07 decembrie 2021


Tranchilizarea şi împuşcarea urşilor pot pune în pericol localnicii şi membrii echipelor de intervenţii 

>Până acum, trei cazuri de tranchilizare şi relocare au avut loc în Broşteni, zonă în care s-au desfăşurat şi două acţiuni de „extragere prin împuşcare”  

Garda Forestieră Suceava semnalează o serie de probleme în aplicarea prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 18 din 21 iulie 2021 privind aprobarea normelor metodologice de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs. Într-o informare înaintată Instituţiei Prefectului judeţului Suceava, Garda Forestieră atrage atenţia asupra l

ipsei de personal, doar 4 persoane specializate  deservind 3 judeţe cu efective semnificative de urs. De asemenea, evidenţiate sunt neconcordanţe legislative care derivă din ordonanţa de înfiinţare a Gărzii Forestiere Naţionale, dar şi lipsa autorizării şi a bugetului necesar dotării cu armament şi echipament necesar intervenţiei imediate. Garda Forestieră Suceava mai atrage atenţia că nu există legislaţie pentru „situaţiile cu pericolul produs de urşi în extravilan sau pentru cazurile în care ursul este prins în laţ” şi că OUG nr.18 din 2021 nu prevede cui revine decontarea cheltuielilor de eliberare, tranchilizare şi relocare. De asemenea, subliniat este faptul că nu s-au organizat aplicaţii practice coumune cu Inspectoratul de Jandarmi Judeţean, Inspectoratul de Poliţie Judeţean şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă,  „personalul nefiind instruit pentru astfel de situaţii”. Lipsa de instruire ar fi prezentă şi în cazul  personalului Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţă Alimentelor, care, totodată, nu ar deţine substanţe necesare şi eficiente pentru tranchilizare. „Tranchilizarea şi împuşcarea, atât pe timp de zi cât şi pe timp de noapte,  a exemplarelor de urs aflate în intravilanul localităţilor, pot genera atacuri asupra persoanelor întâlnite, inclusiv asupra echipei de intervenţie, situaţie în care nu se poate asigura siguranţa cetăţenilor” se subliniază în informarea remisă Instituţiei Prefectului. Până acum, Garda Forestieră Suceava a participat la o acţiune alungare a urşilor din zona Horodniceni, trei cazuri de tranchilizare şi relocare în zona Broşteni, precum şi la două acţiuni de extragere prin împuşcare tot în această din urmă zonă.