13 septembrie 2022

 

Primarul Ion Lungu cere de la UE finanţări speciale pentru construirea de parcări supraterane

> „Uniunea Europeană ne aliniază la nivelul lor, în sensul că se dau bani pe <green deal>, pe digitalizare, în timp ce noi avem probleme de infrastructură” arată şeful executivului sucevean

> În vederea obţinerii finanţării necesare, se încearcă „lipirea” parcării supraterane de lângă Primăria de Proiectul POR „Sistem integrat de management şi modelare urbană”

O problemă care a fost ridicată şi căreia cu greu i se găseşte un răspuns este cea privind alocarea de finanţări nerambursabile  europene pentru infrastructura rutieră. Aşa susţine Ion Lungu, şeful administraţiei publice locale din municipiul Suceava, care spune că a făcut demersuri repetate pe această temă, atât la Asociaţia Municipiilor din România (AMR), cât şi la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE). În condiţiile în care municipiul reşedinţă de judeţ este deficitar la capitolul parcări, edilul-şef sucevean este nemulţumit că niciuna dintre axele programelor din exerciţiul european 2021-2027 nu este consacrată finanţării amenajărilor de acest tip. „Cu toate insistenţele noastre, în această programare 2021-2027 nu este prevăzut explicit că se pot face parcări. Noi am amenajat  parcări în primul exerciţiu financiar 2007-2013, în al doilea nu s-au putut face, iar în cel de-al treilea acestea nu sunt prinse la finanţare” iterează Lungu. În 2019, primarul Sucevei îşi punea speranţa într-o eventuală realocare a finanţările europene în cadrul POR 2014-2020, însă, acest lucru nu s-a întâmplat. La acea dată, autorităţile locale stabiliseră 10 suprafeţe de teren pretabile pentru construirea noilor parcări, dintre care 5 în zona centrală. Pe lângă cel de lângă sediul Primăriei, obiective de acest fel urmau a fi amenajate în preajma Pieţei Mari, Palatului Administrativ, sediului organizaţiei judeţene a PSD, Colegiului Naţional de Arte, Hotelului „Bucovina”, Pieţei Mici, fostului magazin „Mobila”, fostului Centru Judeţean de Proiectări, cât şi în apropierea Protopopiatului din Zamca. „Din păcate, cei din Uniunea Europeană ne aliniază la nivelul lor, în sensul că se dau bani pe <green deal>, pe digitalizare, în timp ce noi avem probleme pe infrastructură. Or, la partea de infrastructură, nu există axe separate, să construieşti un pod, să repari sau să faci o parcare” evidenţiază ocupantul fotoliului administrativ din Areni. 


În şedinţa ordinară din iulie 2022, Consiliul local a aprobat Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru construirea primei parcări supraterane pe strada „Ştefan Tomşa” din apropierea sediului Primăriei. Conform temei de proiectare, aceasta va avea minim 200 de locuri şi va fi dotată, prente multe altele, cu staţii de încărcare pentru autoturisme electrice şi hibrid, camere de supraveghere video, bariere de acces, sisteme de senzori pentru asigurarea intrări-ieşirii autovehiculelor şi sisteme de iluminat şi de afişaj. Ion Lungu crede că parcarea supraterană „Ştefan Tomşa” ar putea fi inclusă  în Proiectul „Sistem integrat de management şi modelare urbană destinat fluidizării traficului şi îmbunătăţirii calităţii vieţii”. Acesta ar avea o valoare de 23,46 de milioane de euro, urmând a  fi depus la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est, în cadrul uneia dintre axele Programului Operaţional Regional POR 2021-2027. „Încercăm să ne <agăţăm> cu parcarea de la Primărie de acest proiect de sistematizare a circulaţiei rutiere la axul principal. Am dezbătut acest lucru şi  s-a găsit această posibilitate, să putem prinde la finanţare şi parcarea pe care o facem pe strada <Ştefan Tomşa>” a punctat Ion Lungu, primarul Sucevei. Reamintim că, pe 1 Decembrie 2012, de Ziua naţională a României, Primăria Sucevei a tăiat panglica inaugurală a parcărilor subterane din centrul municipiului. Finanţarea a fost obţinută în cadrul Programului Operaţional Regional(POR) 2007-2013, cele două sectoare pentru parcări subterane având 107 locuri şi, respectiv, 55 de locuri. Proiectul a avut valoarea totală de 37,8 milioane lei, 29,8 milioane lei reprezintând finaţare europeană nerambursabilă.