26 septembrie 2024


Transportul metropolitan de persoane cu autobuze electrice, amânat cu două săptămâni

> Termenul de 1 octombrie pentru operaţionalizare acestuia nu a putut fi respectat, unele dintre localităţi neîndeplinind toate formalităţile 

Inaugurarea transportului electric de călători în Zona Urbană Funcţională (ZUF) Suceava se va face la o dată ulterioară celei  avansate iniţial. Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, spune că necesare sunt numeroase demersuri, iar în unele dintre unităţile administrativ-teritoriale componente acestea s-au derulat anevoios. „Nu o să fie data de 1 octombrie, o să fie 15 octombrie, dar fac tot posibilul să pornim la drum. Însă pentru aceasta trebuie să fiu şi ajutat, fiind necesară aprobarea unor hotărâri de consiliu local, iar primarii să fie împuterniciţi pentru delegarea transportului către TPL. La fel, prin hotărâri de consilii locale trebuie să fie stabilite şi facilităţile pentru diverse categorii de persoane. Sper ca şi primarii din Zona Metropolitană să percuteze, deoarece, dacă unul nu aduce o hotărâre, proiectul se blochează” a spus şeful executivului sucevean. Între timp, la Guvern a fost depus memorandumul pentru angajarea a 56 persoane din 75 de posturi blocate ale societăţii comerciale Transport Public Local (TPL), la care să se adauge încă noi 39 de posturi. De asemenea, definitivate  au fost traseele pe care vor circula autobuzele electrice, se lucrează la platforma pentru parcarea acestora sediul TPL, declanşată fiind şi procedura de licitaţie în vederea construirii autobazei de pe strada „Traian Vuia”.

În ceea ce priveşte tarifele, pentru inelul nr.1, incluzând localităţile apropiate municipiului Suceava, respectiv Ipoteşti, Tişăuţi, Şcheia şi Sfântu Ilie o călătorie va fi taxată cu 3 lei, abonamentul lunar costând 75 de lei pe lună.  În localităţile mai îndepărtate, respectiv cele din inelul nr. 2, pentru un bilet de călătorie se va plăti 5 lei, un abonament putând fi procurat contra a 150 de lei pe lună.  Costul mediu real al unei călătorii a fost stabilit la 10,25 de lei/km în cazul autobuzelor electrice mari, respectiv la 5,63 de lei/km în cel al autobuzelor mici, diferenţele urmând a fi acoperite prin subvenţii din bugetele locale.  Din Zona Urbană Funcţională (ZUF) - unică de acest tip din ţară - pe lângă municipiul Suceava fac parte oraşul Salcea şi comunele Adâncata, Moara, Pătrăuţi, Şcheia, Ipoteşti, Bosanci şi Mitocu Dragomirnei. Pentru transportul metropolitan de călători au fost achiziţionate au fost 50 de autobuze electrice, valoarea totală a contractului de aproximativ 20,70 de milioane de euro, acesta fiind „unul dintre cele mai mari semnate la Primăria municipiului Suceava”. Este vorba 18 autobuze electrice mari şi 32 de autobuze electrice mici, acestea urmând a fi parcate la noua autobază de pe strada „Traina Vuia”, la fostul sediul al TPL.