10 mai 2022


 Începând de săptămâna viitoare

Punct de control sanitar veterinar pe calea ferată, la Vicşani-Dorneşti

> Urmărită este evitarea blocajelor la import-export, „pentru se a răspunde necesităţilor poporului ucrainean, dar şi ale altor ţări”

> „În unele zile avem şi câte 100 de vagoane” arată dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, şeful DSVSA, subliniind că în curs este aprobarea a 7 noi posturi

 Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava anunţă operaţionalizarea unui al doilea punct de control la intrarea de la frontieră pe calea ferată, la Vicşani-Dorneşti. Dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, director executiv al instituţiei, spune sunt făcute toate diligenţele pentru aprobarea posturilor de rigoare,  la această dată necesarul fiind asigurat cu personal sanitar veterinar din Punctul de Trecere a Frontierei Siret. „Începând de săptămâna viitoare, pentru a debloca şi a răspunde cererilor foarte mari de import plus export pe calea ferată vom operaţionaliza un nou punct de control sanitar veterinar la Vicşani-Dorneşti” precizează dr. Mihai Sorin Voloşeniuc. DSVSA are atribuţii în funcţie de tipul încărcăturii camioanelor, respectiv a vagoanelor, cu produse destinate consumului uman sau celui al animalelor. „Pentru transporturile în tranzit verificăm documentele şi aplicăm ştampila că acestea sunt conforme. Pentru destinaţia din România, luăm probe şi verificăm tot ceea ce prevede legislaţia europeană şi naţională. La fel se procedează şi pe calea ferată, unde în unele zile avem şi câte 100 de vagoane” subliniază al DSVSA. Potrivit şefului instituţiei sanitare veterinare sucevene, la Dorneşti a fost operaţionalizat şi un centrul logistic care gestionează, prin organizaţia „Crucea Roşie”, ajutoarele de origine animală şi pe cele de origine non-animală care pleacă, „vagonabil”, în Ucraina. În condiţiile în care personalul pentru susţinerea tuturor activităţilor este insuficient, Guvernul României a aprobat un memorandum, în procedură de transparenţă decizională fiind angajarea a încă 7 persoane. Aceasta deoarece, la Punctul de Intrare Frontieră Siret, funcţional 24 de ore din 24 de ore, sunt  „dislocaţi”, pe rând, lucrători cu atribuţii diferite din cadrul DSVSA. „Pentru a se evita blocajele de orice fel şi pentru a răspunde necesităţilor poporului ucrainean, în principal, cât şi ale altor ţări, vrem să operaţionalizăm acest punct la nivelul judeţului Suceava” a declarat dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava.