11 decembrie 2019


În cadrul POIM
Gaze naturale cu finanţare europeană nerambusabilă în cartierul „Europa”
>Primăria este obligată la acest demers deoarece „toate studiile făcute de E-on Gaz spun că aceste investiţii sunt nerentabile pentru un cartier nou de case” sau grupuri mici de locuinţe
>Pentru 25 de beneficiari de pe strada “Cernăuţi” a fost cheltuită suma de 194.452 de lei, Primăria suportând 95% din total, iar Delgaz Grid doar 5%, pe motiv că „investiţia nu este eficientă”
Alimentarea cu gaze naturale a cartierului pentru tineri „Europa” de pe Dealul „Tătăraşi” al municipiului Suceava ar putea să se facă printr-un proiect cu finanţarea europeană nerambursabilă în cadrul Programului Operaţional Infrastructura Mare (POIM). „Ţinta noastră este să aducem gazul metan în cartierul de pe Dealul . În acest sens, vom depune un proiect cu fonduri europene pentru extinderea reţelelor în cartierul „Europa”,  a anunţat, ieri, primarul Ion Lungu. Cu bani din bugetul Local, Primăria Suceava amenajează reţeaua rutieră, reţelele de alimentare cu apă, reţele de canalizare, precum şi reţele de alimentare cu energie electrică pe  Dealul „Tătăraşi”, unde, în 2012, au primit loturi de câte 300 de metri pătraţi fiecare, 142 de tineri cu vârsta de până la 35 de ani, care nu au avut vreodată sau nu deţineau la acel moment o locuinţă ori un teren proprietate personală „pretabil” la ridicarea unei case. Edilul-şef a ţinut să reliefeze că Primăria municipiului Suceava face apel la finanţarea europeană, deoarece compania de gaze naturale nu susţine investiţii în cartiere de locuinţe individuale, întrucât acestea sunt considerate nerentabile. „Legislaţia a fost modificată, permiţându-ne să facem aceste colaborări cu operatorii de gaze naturale. Primăria acceptă toate solicitările din municipiul Suceava, mai ales că studiile făcute de E-on Gaz spun că aceste investiţii sunt nerentabile pentru un cartier nou de case. Compania în cauză cere Primăriei să plătească parte covârşitoare a investiţiei, spre deosebire de blocuri, la care, într-adevăr, rentabilitatea este mare,” a punctat Lungu, precizând că în derulare sunt 5 asemenea contracte de asociere cu compania de gaze naturale şi de cofinanţare a proiectelor de extindere. De menţionate este faptul că, în august 2008, municipalitatea suceveană renunţa la colaborarea cu E-on Gaz pentru extindrrea reţelelor în Burdrjuni-sat, primarul urbei, Ion Lungu, declarând, la acea dată, că hotărârea de ieşire din asociere este consecinţă a faptului că oficialii de la compania de gaze naturale solicitau preluarea noii investiţii, inclusiv cea aferentă cofinanţării de la bugetul local. În martie 2017, Primăria Suceava s-a asociat Delgaz „Moldova”, în vederea extinderii alimentării cu gaze naturale în cartierele Burdujeni-sat şi „Tineretului”. Potrivit hotărârii de Consilul Local, Delgaz se angaja la realizarea sistemului de distribuţie a gazelor naturale, cu redimensionarea conductei existente, efortul financiar al Primăriei Suceava, „în faza de pre-studiu de fezabilitate” fiind de 4,97 milioane de lei. Pe de altă parte, de evidenţiat este că, pentru 25 de beneficiari de pe strada “Cernăuţi” fost cheltuită suma de 194.452 de lei, Primăria suportând 95% din total, Delgaz Grid venind cu o cofinanţare de doar 5%, pe motiv că „investiţia nu este eficientă”.