31 martie 2015

Judeţul Suceava nu se află pe direcţia de propagare a undelor seismice, constatată la cutremurul din 1977
·        Noi, ca risc de cutremur, mergem pe falia care vine dinspre Câmpia Rusă, dinspre Ucraina”, a evidenţiat, ieri, generalul Ioan Burlui, şeful ISU Suceava, după ce duminică pământul s-a mişcat în zona Vicovu de Sus. 
·        În categoria zonelor cu risc ridicat sunt incluse municipiul Suceava şi localităţile limitrofe, municipiile Rădăuţi şi Fălticeni, oraşul Siret, precum şi zona Cîmpulung Moldovenesc-Gura Humorului.
Duminică, la ora 12.01.12, în zona Vicovu de Sus a judeţului Suceava a fost înregistrat un cutremur de pământ, anunţat ieri, în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean, generalul Ioan Burlui, şeful Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina”. „Este o problemă care multora nu li se pare că nu se poate întâmpla, în ziua de ieri (duminică n.a.), au fost două seisme de peste 4 grade, în zona Vrancea şi, tot ieri, a fost un cutremur în zona Vicovu de Sus. Noi, ca risc de cutremur, mergem pe falia care vine dinspre Câmpia Rusă, dinspre Ucraina”, a evidenţiat Ioan Burlui.           
Pe de altă parte, în Planul de analiză şi acoperire a riscurilor pentru anul 2015, aprobat ieri, de către consilierii judeţeni, se arată că în judeţul Suceava nu există focare sau zone seismice, însă resimţită este transmiterea undelor elastice ale zonei seismice Vrancea. La fel, în acelaşi material se reliefează că, judeţul nu se află pe direcţia de propagare a undelor seismice care îşi au originea în Vrancea, şi anume pe direcţia nord est-sud vest, constatată la cutremurul din 1977. Conform zonării seismice a României, judeţul Suceava este plasat în zona de intensitate de grad 6, cu excepţia extremei de sud est, care este încadrată în zona de intensitate de grad 7. O caracteristică distinctă din punct de vedere seismic o reprezintă partea de nord est a judeţului Suceava, cu aşezările urbane şi rurale din arealul municipiului Rădăuţi şi oraşului Siret, zone cu risc seismic de intensitate 7, pentru cutremure cu epicentrul în apropiere de Cernăuţi, Ucraina. De asemenea, din punt de vedre al coeficientului seismic(ks), în judeţul Suceava sunt delimitate 3 zone distincte: zona D(ks=0,16), în partea de nord este a judeţului; zona E(ks=0,12), în cea mai mare parte a judeţului şi zona F(ks=0,08), în partea de vest a aliniamentului râului Bistriţa.
·        La un cutremur de 6-7 grade pe scara Richter, în Suceava cel mai afectat de distrugeri este raionul care include zona centrală, în care majoritatea clădirilor sunt vechi de 30-40 de ani.
În categoria zonelor cu risc ridicat sunt incluse municipiul Suceava şi localităţile limitrofe, municipiile Rădăuţi şi Fălticeni, oraşul Siret, precum şi zona Cîmpulung Moldovenesc-Gura Humorului. În municipiul Suceava, sunt inventariate peste 4.500 de clădiri cu circa 36.000 de locuinţe. Aproximativ 50 dintre imobilele de locuit a „vârsta” de peste 100 de ani, iar alte 75 au o vechime cuprinsă între 50 şi 100 de ani. Luând în calcul dispunerea urbanistică, infrastructura rutieră,  şi importanţa socială şi economică a obiectivelor, în cazul producerii unui cutremur de 6-7 grade pe scara Richter, reşedinţa de judeţ este împărţită în 6 raioane de distrugeri. Raionul numărul 1 este cel care include zona centrală a Sucevei, în care majoritatea clădirilor sunt vechi de 30-40 de ani, cu structura de rezistenţă pe cadre din beton armat şi zidărie de cărămidă, 60% din imobile având parter şi 4 etaje, iar 60 de clădiri fiind edificate pe mai multe niveluri. În raionul numărul 6 de distrugeri intră zona comercial-industrială din Lunca Sucevei. În situaţia înregistrării unui seism de 7-8 grade, municipiul Rădăuţi este împărţit în 4 raioane de distrugeri, primul fiind delimitat de strada „1 Mai” şi calea ferată înspre Putna. În perimetrul respectiv se află 4 blocuri turn, cu parter şi 7 etaje, iar 80% din clădiri sunt foarte vechi, amplasate pe o zonă slabă din punct de vedere a solului. În Siret la un cutremur de 7-8 grade pe scara Richter, raionul nr. 1 este reprezentat de zona centrală a oraşului, iar cel de al doilea de zona periferică. Conform hărţii de zonare seismică, municipiul Fălticeni este situat în zona de intensitate 7, date privind în cadrarea pe raioane de distrugeri neexistând în raportul la care facem referire.  Pe 24 iunie 2011, ora 13.08.40, în zona Cîmpulung Moldovenesc-Gura Humorului, localitatea Ostra, a avut loc un cutremur cu magnitudine 4,5, la o adâncime de 6 km, intensitatea în zona epicentrală fiind de 5. Fenomenul a fost de natură tectonică, specialiştii geofizicieni excluzând orice cauză antropică, ţinând de prăbuşiri de grote, explozii în subteran etc. Seismul a fost predat de două „preşocuri” şi 31 de replici. Dintre acestea din urmă, doar 5 au fost înregistrate la un număr suficient de staţii, astfel încât să fie permisă o localizare, iar numai 2 au avut magnitudine mai mare sau egală cu 2.