24 februarie 2012


Zona industrială „Bucovina”, pe o suprafaţă mult disputată din Lunca Sucevei
·        Terenurile de sub CET sunt obiectul unui litigiu, Primăria şi Termica revendicându-şi, fiecare, dreptul de proprietate asupra acestora
·        Lungu s-a declarat de acord cu valorificarea terenurilor libere, menţionând că, pentru Suceava, prioritatea  de grad zero este crearea de locuri de muncă 
·        La finele lui 2007, Ovidiu Donţu, director al Camerei de Comerţ, opina că urmare a retragerii facilităţilor acordate investitorilor demersul de înfiinţarea a unui parc industrial nu ar mai fi oportun
Aleşii social-democraţi din Consiliul Local Suceava a întocmit şi înaintat înspre dezbatere publică un proiect de hotărâre privind înfiinţarea zonei industriale „Bucovina”. „Este un proiect în care cred, un proiect serios, care avantajează locurile de muncă din Suceava şi doresc ca, de astăzi, să înceapă dezbaterea publică pe acest subiect”, a arătat consilierul PSD Ovidiu Donţu.  Dezbaterile vor avea loc, mai întâi, într-o comisie din care vor face parte, consilieri specialişti de la toate cele 3 partide reprezentate în deliberativ, zona industrială „Bucovina” urmând a avea la dispoziţie terenurile aferente Centrele Electrice de Termoficare(CET) din Lunca Sucevei. Proiectul de hotărâre prevede ca Primăria municipiului Suceava să vină în întâmpinarea potenţialilor investitori străini cu diverse facilităţi, comisia care va fi constituită urmând a calcula impactul pe care, în 2013, le vor avea scutirea de plata tuturor contribuţiilor locale, cu excepţia celor privind utilităţile.
„Ne dorim să obţinem un concept comun al puterii şi opoziţiei, astfel încât locuitorii Sucevei să beneficieze de această zonă industrială”, a reliefat Ovidiu Donţu.  Primarul Ion Lungu a apreciat iniţiativa, precizând că, „în zona Termica este o problemă delicată”. Edilul şef s-a declarat de acord cu valorificarea terenurilor libere, menţionând că, pentru Suceava, prioritatea  de grad zero este crearea de locuri de muncă. „Sunt de acord să găsim o soluţie cât mai rentabilă pentru comunitate şi mă bucur că putem vorbi despre o strategie comună, şi nu una partinică. În măsura în care există oportunitate să dezvoltăm o zonă industrială la Termica este binevenită, pentru că, indiferent cine va fi la guvernare, pe plan local sau naţional, avem o mare problemă: cea a locurilor de muncă”, a declarat primarul Ion Lungu, adăugând că această iniţiativă va trebui discutată şi cu sindicatele de la Termica. Până una alta, Primăria şi Termica se află în litigiu, fiecare dintre părţi revendicându-şi terenurile de sub CET .  
Reaminti că, după constituire, în 2002, Termica a efectuat numeroase demersuri administrative şi judiciare, pretinzându-se titulara dreptului de proprietate asupra terenurilor şi construcţiilor aferente CET, încercând să înscrie acest drept în cartea funciară. Demersul a fost respins de Oficiul Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Suceava şi, mai apoi, în mod irevocabil, de instanţele de judecată.  Primăria s-a prevalat de faptul că municipiul Suceava, în calitate de acţionar unic la Termica, nu a adus, la acea dată, ca aport în natură la capitalul social, dreptul de proprietate asupra terenului de 155,4 hectare, în consecinţă suprafaţa în cauză revenindu-i. Pe de altă parte, organele judecătoreşti au reţinut faptul că simpla înscriere a imobilelor în bilanţurile contabile ale Termica nu poate însemna constituire a dreptului de proprietate asupra acestora.
Demn de menţionat este faptul că, în ultima şedinţă pe 2007 a Consiliului Local, alesul PSD Ovidiu Donţu credea că înfiinţarea unui parc industrial în Suceava nu ar fi o iniţiativă tocmai atrăgătoare. Atunci, consilierul local Viorel Seredenciuc, actual viceprimar al Sucevei, propunea înfiinţarea unui parc industrial prin asociere în participaţiune între Consiliul Local Suceava, alte autorităţi ale administraţiei publice, instituţii de cercetare, agenţi economici sau diverşi parteneri interesaţi.
Ovidiu Donţu, la acea vreme director al Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură a judeţului, menţiona că, la instituţia pe care o reprezenta, exista o iniţiativă similară încă din 1999. Donţu sublinia că aceasta fusese abandonată ca urmare a retragerii facilităţilor acordate investitorilor, domnia sa crezând că este bine a se analiza dacă un asemenea demers mai este oportun.