07 februarie 2011

Brutarii, cei mai „călcaţi” operatori din industria alimentară
Anul trecut, lucrătorii specializaţi ai DADR au dispus retragerea a 13 de licenţe din sectorul alimentar şi au suspendat altele 5
Inspectorii Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Suceava au avut anul trecut 535 de descinderi la agenţii economici din domeniul industriei alimentare, dar nu numai. În urma constatărilor făcute, conducerea DADR atrage atenţia asupra importanţei respectării obligaţiilor asumate de operatorii de pe piaţa alimentară, odată cu eliberarea licenţelor de fabricaţie. Lucrătorii specializaţi ai instituţiei spun că mulţi dintre fabricanţi nu respectă prevederile legale în vigoare, motiv pentru care aceştia sunt amendaţi, iar deseori rămân şi fără licenţă. Potrivit directorului executiv Constantin Parasca, ca urmare a deficienţelor constatate, în 2010, inspectorii specializaţi au dispus retragerea a 13 de licenţe, suspendarea a altora 5, au emis 19 avertismente şi au aplicat de amenzi în valoare de 13.600 de lei. În industria alimentară, cei mai „călcaţi” s-au dovedit a fi operatorii din panificaţie, la care au fost întreprinse 110 verificări, urmând apoi comercializarea produselor alimentare(50), actorii de pe piaţa produselor zaharoase(41) şi prelucrătorii de lapte, cu 34 de controale. La valorificarea legumelor şi fructelor s-au organizat 123 de descinderi, în sectorul zootehnic şi organizare filiere, fonduri şi programe în sectorul vegetal - 35, iar în domeniul vitivinicol-106. Anul trecut au fost „bifate”, de asemenea, 35 de inspecţii la folosirea fertilizatorilor.