26 februarie 2012


 Sucevenii nu se mai îngrămădesc la pensionarea pe caz de boală
·        Aceştia se văd puşi în faţa creşterii exigenţelor la evaluarea capacităţii de muncă şi avizarea dosarelor medicale
Solicitările pentru încadrarea într-un grad de invaliditate şi, implicit, de acordare a pensiei corespunzătoare, sunt pe un trend descendent în judeţul Suceava. Directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii Suceava, Camelia Chitul, crede că această tendinţă este urmare a creşterii exigenţelor în evaluarea capacităţii de muncă. Astfel, în anul 2011, instituţia suceveană a înregistrat 521 de propuneri de pensionare, 512 fiind încadrate în grade de invaliditate, în timp ce 9 cazuri au fost respinse. Cele mai multe, adică 258 de cazuri noi de pensionare au fost încadrate în gradul al II-lea de invaliditate, urmate de cele pentru gradul al III-lea(188) şi, respectiv, de gradul I(68). „Analizând situaţia cazurilor noi, se poate concluziona o scăderea numărului de persoane care au solicitat pensie de invaliditate faţă de anii anteriori, acesta fiind pusă pe seama creşterii exigenţelor în evaluarea capacităţii de muncă şi a avizării dosarelor medicale de către Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperarea Capacităţii de Muncă”, declară Camelia Chitul Director executiv al Casei Judeţene de Pensii Suceava. În judeţul Suceava, activitatea de expertiză medicală şi recuperare a capacităţii de muncă se desfăşoară în cinci cabinete şi în cadrul unui oficiu de expertiză.
Conform prevederilor Legii nr. 263/2010, privind sistemul unitar de pensii, pensionarii de invaliditate sunt supuşi revizuirii medicale periodic, în funcţie de afecţiune, la intervale cuprinse între un an şi 3 ani, până la împlinirea vârstelor standard de pensionare, la termenele stabilite de medicul expert al asigurărilor sociale sau, după caz, de către comisiile centrale de expertiză medico-militară. După fiecare revizuire, medicul expert al asigurărilor sociale emite o nouă decizie medicală asupra capacităţii de muncă, prin care se stabileşte menţinerea în acelaşi grad de invaliditate, încadrarea în alt grad sau redobândirea capacităţii de muncă. Drept urmare, dreptul la pensie de invaliditate se modifică sau încetează începând cu luna următoare celei în care s-a emis decizia medicală asupra capacităţii de muncă. La fel „despensionare” poate surveni cererii persoanei încadrată în grad de invaliditate, pe motiv de îmbunătăţirea stării de sănătate.