02 septembrie 2024

 Consilierii suceveni PDS şi aliaţii lor au amânat alocarea a 1 milion de lei pentru persoanele cu dizabilităţi

> Totodată, prin votul acestora întârziată este şi acordarea sumelor de bani cerute de unităţile de învăţământ pentru pregătirea anului şcolar

Două importante proiecte de hotărâre de pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a lunii august a Consiliului Local nu au trecut de votul aleşilor municipali suceveni. Prima luare de poziţie a provocat-o, însă, proiectul de modificare a listei de investiţii, prin care suma de 5 milioane de lei ar fi urmat să ia calea Fondului de rezervă bugetară. „Tăiaţi 5 milioane de lei de la investiţii în reţele termice şi îi mutaţi în Fondul de rezervă. Noi am mai văzut filmul acesta. După ce ajung banii în Fondul de rezervă, faceţi dumneavoastră cam ce vreţi cu ei” a arătat Dan Ioan Cuşnir (PSD), preşedintele de şedinţă. 
Aceasta în ciuda faptului că primarul Ion Lungu a explicat că la licitaţia din 26 de august nu s-a înregistrat vreo ofertă, că procedura va fi reluată pe 19 septembrie. Astfel, chiar şi în condiţiile adjudecării acesteia, în perioada rămasă până la sfârşitul anului 2024 bani prea mulţi nu vor putea fi cheltuiţi. Mai ale  ţinând cont că mega-proiectul de reabilitare a sistemului de transport şi distribuire a energiei termice din Suceava are o valoare de 73,22 de milioane de euro, iar durata de execuție a investiției de 32 luni. La hotărârea privind rectificarea bugetului local, preşedintele de şedinţă pesedist a pretins că „amestecate sunt cheltuieli necesare cu cheltuieli nenecesare, lucruri bune cu lucruri rele, cheltuieli clare cu cheltuieli neclare”.
 
Aşa au fost calificate propunerile de rectificare făcute de primarul Ion Lungu, printre care se numără alocarea, în prejma deschiderii anului şcolar 2024-255, a unor sume solicitate de Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 1,2,3, Şcoala Gimnazială „Jean Bart”, Şcoala Gimnazială nr. 6, Şcoala „Sfântul Ion”, Liceul cu Program Sportiv, Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” şi Şcoala Postliceală Sanitară. Acestea aveau nevoie de finanţare pentru reparaţii curente la gard şi trotuare, corp de clădire, renovarea laboratorului şi a cantinei, renovarea sălii amfiteatru, pentru materiale de curăţenie etc. Între multe altele, şi respinsă la grămadă, a fost şi solicitarea Serviciului de Protecţie Socială privind majorarea cu 1 milion de lei a bugetului pentru „asistenţă socială în caz de invaliditate”, „având în vedere creşterea salariului minim pe economie”.  „Consider că aceste două puncte de pe ordinea de zi - este o părere personală - nu trebuie aprobate în această formă, iar acele cheltuieli care sunt obligatorii, de exemplu 1 milion de lei pentru plata persoanelor cu handicap, pot fi trecute în şedinţă extraordinară, săptămâna viitoare” a spus Dan Ioan Cuşnir, preşedintele de şedinţă. Deoarece consilieri liberali lipseau în mare parte, proiectul de rectificativ a picat cu două voturi „pentru”, două „împotrivă” şi 14 abţineri, cele de pe urmă fiind ale PSD, USR şi PMP. Întrucât proiectul de hotărâre referitor la alocarea de bani prin rectificare a fost respins, cel privind majorarea Fondului de rezervă bugetară nu şi-a mai avea obiectul, primarul Ion Lungu retrăgându-l de pe ordinea de zi.