10 septembrie 2024


Nesuportând lucrări de mansardare

Şcoala Gimnazială nr. 8, sub imperativul construirii unui nou corp de săli de cursuri

> „Cea mai indicată este o finanţare europeană, pe care ar urma să o obţină <urmaşii noştri> la conducerea Primăriei” a spus primarul Ion Lungu, precizând că din bugetul local este susţinută construirea sălii de sport  

Primăria municipiului Suceava caută soluţii pentru extinderea spaţiilor de studiu de la Şcoala Gimnazială nr. 4 din cartierul „George Enescu”. Iniţiativa aparţine conducerii unităţii de învăţământ din reşedinţa de judeţ, aceasta venind inclusiv pe fondul demersurilor de construire a sălii de sport. „Avem o problemă la Şcoala Gimnazială nr. 4 din cartierul <George Enescu>, unde am demarat procedura de licitaţie pentru a face sala de sport, pe banii Primăriei. Conducerea unităţii de învăţământ a solicitat inclusiv mansardarea, de la toate şcolile existând presiuni pentru acest gen de lucrări de extindere a spaţiilor” a spus primarul Ion Lungu, menţionând că asemenea proiecte s-au implementat deja la Şcoala Gimnazială nr. 10 şi  Şcoala Gimnazială nr. 8, semnat fiind contractul cu fonduri europene nerambursabile de la Şcoala Gimnazială nr. 11.  Şcoala Gimnazială nr. 4 a optat, de asemenea, pentru construirea unei mansarde, însă, prin studiul realizat, „specialiştii nu au confirmat că aceasta s-ar putea face”.  
„Ca atare, conducerea şcolii a venit cu o iniţiativă, de a se construi, în apropiere, un nou corp de clădire. Drept urmare, s-a întocmit un studiu de fezabilitate, cu o valoare  de 5,66 de milioane de lei. Sigur, cea mai indicată este o finanţare europeană, pe care ar urma să o obţină <urmaşii noştri> la conducerea Primăriei. Noi, cu bani de la bugetul local, facem sala de sport de la această şcoală” a spus Ion Lungu, primarul Sucevei. Iniţial, pentru construirea sălii de sport de Şcoala Gimnazială nr.4 se conta pe fonduri nerambursabile aferente Programului Operaţional Regional Nord-Est 2021-2027, însă procedurile pentru accesarea banilor europeni sunt unele îndelungate. De altfel, decizia renunţării la respectiva sursă a venit şi la insistenţa conducerii şcolii, care îşi doreşte materializarea mai rapidă a obiectivului. În consecinţă, pentru ridicarea sălii Consiliul Local a aprobat alocarea a 4,85 de milioane de lei, aproape 1 milion de euro, cu termen de realizare de 12 luni. Din cauza lipsei unui spaţiu mai generos, sala de sport va avea un singur nivel, o lungime de 40 de metri şi o lăţime de 20 de metri. Nu vor fi amenajate tribune pentru terenurile de handbal, baschet şi volei, dar vor exista vestiare şi grupuri sanitare, precum şi un cabinet medical.