22 februarie 2012


Formula asfaltului, de vină pentru puzderia de găuri de pe străzile Sucevei 
·        Primarul Ion Lungu recunoaşte că la plombarea carosabilului se cheltuieşte mult şi cu eficienţă minimă, pentru că „acolo unde se plombează vara, plombele sar iarna”
·        Infiltraţiile de apă din zăpezi şi ciclurile îngheţ-dezgheţ au dus la apariţia gropilor, acestea fiind acoperite cu pavele dintre cele înlocuite anul trecut   
Principalul duşman al străzilor este apa, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, şeful administraţiei locale sucevene, Ion Lungu, adăugând că, în măsura în care zăpada nu va fi cărată din oraş, infrastructura rutieră ar avea mult de suferit de pe urma infiltraţiilor. Edilul şef sucevean recunoaşte că la plombarea carosabilului se cheltuieşte mult şi cu eficienţă minimă, însă crede că de vină este formula compoziţiei bituminoase consacrată la nivel naţional şi care nu face faţă ciclurilor repetate de îngheţ-dezgheţ.  Lungu precizează că, încă de la începutul săptămânii, 3 echipe de muncitori au ieşit la acoperirea găurilor din asfalt cu pavele refolosibile, dintre cele înlocuite în cursul anului trecut.  „Au început să apară gropi în asfalt, iar noi estimăm că vor apărea şi altele. De luni, avem deja 3 echipe în teren care fac reparaţii la rece cu pavele recuperate şi refolosibile. Este un procedeu eficient, ieftin şi sigur, în acelaşi timp. Vom interveni pe toate străzile pe care apar aceste gropi, aceasta fiind o discuţie la nivel de ţară. O spun cu modestie, la Suceava parcă sunt mai puţine găuri în asfalt decât în altă parte, însă, există o problemă, iar specialişti vor trebui să dea un răspuns, asupra structurii, formulei asfaltului cu care se lucrează în România. Facem nişte cheltuieli mari şi  care au foarte puţină eficienţă. Acolo unde pe timp de vară plombăm, pe timp de iarnă, după îngheţ şi dezgheţ, plombele sar. Însă vom interveni cu celeritate, astfel încât circulaţia să nu aibă de suferit”, reliefează ocupantul fotoliului din Areni, menţionând că pe bulevardul principal, asfaltat în toamnă, încă nu au apărut gropile. Primăria a trimis deja la Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice(ANRMAP) documentaţia pentru organizarea licitaţiei electronice pentru desemnarea firmei care se va ocupa de întreţinerea şi repararea arterelor din municipiul Suceava în anul 2012. Valoarea de licitare este de circa 3 milioane de euro, bani de la bugetul local, conducerea executivului sperând în semnarea contractului cu viitorul prestator până pe 1 aprilie, dată de la care se va putea trece la asfaltări .