pentru controlul alimentelor este extrem de important, pentru că ne străduim să dăm drumul la acest cluster, la această asociere” a Gheorghe Flutur, declarat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava. Valoarea proiectului este de 4,37 de milioane de lei, partea nerambursabilă  fiind de 2,60 milioane de lei, ceea ce înseamnă o finanţare europeană de 60%. Din bugetul judeţului Suceava se alocă 275.000 de euro, Primăria municipiului Suceava participă cu 50.000 de euro, iar Universitatea  „Ştefan cel Mare” asigură 10.000 de euro. Co-participare de 5.000 de euro fiecare au o agenţii economici din componenţa clusterului de bioeconomie.     „Este un proiect de viitor pentru controlul calităţii alimentelor, ca să putem face exporturi. Avem nevoie de astfel de laboratoare ca să putem cercetare” subliniază şeful executivului judeţean sucevean. Consiliul Judeţean Suceava este iniţiatorul „Clusterul regional inovativ de bioeconomie Suceava-Botoşani”, coordonarea revenind Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, iar conform şefului administraţiei judeţene proiectul nu a fost implementat din cauză că Programul Operaţional Competitivitate (POC) 2014-2020 „a fost blocat”. „Avem de gând să dăm drumul la proiecte mari. Acum am prins finanţare, pentru că s-a întârziat foarte mult cu ghidurile. Dar, sunt termene foarte scurte, iar pe 7 decembrie este limita pentru depunerea acestui proiect pe care sperăm să-l câştigăm” a explicat Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava.