17 septembrie 2024


 La licitație

O singură ofertă pentru reabilitarea cu 52 milioane de euro a sistemului de transport și distribuire a energiei termice din Suceava

> Reşedinţa de judeţ se evidenţiază cu „primul contract semnat la nivel național” din Fondul de finanţare a investițiilor pentru „modernizarea și dezvoltarea rețelelor inteligente de termoficare”

> O bună parte a reţelelor, cât şi a instalaţiilor din punctele termice, au o vechime de peste 40 de ani, prezentând un grad avansat de uzură şi pierderi importante de apă caldă şi căldură

O singură ofertă a fost depusă pentru adjudecarea proiectării şi executării lucrărilor aferente Proiectului „Reabilitarea sistemului de transport și distribuție energie termică in municipiul Suceava. Anunţul a fost făcut ieri, de către primarul Ion Lungu, care a precizat că ofertantul este asocierea dintre firmele Elsaco Electronic Botoșani (lider ), SICOR București și Conest Iași. Şeful municipalităţii subliniază că valoarea estimată a contractului pentru intervenţiile scoase la licitaţie este de 262,190 de milioane de lei, respectiv de aproximativ 52,754 de milioane de euro, inclusiv TVA. Durata  contractului este de este 29 luni, dintre care 5 luni pentru proiectare, iar 24 luni pentru executarea efectivă a lucrărilor. În luna februarie acestuia an, primarul Ion Lungu parafa, împreună cu Sebastian Burduja, ministrul Energiei, contractul de finanţare a Proiectului „Reabilitarea sistemului de transport şi  distribuire a energiei termice în municipiul Suceava”. De evidenţiat este însă că valoarea totală a mega-proiectului este de 362,290 de milioane lei (aproximativ 72,81 de milioane euro), Suceava remarcându-se cu „primul contract semnat la nivel național pe componenta de termoficare”. Cu totalul amintit, reabilitate urmează a fi 19,45 km de reţele termice primare, prin înlocuirea conductelor uzate cu altele noi, preizolate, intervenţii fiind făcute şi la căminele de termoficare. La 8 puncte termice vor fi modernizate echipamentele şi instalaţiile, precum şi clădirile în care acestea funcţionează. Nu în cele din urmă, reabilitării vor supuse 51,79 km de reţele termice secundare, aferente punctelor termice, prin înlocuirea conductelor din circuitele de încălzire şi a celor de apă caldă de consum.

Primarul Ion Lngu reliefează că obiectivele proiectului constau în  creșterea eficientei energetice a sistemului centralizat de transport şi distribuire a energiei termice; reducerea pierderilor de energie termică înregistrate pe rețelele în cauză; creșterea confortului termic al consumatorilor; creșterea securității furnizării de energie termică, prin reducerea numărului de întreruperi în furnizare și, nu în ultimul rând „scăderea costurilor aferente producerii și consumului de energie”. Proiectul „Reabilitarea sistemului de transport şi  distribuire a energiei termice în municipiul Suceava” a fost aprobat pe Fondul de modernizare, Programul Cheie 5, Domeniul de investiții 5.3 „Sprijin pentru modernizarea și dezvoltarea rețelei inteligente de termoficare”. Necesitatea executării urgente a unor lucrări de reabilitare la sistemul centralizat de termoficare din municipiul Suceava a apărut ca urmare a faptului „o bună parte a reţelelor primare şi a celor secundare, precum şi a instalaţiilor din punctele termice au o vechime de peste 40 de ani, condiţii în care acestea prezintă un grad avansat de uzură, o fiabilitate redusă şi pierderi importante de apă caldă şi căldură, necesitând reparaţii frecvente, implicit costuri de exploatare ridicate.