30 decembrie 2019


Scumpirea gigacaloriei, dispută înfierbântată în şedinţa Consiliului Local Suceava

  • Consilerul Ovidiu Milici a punctat că „nu era justificată urgenţa şedinţei de majorare cu 15% a preţului agentului termice furnizat populaţiei”, precizând că ALDE nu va vota proiectul de hotărâre
  • „Vă acuz public de politică demagogică, pe dumneavoastră, cei care aţi hotărât să facem această societate” a spus primarul Ion Lungu, făcând referire la Bioenergy şi întrebând dacă aleşii locali ALDE vor să lase sucevenii în frig
  • După aprobarea majorării, preţul local la care este facturată energia termică pentru populaţie rămâne neschimbat, cel de 240 de lei pe gicalorie (inclusiv TVA)
Consiliul Local Suceava s-a întrunit, ieri, în penultima zi a anului 2019, într-o şedinţă extraordinară. Punctul cel mai fierbinte de pe ordinea de zi  a fost proiectul de hotărâre privind aprobarea majorării, de la 1 ianuarie 2020, a  preţului pentru transportul şi distribuirea energiei termice furnizate de societatea comercială Thermonet. „Solicitarea a fost făcută de Thermonet în luna iulie 2019, pentru o actualizarea cu rata inflaţiei, dar noi nu le-am acordat nici măcar atât.  Este vorba despre majorare preţului cu 15%. În aceste condiţii, noul preţ total este de 480 de lei pe gigacalorie, din care 240 de lei plăteşte populaţia, iar 240 de lei revin Primăriei. Nu avem ce face, astăzi, dar în acelaşi timp, vreau să cred, în continuare, că suntem pe un drum bun” a spus şeful executivului municipal. 
Astfel, Lungu a ţinut să aducă la cunoştinţă că, potrivit „acordului verde”, organismele europene vor interzice centralele pe cărbune, inclusiv şi cele din România. Drept urmare, Suceava, cu centrala în cogenerare de înaltă eficienţă pe biomasă a Bioenergy, este „cu un pas înainte din acest punct de vedere”, edilul-şef precizând că, în urma demersurilor făcute în Capitală, a reuşit să obţină reluarea acordării certificate verzi, sistate încă din 2017. Pe de altă parte, după intervenţii la Ministerul Fondurilor Europene, municipiul reşedinţă de judeţ urmează a fi inclus pe lista oficială cu finanţările pentru reabilitarea sistemelor centralizate de transport şi distribuire a energiei termice. Edilul-şef susţine că soluţia rămâne tot sistemul centralizat, mai ales că există informaţii potrivit cărora UE va interzice montarea de centrale termice individuale pe gaze naturale. „Avem o societate nouă, verde, care nu are poluare, iar dacă reuşim să reabilităm şi restul reţelelor, va fi în ordine. Am făcut tot ce am putut ca primar, se vede o luminiţă la capătul tunelului, mai avem încă de muncit, însă, faţă de alte părţi, suntem într-o direcţie bună. Eu zic să votaţi acest proiect de hotărâre, preţul la populaţie nu creşte, chiar dacă vom da 200.000-300.000 de lei în plus ca subvenţie”, s-a adresat primarul Lungu consilierilor locali. 
Alesul local Andrei Păduraru (PSD) a reproşat edilului-şef că anterior s-au mai operat majorări ale tarifelor, că firma de transport şi distribuire nu este a autorităţilor municipale, precum şi faptul că pierderile de pe reţelele învechite sunt de 40%, iar de la bugetul local continuă să se dea subvenţii către acest prestator. Primarul a făcut aprecieri privind intervenţia „demagogică”, reamintind că parteneriatul pentru construirea centralei Bioenergy a fost aprobat chiar de consilierii ALDE ŞI PSD, partide membre ale USL, la acea vreme. Consilierul Ovidiu Milici (ALDE) a arătat că apelativele privind intervenţiile „politicianiste şi demagogice nu îşi au rostul”, precizând că, pentru a nu lăsa sucevenii în frig, aleşii ALDE din Consiliul Local au votat plata în avans a subvenţiei şi nu s-au opus sistemului centralizat de încălzire.  Milici a iterat că, în 2015, gigacaloria a fost stabilită la un  nivel de 116 lei, iar în prezent este de 196 de lei. În ceea ce priveşte transportul, de la 198 de lei pe gigacalorie, tariful a ajuns, prin majorări succesive, la 240 de lei pe gigacalorie, mai mare cu 35%.  
Ovidiu Milici a mai subliniat că Thermonet nu şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale de reabilitare a conductelor învechite, menţionând că, în prag de Anul nou, „nu era justificată urgenţa şedinţei de majorare cu 15% a preţului agentului termice furnizat populaţiei” şi că ALDE nu va vota proiectul de hotărâre privind creşterea tarifului. „Să înţeleg că consilierii locali ALDE vor să lase sucevenii în frig? Este o variantă şi aceasta. Noi, consilierii PNL, suntem responsabili. Vă acuz public de politică demagogică, pe dumneavoastră, cei care aţi hotărât să facem această societate. Votaţi cum vreţi dumneavoastră, că nu mă supăr, dar dacă mai faceţi demagogie de aceasta ieftină, chiar mă deranjează”, a punctat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.  Din 17 prezenţi la şedinţă, proiectul de hotărâre a trecut cu 12 voturi „pentru”, cele ale consilierilor PNL şi PMP, aleşii ALDE ŞI PSD abţinându-se. 
Conform hotărârii, preţul pentru componenta de transport, distribuire şi furnizare a gigacaloriei creşte de la 180 de lei la 207 lei, mai puţin TVA. Prin mărirea cu 32,13 lei pe gigacalorie (inclusiv TVA), respectiv de la 208,05 lei la 240,18 lei a subvenţiei acordate din bugetul local, preţul local la care este facturată energia termică pentru populaţie rămâne neschimbat, cea de 240 de lei pe gicalorie (inclusiv TVA).