31 martie 2015

Termica, în faliment de la jumătatea anului
·        În acest moment Termica nu este în faliment, însă, dacă nu apar alte surprize, acesta este destul de aproape”, a declarat Teodor Matei, reprezentantul administratorului judiciar.
·         „A ascunde unele costuri şi ale rostogoli pe spinarea unei societăţi comerciale, nu poate decât să ducă, mai devreme sau mai târziu, la situaţia în care am ajuns noi”, a subliniat Ovidiu Dumitrescu, administratorul special al firmei.
Procedura falimentului societăţii comerciale în insolvenţă  Termica Suceava ar putea fi deschisă la jumătatea acestuia an, a declarat ieri, într-o conferinţă, de presă, Teodor Matei, reprezentantul administratorului judiciar MGA Insolvency SPRL Suceava. Oficialul firmei de insolvenţă arată că pe rolul instanţelor există mai multe acţiuni care ar conduce la o asemenea decizie, cea mai sigură fiind cea cu termen 7 mai, de la Curtea de Apel Suceava. Însă – spune Matei -, procedura nu poate fi deschisă de instanţa suceveană, ci doar de judecătorul sindic, care ar urma să se pronunţe în acest sens, în luna iunie 2015. „Avem mai multe date la care s-ar putea intra în faliment, dar acest lucru nu este 100% sigur. Nu are rost să ne pronunţăm de pe acum că Termica ar intra în faliment. Ar fi data de 28 aprilie, o dată de 7 mai, însă, la acest din urmă termen, Curtea de Apel nu poate să deschidă falimentul, ci doar să dea dispoziţie judecătorului sindic, care poate pronunţe această sentinţă de intrare în faliment. Deci, o altă dată este luna iunie, când se va da următorul termen. În concluzie, în acest moment Termica nu este în faliment, însă, dacă nu apar alte surprize, acesta este destul de apropiat,”, a declarat Teodor Matei.       
Administratorul special al Termica, Ovidiu Dumitrescu, a declarat că, „în urma unei triste experienţe”, partea pozitivă  a experienţei de la Termica este concluzia că activitatea de transport, distribuţie şi furnizare de energie termică nu poate fi desfăşurată fără implicarea gestionarului de fapt a acesteia, care este administraţia publică locală. „Trebuie ajuns la un  nivel real al costului acestei activităţi. A ascunde unele costuri şi ale rostogoli pe spinarea unei societăţi comerciale, nu poate decât să ducă, mai devreme sau mai târziu, la o situaţie în care am ajuns şi noi şi în care, din păcate, mai sunt şi alte firme de profil din ţară”, a subliniat administratorul special al Termica. Acesta a opinat că nu există o soluţie mai bună decât cea a sistemului centralizat de termoficare, însă „aceasta trebuie ameliorată prin investiţii fonduri din fonduri europene”. La acest moment, Termica are de încasat de la populaţie circa 180 de milioane de lei, iar prin mai multe procese de pe rolul instanţelor de judecată, operatorul de transport agent termic din Lunca Sucevei pretinde, din partea Primăriei, obligaţii financiare de peste 140 de milioane de lei. Pe de altă parte, Ovidiu Dumitrescu susţine, că de la deschiderea insolvenţei, marii creditori Unicom Holding Voluntari, ACET Suceava şi Ministerul Finanţelor Publice nu au primit niciun ban.

Reamintim că, pe 11 iunie 2013, Consiliul de Administraţie al Termica a luat hotărârea de a se adresa instanţei şi a cere Tribunalului Suceava, Secţia Civilă, declanşarea procedurii generale a insolvenţei şi de reorganizare a activităţii societăţii. În motivarea cererii, s-a arătat că în patrimoniul societăţii există un dezechilibru financiar bazat pe lipsa de lichidităţi şi că, din cauza insuficienţei fondurilor băneşti, Termica nu va mai putea plăti datoriile exigibile către creditori, valoarea acestora fiind, la cea dată, de 45,64 de milioane de lei. Constatând că sunt îndeplinite condiţiile art. 27 din Legea privind procedura insolvenţei, judecătorul sindic a constatat că Termica este în incapacitate de plăţi şi a dispus deschiderea procedurii generale a insolvenţei împotriva societăţii. Conform legii amintite, în calitate de administrator judiciar a fost desemnat consorţiul format din practicienii în insolvenţă MGA Insolvency SPRL Suceava, Management Reorganizare Lichidare Iaşi SPRL şi Accer IPURL  Suceava.