Inspectorii sanitari veterinari
au dat o amendă de 10.000 de lei unui
laborator de patiserie
> Printre deficienţele frecvent
constatate se numără nerespectarea normele de igienă, etichetarea şi
depozitarea neconforme şi lipsa
evidenţelor, luna trecută fiind aplicate amenzi totalizând 31.000 de lei
Ample
acţiuni de control pe linie de siguranţa alimentară au fost organizate şi desfăşurate,
în luna noiembrie, de către inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranţa Alimentară Suceava. Directorul
executiv Dănuţ Corneanu spune că acestea au
avut ca scop prevenirea toxiinfectiilor alimentare şi au vizat respectarea condiţiilor de igienă, a modului
în care se produc, depozitează, transportă şi valorifică carnea şi produsele
din carne, laptele şi produsele lactate, dar şi alte produse de origine animală
şi nonanimală. Astfel, inspectorii sanitari
veterinari au trecut pe la 198 de unităţi autorizate sau înregistrate sanitar
veterinar, dintre care 12 abatoare; 14 unităţi de prelucrare a laptelui;
14 unităţi de procesare a cărnii; 15 carmangerii şi măcelarii; 2 unităţi de procesare
a peştelui dat şi pe la 47 de unităţi alimentaţie publică, respectiv restaurante,
pizzerii, pensiuni turistice, baruri, fast food-uri, cantine, rulote şi unităţi
de catering. Pe durata lunii noiembrie, lucrătorii specializaţi ai DSVSA au
făcut controale la 20 de laboratoare de cofetărie şi laboratoare de patiserie; 69
de hypermarketuri supermarketuri, depozite alimentare, magazine alimentare; 3
brutării şi 2 pieţe angroalimentare. În baza celor constatate, inspectorii DSVSA
dat au 10 amenzi însumând 31.000 lei, dar şi 24 avertismente. Astfel, amendate
cu 5 amenzi de 6.600 lei au fost pieţele angroalimentare şi halele; 2 amenzi în
valoare de 2.400 de lei au fost aplicate în marketuri, supermarketuri ºi
magazine alimentare; o amendă în valoare de 10.000 lei s-a dat unui laborator de patiserie, iar
cu altele 2 amenzi, de 12.000 lei în total, s-au ales restaurantele în neregulă. Conform dr. Dănuţ Corneanu, directorul executiv al DSVSA,
printre deficienţele frecvent constatate de către inspectorii din
subordine se numără abaterile de la normele de igienă. Controlorii au observat
că produsele alimentare de origine animală erau manipulate neigienic, la aceasta
adăugându-se etichetarea şi depozitarea
neconforme, lipsa evidenţelor, cât şi a monitorizării acţiunilor de
igienizare efectuate.