09 februarie 2012


Termica livrează funcţionează cu două grupuri, livrând energie electrică în sistemul naţional
·        Cu veniturile realizate, cât şi cu subvenţia de la Primărie, vor fi plătite datoriile la constituirea stocurilor de cărbune pentru acest sezon friguros 
Centrala Electrică de Termoficare(CET) Suceava, administrată de societatea comercială Termica, furnizează energie electrică în sistemul energetic naţional, a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, primarul Sucevei, Ion Lungu, adăugând că acest lucru este posibil după ce a fost pus în funcţiune şi cel de al doilea grup al centralei în cogenerare. „Astăzi se lucrează cu două grupuri, prin dispoziţie de dispecer, după ce s-a solicitat să furnizăm energie electrică în sistem. Este un lucru bun, în ideea că se mai echilibrează, din punct de vedere al eficienţei economice, şi societatea de termoficare”, a declarat Lungu. Edilul şef a accentuat că, în ianuarie, administraţia locală şi-a ţinut cuvântul şi a virat în conturile Termica, din surse financiare proprii, contravaloarea a 1 milion de euro, sumă reprezentând diferenţa dintre tariful la energia termică achitat de populaţie şi costul real de producţie al gigacaloriei.
Lungu arată că Primăria face eforturi, ca şi în această lună, să mai plătească încă 2,5 milioane de lei(mai mult de jumătate de milion de euro) cu aceeaşi destinaţie. Primarul spune că banii vor folosi pentru a mai onora din datoriile CET  către furnizorii de huilă, în acest sens livrarea de energie electrică în sistemul naţional fiind o decizie bine venită. Primarul apreciază că, această dispoziţie dispeceratului naţional va fi valabilă atât timp cât, din cauza secetei, dar şi a gerului, sistemul de hidrocentrale funcţionează sub capacitate.  „Şi cei de Termica fac eforturi, iar funcţionarea cu două grupuri, cu livrare de energie electrică în sistem, a venit ca o gură de oxigen, astfel încât să plătim cât mai mult din cărbunele existent în curte”, relevă ocupantul fotoliului din Areni. Acesta subliniază că actualele stocuri acoperă necesarul de funcţionare inclusiv pentru luna martie, pentru aprilie trebuind a mai fi aduse la Suceava între 15.000-20.000 de tone de huilă. Reamintim că, în noiembrie, centrala în cogenerare din Lunca Sucevei a livrat în sistemul energetic naţional doar 6Mwh, pe durata a 3 zile, între orele 9.00-22.00. Termica a pornit primul grup al CET la 15 octombrie, contractul de livrare a celor 26 Mwh în sistemul energetic naţional fiind prelungit la începutul acestui an.