12 septembrie 2024

 

Inspectorii sanitari veterinari suceveni, amenzi de 325.000 de lei date în ultimele două luni din sezonul vacanţelor

> Sancţionate au fost condiţiile precare de igienă, manipularea şi depozitarea neconformă a produselor, neîntreţinerea spaţiilor şi utilajelor, etichetarea necorespunzătoare şi lipsa carnetele de sănătate a personalului

În perioada vacanţelor şi a sezonului turistic de vară ale anului,  Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava a intensificat seria controalelor oficiale şi măsurilor dispuse pentru prevenirea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în pensiuni, tabere şcolare, creşe şi grădiniţe. Dr. Dănuţ Corneanu, director executiv adjunct al instituţiei sucevene informează că, în lunile iulie şi august, inspectorii sanitari veterinari au avut 160 de acţiuni de control, dintre care 100 în unităţi de alimentaţie  publică, cum ar fi restaurante, pensiuni turistice, pizerii, unităţi fast-food şi unităţi de catering. Controale au fost făcute în 35 de cantine, grădiniţe, tabere şcolare şi creşe, în 15 magazine alimentare, 7 supermaketuri şi hypermarketuri, dar şi în laboratoare de cofetărie şi laboratoare de cofetărie. Potrivit dr. Dănuţ Corneanu, director executiv adjunct al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, ca urmare a deficienţelor constatate, inspectorii din coordonare au dat 22 de avertismente şi 24 de amenzi însumând 325.000 de lei. Baza legală o constituie Ordonanţa Guvernului nr. 2 din 2001, principalele abateri depistate fiind condiţiile precare de igienă, manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare şi depozitarea neconformă a acestora. De asemenea, printre neregulile sancţionate se înscriu neîntreţinerea spaţiilor şi utilajelor, desfăşurarea altor activităţi decât cele aprobate, etichetarea necorespunzătoare, lipsa carnetele  de sănătate a personalului şi lipsa probelor de mâncare colectivă.