Agricultura ecologică, pondere
mică în totalul agricol al judeţului Suceava
> Numai 1,8% din suprafața
agricolă totală s-a încadrat în principiile și normele europene ale producției ecologice
> Maximul a fost atins în 2018, cel de 10.114 de hectare, minimul fiind cel
din 2020, unul de 5.225 de hectare
În
judeţul Suceava, suprafaţa destinată agriculturii ecologice este una sub
aşteptări. Comparaţia este făcută cu suprafaţa agricolă totală a judeţului, aceasta
fiind prezentată în Raportul privind starea mediului în 2023, al Agenţiei
pentru Protecţia Mediului Suceava. Astfel, la un total de 355.240 de hectare
total agricol, în anul trecut cultivate în sistem ecologic au fost doar 6.254
de hectare. „Agricultura ecologică are o pondere mică la nivelul județului
Suceava, raportat la suprafața agricolă totală a acestuia. Astfel, în anul
2023, ponderea suprafețelor cultivate în agricultură ecologică a fost de numai
1,8% din suprafața agricolă totală a județului” se subliniază în Raportul
privind starea mediului al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava. Analiza
priveşte o perioadă de 8 ani, începând cu 2016, când în judeţ erau în producţie
ecologică 7.502 de hectare. Maximul suprafeţei cultivate după principiile și
normele europene în domeniu a fost atins
în 2018, cel de 10.114 de hectare. Minimul sucevean a fost înregistrat în 2020,
unul de 5.225 de hectare, având o evoluţie sinuoasă în intervalul analizat. Agricultura
ecologică poate fi definită ca fiind „un sistem de producţie care pune o mare
importanţă pe protecţia mediului şi a animalelor, prin reducerea sau eliminarea
utilizării organismelor modificate genetic şi a produselor chimice sintetice de
tipul fertilizatorilor, pesticidelor şi a regulatorilor de creştere”. Operatorii din agricultura
ecologică sunt obligaţi să respecte reglementările specifice, începând cu
producția primară și terminând cu depozitarea, procesarea, transportul și
valorificarea produselor ecologice la consumatorul final.