07 iulie 2024

La sfârşitul săptămânii

Primarul Ion Lungu a semnat contractul de finanţare  de peste 12 milioane de euro pentru amenajarea parcului fotovoltaic din Lunca Sucevei


> Întinzându-se pe 32 de hectare de la CET, noua capacitate poate acoperi consumul instituţiilor publice, unităților de învățământ, iluminatului stradal, cât pe cel al autobuzelor electrice 

> Un al doilea parc, de 7 hectare, ar urma să fie amenajat în zona gropii de gunoi „Călău”, în proiect fiind încă unul, la sediul Autobazei electrice de pe strada „Căpitan Grigore Andrei”

Primarul Ion Lungu a semnat vineri, în București, cu Constantin Saragea, secretarul general al Ministerul Energiei, contractul de finanțare europeană a primului parc fotovoltaic al municipiului Suceava, cel din zona depozitelor de zgură ale fostei societăţii comerciale Termica. Valoarea proiectului este de 60,30 de milioane de lei, echivalentul a 12,12 de milioane de euro, durata de realizare fiind de 46 de luni. Conform documentaţiei parafate de către cele două părţi contractante, producţia de energie electrică este de 10.375 Mw/h pe an, curent continuu, puterea nou-instalată din sursa regenerabilă solară fiind de 6.002 Mw curent alternativ. Noua capacitate ar urma să asigure consumul pentru clădirile publice, iluminatul public, stațiile încărcare a autovehiculelor electrice, unitățile de învățământ, unităţile de agrement și recreere, cât şi pentru autobaza și stațiile încărcare a acumulatorilor autobuzelor electrice. Primăria municipiului Suceava a depus proiectul parcului fotovoltaic din Lunca Sucevei pe 5 decembrie 2023, la Ministerul Energiei, în cadrul unei sesiuni competitive aferentă „componentei de modernizare” din Programului Naţional de Recuperare şi Rezilienţă (PNRR). Investiţia în parcul fotovoltaic urmează a fi materializată pe 32,21 de hectare de teren de pe malul râului Suceava, în zona fostei Centrale Electrice de Termificare (CET).


 „În prezent, platforma industrială este neutilizabilă, ceea ce constituie o sursă de poluare pentru mediul înconjurător. Aceasta necesită lucrări de refuncţionalizare şi închidere, în condiţii de siguranţă, a depozitului de zgură şi cenuşă. În acest fel, respectiva suprafaţă degradată poate fi amenajată şi transformată într-un parc de panouri fotovoltaice furnizoare de energie electrică din surse regenerabile” se arată în hotărârea Consiliului Local privind înfiinţarea parcului fotovoltaic. Ca avantaj al sistemului fotovoltaic de producere a energiei electrice evidenţiată este durata de funcţionare cuprinsă între 20 şi 30 de ani, „energia captată de la soare fiind abundentă şi inepuizabilă”. La aceasta se adaugă importanta contribuţie la protecţia mediului, „prin reducerea emisiilor poluatoare”. Autorităţile administraţiei publice locale intenţionează să înfiinţeze un al doilea parc fotovoltaic valorificând o suprafaţă de teren de 7 hectare de sub Dealul Cetăţii de Scaun, acolo unde, încă din înainte de evenimentele din 1989, a funcţionat groapa de gunoi „Călău” a municipiului Suceava. Totodată, în plan este amenajarea a încă unui parc fotovoltaic la sediul Autobazei electrice de pe strada „Căpitan Grigore Andrei” din Burdujeni-sat.