16 septembrie 2024


DSVSA avertizează asupra riscurilor generate de ploile abundente şi de inundaţii

> Directorul executiv dr. Mihai Sorin Voloşeniuc recomandă tuturor proprietarilor de animale să coopereze cu medicii veterinari pentru efectuarea „acţiunilor sanitare veterinare de necesitate”

Pe fondul recentelor precipitații abundente și inundațiilor din ţară, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava avertizează deținătorii de animale asupra riscului apariției și evoluției - în condiţiile menţionate - a unor boli grave care se pot transmite de la animale la oameni. În circumstanţele amintite, medicii veterinari vor intensifica supravegherea sanitară veterinară și acțiunile de profilaxie specifică, prin vaccinarea animalelor, deoarece ar „putea crește incidența unor boli, care în mod normal sunt controlate”.      Dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, director executiv al DSVSA, precizează că activitatea desfăşurată de serviciile sanitare veterinare are un dublu scop, respectiv menţinerea stării de sănătate a efectivelor de animale, cât şi cel de protejare a cetăţenilor de bolile transmisibile de la animale la om. În vederea efectuării acţiunilor sanitare veterinare de necesitate DSVSA recomandă tuturor proprietarilor de animale să coopereze cu medicii veterinari.


 Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava trimite notificări către toate primăriile, obiectivele zootehnice, dar și medicilor veterinari concesionari din localitățile expuse, cu privire la riscurile generate de inundații, solicitând inclusiv aplicarea legislației privind colectarea și neutralizarea cadavrelor de animale. În condiţiile înregistrării căderilor masive de precipitaţii lichide, urmate de inundaţii, printre măsurile pentru prevenirea şi combaterea bolilor recomandate sunt mutarea în zone sigure a animalelor din gospodării; verificarea potabilităţii surselor de apă destinate adăpării animalelor; vaccinarea animalelor împotriva antraxului; dezinfectarea suprafeţelor de pe care apa s-a retras, cât și colectarea neutralizarea cadavrelor de animale din zon
ele inundate.