26 septembrie 2024

În municipiul Suceava

Reabilitare termică a blocurilor de locuinţe din Asociaţia de proprietari „Centru”

> „Licitaţia a fost câştigată, sper să mai fiu în funcţie,  să putem semna şi contractele” a declarat edilul-şef Ion Lungu, care îşi va încheia mandatul în luna octombrie

A fost finalizată licitaţia pentru lucrările de reabilitare energetică a blocurilor de locuinţe din cadrul Asociaţiei de proprietari „Centru”, din municipiul Suceava, acestea fiind repartizate pe două loturi, a anunţat, într-o conferinţă de presă, primarul Ion Lungu. În cauză este proiectul privind renovarea energetică a clădirilor rezidenţiale multifamiliale din zona centrală a reşedinţei de judeţ, finanţat în cadrul Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), Componenta C5-Valul renovării, Axa 1-Schema de granturi pentru eficienţă energetică şi rezilienţă în clădiri rezidenţiale multifamiliale, Operaţiunea A3-Renovarea energetică moderată sau aprofundată a clădirilor rezidenţiale multifamiliale. „Licitaţia a fost câştigată, sper să mai fiu în funcţie, să putem semna şi  contractele” a precizat edilul-şef Ion Lungu,, care îşi va încheia mandatul în luna octombrie. Conform acestuia, pentru lotul I desemnată câştigătoare este societatea comercială Casa Grup, cu subcontractanţi, valoarea contractului fiind de 9,30 milioane de lei. Lotul al doilea, în valoare de 14,64 de milioane de lei, a fost adjudecat de aceeaşi firmă, având, de asemenea, subcontractanţi. Potrivit primarului Ion Lungu, suprafaţa totală de renovat este de 29.107 de metri pătraţi. Din Asociaţia de proprietari „Centru”, în proiect prinse sunt locuinţe de pe străzile „Ion Grămadă” (3 blocuri), „Nicolae Bălcescu” (3 blocuri), „Ştefan cel Mare” (2 blocuri) şi Ana Ipătescu (1 bloc).

Reamintim că ordinul de începere a lucrărilor a fost dat efectiv şi pentru un alt lot de blocuri, incluzându-l şi pe cel care găzduieşte Casa Cărţii, lângă Teatrul Municipal „Matei Vişniec”, însă intervenţiile bat pasul pe loc.  „Pentru contractul demarat deja, lucrurile merg destul de greu. Am avut discuţii cu constructorul şi am solicitat să grăbească execuţia” a declarat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava. Necesitatea investiţiilor în reabilitare termică în zona centrală a capitalei de judeţ rezidă este justificată prin aceea că „municipiul Suceava are un patrimoniu important de clădiri cu grad redus de izolare termică”. Aceasta ca o consecinţă a faptului că, „înainte de criza energetică din 1973 nu au existat reglementări privind protecţia termică a clădirilor şi a elementelor perimetrale de închidere, care acum nu mai corespund scopului pentru care au fost construite”.