11 iunie 2020


Finanţele Publice prelungesc acordarea de facilităţi fiscale  
  • Printre altele este vorba despre plata de penalităţi de întârziere, neînceperea măsurilor de executare silită şi menţinerea eşalonărilor la plată

Termenul de 14 iunie 2020,  pentru anumite facilităţi fiscale care expirau la 30 de zile de la încetarea stării de urgenţă, se prorogă până pe 25 iunie, anunţă Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava. Conform Oanei Violeta Apetrea,  purtătorul de cuvânt al AJFP, facilităţile fiscale de care pot beneficia contribuabilii sunt nedatorarea de accesorii, respectiv de dobânzi şi penalităţi de întârziere, pentru obligaţiile fiscale scadente începând cu 21 martie 2020; suspendarea sau neînceperea măsurilor de executare silită, dar şi de rambursarea TVA, cu control ulterior, pentru o categorie mai largă de contribuabili. De asemenea, vizate de prorogare sunt menţinerea eşalonărilor la plată în situaţia nerespectării condiţiilor standard; termenele de prescripţie a dreptului organului fiscal de a stabili creanţe fiscale şi de a cere executarea silită, precum şi cel al contribuabilului sau a plătitorului de a cere restituirea creanţelor fiscale, care se suspendă sau nu încep să curgă.
Contribuabilii interesaţi pot afla mai multe informaţii şi prin intermediul callcenter-ului dedicat. Actul normativ care consacră prorogarea, adică Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 90 din 27 mai 2020 pentru modificarea OG nr. 6 din 2019 privind instituirea unor facilităţi fiscale, precum şi pentru modificarea altor acte normative, a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 459 din 29 mai 2020.