07 februarie 2011

Produsele ecologice şi cele tradiţionale stârnesc un interes tot mai mare



Piaţa laptelui continuă să fie atractivă, în timp ce domeniul cărnii este mai puţin interesant în comparaţie cu anii din urmă


Produsele ecologice şi cele tradiţionale continuă să aibă căutare. Aceasta din moment ce, potrivit Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, în anul 2010, în judeţul Suceava au fost înregistrate 2193 fişe ale operatorilor de pe piaţa produselor ecologice şi au fost eliberate două 2 atestate pentru produse tradiţionale. Acestea din urmă au vizat în domeniul laptelui şi produselor lactate şi, respectiv, cel al peştelui. „Domeniul agriculturii ecologice are o contribuţie majoră la dezvoltarea durabilă, prin sporirea biodiversităţii, protecţia mediului şi creşterea fertilităţii solului, producătorii din acest sector fiind sprijiniţi prin programele de agro-mediu ale Comisiei Europene”, declară Constantin Parasca, directorul executiv al DADR. Pe de altă parte, având în vedere standardele de calitate şi protecţia mediului, anul trecut, în domeniul producţiei de produse alimentare, DADR a eliberat 22 de licenţe de fabricaţie. Cele mai multe au fost solicitate în producţia de lapte şi produse lactate(7), urmând producţia de pâine şi produse de morărit şi panificaţie(5) şi ambalarea şi îmbutelierea produselor alimentare(4). În ceea ce priveşte producţia de carne şi produse de carne, un sector destul de căutat în trecut, în 2010 acesta a obţinut doar o licenţă de funcţionare.