17 decembrie 2019

Potrivit execuţiei bugetelor judeţului Suceava
Rămâneri în urmă la cheltuielile cu dezvoltarea
>„Procentul de realizare va creşte în mod considerabil până la sfârşitul anului 2019”, se arată în proiectul de hotărâre al CJ, potrivit căruia urmează a se adăuga şi „plăţile care sunt efectuate în luna decembrie”
>La Axa rutieră strategică Iaşi-Suceava, procedura de achiziţie nu a fost finalizată, la PNDL execuţia este de doar 38%, iar până la final de anului nu se vor mai înregistra plăţi
Cheltuieli cu dezvoltarea făcute de Consiliul Judeţean Suceava înregistrează un nivel modest. Cel puţin aşa se arată în proiectul de hotărâre privind aprobarea executarea bugetelor judeţului la data de 30 noiembrie 2019, potrivit căruia la începutul lunii decembrie 2019, la partea de cheltuieli, execuţia era de 313,316 de milioane de lei, reprezentând 68,25% din prevederea bugetară anuală. La momentul la care facem referire, la secţiunea de funcţionare a bugetului execuţia a fost de 83,71% iar la secţiunea dezvoltare, de 32,88%. „Procentul de realizare va creşte în mod considerabil până la sfârşitul anului 2019, motivat de plăţile care sunt efectuate în luna decembrie”, se arată în expunerea de motive la proiectul de hotărâre de pe ordinea de zi a ultimei şedinţe a Consiliului Judeţean din anul 2019. În ceea ce priveşte această din urmă secţiune, un grad de realizare mai scăzut a indicatorilor estimaţi s-a înregistrat, printre altele, la capitolul „Transporturi”, în cadrul căruia în acest an nu vor fi făcute plăţi aferente Proiectului „Regiunea de Nord Est-Axa rutieră strategică I Iaşi-Suceava”, deoarece procedura de achiziţie nu a fost finalizată. În plus, la investiţiile finanţate din Planul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) execuţia este de doar 38% din creditele bugetare aprobate pentru anul 2019, iar până la sfârşitul anului nu se vor mai înregistra plăţi. O propunere de diminuare a transferurilor din bugetul judeţean este valabilă şi pentru  Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri, „corelată cu posibilităţile de execuţie a lucrărilor şi de decontare până la finele exerciţiului financiar”. La capitolul „Protecţia mediului”, respectiv la „fazarea” Proiectului „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor” (SMID), nerealizarea indicatorilor este justificată prin executarea a doar unei părţi a lucrărilor la staţiile de transfer, „urmând ca acestea să fie decontate în perioada următoare”. Gradul scăzut execuţie a cheltuielilor bugetare în primele 11 luni ale anului este cauzat şi de nerealizările la capitolul „Sănătate”. Deşi, Consiliul Judeţean a făcut transferuri către Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ion cel Nou” Suceava, „plăţi urmează a mai fi efectuate şi în luna decembrie”. Unele credite vor fi transferate prin bugetul pe anul 2020, în această situaţie fiind obiective de investiţii precum cele de construire a heliportului, construirea şi amenajarea blocului operator cu 4 săli de operaţii şi extinderea secţiei de chirurgie generală. La aceeaşi secţiune de dezvoltare a bugetului, nu s-a reuşit finalizarea procedurii de achiziţii publice pentru Portalul de intrare în judeţul Suceava prin comuna Poiana Stampei, angajarea asistenţilor maternali în cadrul Proiectului „Team-up” şi neîntocmirea proiectului tehnic pentru cele 30 de locuinţe de serviciu de pe Bulevardul „1 Decembrie 1918”, aferente Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava.