04 decembrie 2019


Inspectorii sanitari veterinari au dat o amendă de  10.000 de lei unui laborator de patiserie
> Printre deficienţele frecvent constatate se numără nerespectarea  normele de igienă, etichetarea şi depozitarea  neconforme şi lipsa evidenţelor, luna trecută fiind aplicate amenzi totalizând 31.000 de lei
Ample acţiuni de control pe linie de siguranţa alimentară au fost organizate şi desfăşurate, în luna noiembrie, de către inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentară Suceava.  Directorul executiv Dănuţ Corneanu spune că acestea au avut ca scop prevenirea toxiinfectiilor alimentare şi au vizat  respectarea condiţiilor de igienă, a modului în care se produc, depozitează, transportă şi valorifică carnea şi produsele din carne, laptele şi produsele lactate, dar şi alte produse de origine animală şi nonanimală. Astfel, inspectorii sanitari veterinari au trecut pe la 198 de unităţi autorizate sau înregistrate sanitar veterinar, dintre care 12 abatoare; 14 unităţi de prelucrare a laptelui; 14 unităţi de procesare a cărnii; 15 carmangerii şi măcelarii; 2 unităţi de procesare a peştelui dat şi pe la 47 de unităţi alimentaţie publică, respectiv restaurante, pizzerii, pensiuni turistice, baruri, fast food-uri, cantine, rulote şi unităţi de catering. Pe durata lunii noiembrie, lucrătorii specializaţi ai DSVSA au făcut controale la 20 de laboratoare de cofetărie şi laboratoare de patiserie; 69 de hypermarketuri supermarketuri, depozite alimentare, magazine alimentare; 3 brutării şi 2 pieţe angroalimentare.  În baza celor constatate, inspectorii DSVSA dat au 10 amenzi însumând 31.000 lei, dar şi 24 avertismente. Astfel, amendate cu 5 amenzi de 6.600 lei au fost pieţele angroalimentare şi halele; 2 amenzi în valoare de 2.400 de lei au fost aplicate în marketuri, supermarketuri ºi magazine alimentare; o amendă în valoare de 10.000 lei s-a dat unui laborator de patiserie, iar cu altele 2 amenzi, de 12.000 lei în total, s-au ales restaurantele în neregulă. Conform dr. Dănuţ Corneanu, directorul executiv al DSVSA, printre deficienţele frecvent constatate de către inspectorii din subordine se numără abaterile de la normele de igienă. Controlorii au observat că produsele alimentare de origine animală erau manipulate neigienic, la aceasta adăugându-se etichetarea şi depozitarea  neconforme, lipsa evidenţelor, cât şi a monitorizării acţiunilor de igienizare efectuate.