01 mai 2022

 

Medicul veterinar Petrea Dulgheru cere demiterea lui Bogdan Cruceanu, şeful jandarmilor montani din Vatra Dornei     

> Colonelului Cruceanu i se reproşează eşecul primei tentative de tranchilizare a  două exemplare de urşi tineri relocaţi în zona Dornelor, prin preluare abuzivă a competenţelor medicului veterinar, gestionarului fondului de vânătoare sau ale Gărzii Forestiere

> „Domnul Cruceanu a intervenit abuziv, mi-a preluat ilegal competenţele mele, transformând tranchilizarea şi capturarea într-un eşec total”, se arată în cererea înaintată de dr. Dulgheru către MAI, în care se menţionează că pusă în „pericol a fost şi viaţa oamenilor”

Medicul veterinar Petrea Dulgheru, administrator al societăţii comerciale Dulgheru Farmvet, cere Primăriei Vatra Dornei anularea contractului nr. 11900  din 19 aprilie 2022, încheiat în baza  Ordonanţei Guvernului nr. 81 din 2021 privind intervenţia pentru prevenirea şi combaterea atacurilor ursului brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora. „Solicit anularea acestui contract, pentru a nu implica Primăria sau pe dumneavoastră în demersurile juridice (...) pe care le voi face de acum înainte” menţionează medicul veterinar în cererea înaintată primarului Ilie Boncheş.  Dr. Petrea Dulgheru spune că după relocarea din Predeal, în zona Vatra Dornei, a unei ursoaice cu trei exemplare de tineret, animalele au atacat în mod sistematic gospodăriile populaţiei. În acest context, pe fondul apropierii Sărbătorilor pascale, la apelul autorităţilor dornene a identificat încă un medic veterinar deţinător de armă cu tranchilizante, pentru a captura două exemplare de tineret care, noapte de noapte, pătrundeau în curţile oamenilor. Astfel, pe 22 aprilie, pentru a putea fi tranchilizaţi ambii urşi, pusă la punct a fost o „strategie” de atragere a acestora într-o gospodărie de pe strada Unirii. Însă, conform declaraţiei dr. Dulgheru, stratagema a eşuat ca urmare a intervenţiei colonelului Bogdan Cruceanu, comandantul detaşamentului de jandarmi montani din Vatra Dornei. „Urşii erau în gradină la circa 40 de metri, iar atunci şeful jandarmilor Cruceanu mi-a anulat competenţa, care conform articolului 6 din OUG nr. 81 era de a conduce şi face tranchilizarea, preluând comanda de efectuare a tranchilizării, care, în acest fel, a fost un eşec total” subliniind dr. Petrea Dulgheru, menţionând că tranchilizează urşi de peste 16 ani, iar „imaginea sa de profesionist” i-a fost afectată. Dată fiind această situaţie, la solicitarea Primăriei Vatra Dornei, au fost cooptaţi alţi doi medici veterinari din Bistriţa Năsăud şi, de această dată, reluată, strategia stabilită anterior a dat rezultate.

Însă - a susţine dr Dulgheru - pe 24 aprilie, în noaptea de Înviere, în jurul orei 2.00,  în momentul în care punea siguranţa cuştii în care fusese închisă o femelă de urs, Bogdan Cruceanu, şeful detaşamentului de jandarmi montani, i-ar fi adus unele acuze, trecând chiar şi la ameninţări.  „Mă ameninţa că am făcut contract ilegal cu primăria, că suntem nişte hoţi, că nu am armă, că el este şeful jandarmilor şi că eu trebuie să fac ce spune el... Dacă nu, mă arestează. (...) L-a deranjat faptul ca în noaptea de  22 aprilie 2022 i-am spus că nu are voie să intervină în activitatea  echipei de tranchilizare pe care o conduceam” a specificat dr. Dulgheru.

Petrea Dulgheru, şeful Colegiului Medicilor Veterinari a prezentat, într-o conferinţă de presă, certificatul de deţinător de arma neletală „pistol cu tranchilizante” seria CDF nr. 0000702 din 07/08/2019, evidenţiind, totodată, că OUG nr. 81 din 2021 prevede că tranchilizarea şi eutanasierea se efectuează de medicul veterinar cu sprijinul personalului tehnic de specialitate al gestionarului fondului de vânătoare sau al Gărzii Forestiere. Totodată, dr. Petrea Dulgheru se adresează şi Ministerului Afacerilor de Interne, respectiv ministrului Lucian Bode, cerând demiterea colonelului Bogdan Cruceanu, comandantul detaşamentului de jandarmi din Vatra Dornei. „Domnul Cruceanu a intervenit abuziv, mi-a preluat ilegal competenţele mele, transformând tranchilizarea şi capturarea într-un eşec total. A pus în pericol viaţa oamenilor, deoarece cele două ursoaice, alergate, au fugit în pădure printre oameni, pe care puteau să-i sfâşie. Ca militar, ca funcţionar al statului care este plătit să aplice legea, el trebuie să o respecte cu sfinţenie, şi nicidecum să o încalce”, se arată în cererea înaintată către MAI de dr. Petrea Dulgeru, Medicilor Veterinari, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari Suceava. Evenimentele s-au succedat relocării în zona Vatra Dornei  a unei ursoaice în vârstă de 6 ani, însoţită de trei exemplare de tineret în vârstă de aproximativ 2 ani fiecare. Fiind urşi „tomberonari”, animalele au început să atace gospodăriile localnicilor, ursoaica fiind împuşcată, conform prevederilor OUG nr. 81 din 2021. Ulterior acestei măsuri radicale, celelalte două femele tinere au continuat să producă pagube, autorităţile hotărând că se impun tranchilizarea şi trimiterea acestora în Rezervaţie la Zărneşti.