Inspectorii sanitari veterinari
suceveni, amenzi de 325.000 de lei date în ultimele două luni din sezonul
vacanţelor
> Sancţionate au fost condiţiile
precare de igienă, manipularea şi depozitarea neconformă a produselor, neîntreţinerea
spaţiilor şi utilajelor, etichetarea necorespunzătoare şi lipsa carnetele de
sănătate a personalului
În
perioada vacanţelor şi a sezonului turistic de vară ale anului, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru
Siguranţa Alimentelor Suceava a intensificat seria controalelor oficiale şi
măsurilor dispuse pentru prevenirea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în
pensiuni, tabere şcolare, creşe şi grădiniţe. Dr. Dănuţ Corneanu, director
executiv adjunct al instituţiei sucevene informează că, în lunile iulie şi
august, inspectorii sanitari veterinari au avut 160 de acţiuni de control, dintre
care 100 în unităţi de alimentaţie publică, cum ar fi restaurante, pensiuni
turistice, pizerii, unităţi fast-food şi unităţi de catering. Controale au fost
făcute în 35 de cantine, grădiniţe, tabere şcolare şi creşe, în 15 magazine
alimentare, 7 supermaketuri şi hypermarketuri, dar şi în laboratoare de
cofetărie şi laboratoare de cofetărie. Potrivit dr. Dănuţ Corneanu, director
executiv adjunct al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor Suceava, ca urmare a deficienţelor constatate, inspectorii din
coordonare au dat 22 de avertismente şi 24 de amenzi însumând 325.000 de lei.
Baza legală o constituie Ordonanţa Guvernului nr. 2 din 2001, principalele
abateri depistate fiind condiţiile precare de igienă, manipularea
necorespunzătoare a produselor alimentare şi depozitarea neconformă a acestora.
De asemenea, printre neregulile sancţionate se înscriu neîntreţinerea spaţiilor
şi utilajelor, desfăşurarea altor activităţi decât cele aprobate, etichetarea
necorespunzătoare, lipsa carnetele de
sănătate a personalului şi lipsa probelor de mâncare colectivă.