10 septembrie 2024


Suceava a fost ferită de pesta ovinelor şi caprinelor

> „Nu este de dorit, şi sperăm să nu avem în judeţul  nostru o astfel de situaţie ” subliniază dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, şeful DSVSA, recomandând ca, în cazul semnelor şi mortalităţii suspecte, să fie anunţat de urgenţă medicul veterinar

> Boala se manifestă prin febră, tulburări digestive şi respiratorii, hemoragii, leziuni ulcerative, eroziuni sau necroze pe mucoasele digestive şi respiratorii, iar în unele cazuri prin pneumonie sau bronhopneumonie

La ora actuală în judeţul Suceava nu există, niciun caz  sau măcar vreo suspiciune de pestă a micilor rumegătoare, informează dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, care  precizează că „acest statut trebuie neapărat  menţinut, prin respectarea cu stricteţe a măsurilor de împiedicarea a răspândirii virusului”. În acest sens, va fi evitată achiziţionarea de noi ovine sau caprine, iar introducerea în turmă a animalelor străine se va face numai după o perioadă de carantină. La fel, odată cu venirea anotimpului rece şi coborârea de la munte, de la păşunat, ovinele şi caprinele vor fi examinate de către un medic veterinar şi ţinute sub observaţie. De asemenea, potrivit unui ordin comun al ANSVSA, MADR şi MAI, la solicitarea proprietarului, ovinele şi caprinele pot circula către centre de colectare şi abatoare, însă doar în baza documentelor sanitare veterinare şi cu avizul DSVSA. „Suntem aproape de fermieri, dezideratul fiecărui medic veterinar din judeţ fiind ca efectivele să crească. Însă, pentru fiecare tip de boală există un protocol de eradicare, pe care nu facem altceva decât să-l punem în aplicare. Nicidecum nu vom ucide vreodată un animal sănătos” subliniază dr. Voloşeniuc. Şeful DSVSA recomandă ca în cazul în care, corelat cu semnele clinice, se înregistrează mortalitate mai mare, neobişnuită pentru bolile contagioase comune, fermierii să anunţe de urgenţă medicul veterinar de liberă practică sau pe cel de circumscripţie. 


Clinic, pesta micilor rumegătoare se caracterizează prin „evoluţie de la supraacută la subacută, cu manifestări de febră şi tulburări generale, digestive şi respiratorii, iar morfopatologic prin hemoragii, leziuni ulcerative, eroziuni sau necroze pe mucoasele digestive şi respiratorii, în unele cazuri prin pneumonie sau bronhopneumonie”.
În principal, boala se transmite prin contact direct, mortalitatea în cazul animalelor infectate putând ajunge la 70%. „Pentru fiecare boală există o modalitate de stingere a focarului. Dacă în respectivul efectiv sunt confirmate  animale bolnave, sigur se vor îmbolnăvi şi celelalte, care pot fi deja t în diferite stadii ale bolii. Iar singurul mod în care răspândirea virusului poate fi oprită este uciderea preventivă a animalelor. Nu este de dorit, sperăm să nu avem în judeţul  nostru o astfel de situaţie, dar există un manual de lucru, care prevede lichidarea obligatorie a efectivului în care s-a depistat boala” a punctat dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Suceava fiind județ de frontieră cu Ucraina, DSVSA a stabilit măsuri suplimentare, adaptate în scopul prevenirii intrării pe teritoriul României a animalelor vii și/sau a produselor, subproduselor, materialelor şi mărfurilor, „care pot fi considerate vectori de boli infectocontagioase”. Pe 9 septembrie, la nivel naţional erau active 47 de focare de pestă a rumegătoarelor mici, din totalul de 64 confirmate pe parcurs. Astfel, au fost stinse 17 focare, dintre care 10 în județul Tulcea, 6 în județul Constanța și un focar în județul Ialomița.