12 mai 2009


Încă o tentativă de deblocarea a mega-proiectului Suceava Utilităţi şi mediu
· După ministrul Economiei, Adreiean Videanu, autorităţile sucevene îşi încercă norocul şi cu Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea
Vineri, va sosi, la Suceava, ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea. Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, spune că oficialul guvernamental se va întâlni cu primarii unităţilor administrativ-teritoriale asociate în cadrul Programului „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene”, precum şi cu ceilalţi edili şefi din judeţ. Şeful executivului judeţean informează că în cadrul întrevederii se vor căuta soluţii de deblocare a mega-proiectului sucevean de termificare şi alimentare cu gaze naturale. „Trebuie să găsim soluţii de finanţare a dobânzilor pe care primăriile trebuie să le plătească la creditul contractat”, precizează dl. Flutur, iterând că un act normativ privind reglementarea modalităţii de achitare a obligaţiilor unităţilor administrativ-teritoriale a intrat în circuitul legislativ fiind, la această dată, pe masa de lucru a Ministerului Finanţelor. Noile reglementări au în vedere preluarea magistralelor de gaz la Ministerul Economiei, finanţarea dobânzilor la creditul cu garanţii guvernamentale, precum şi alocarea, prin intermediul Ministerului Administraţiei şi Internelor, a fondurilor necesare finalizării centralelor de co-generare de la Gura Humorului, Cîmpulung Moldovenesc şi Rădăuţi. O tentativă de deblocare a avut-o şi ministrul Economie, Adreiean Videanu, care a ascultat păsurile autorităţilor locale sucevene pe 20 martie. Dl. Videanu a exprimat, atunci, acordul total al ministerului pe care îl conduce de a prelua integral, prin intermediul Societăţii Naţionale Transgaz, continuarea realizării investiţiei de pe componenta gaze naturale.
· Primăriile din Proiect riscă să intre în incapacitate de plată

Reamintim că, mai multe primarii din judeţul Suceava riscă să intre în incapacitate de plată din cauza obligaţiilor financiare ce decurg din Proiectului „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene” în care sunt asociate cu Consiliul Judeţean. Acest lucru s-ar putea întâmpla din iulie 2009, când 55 de comunităţi locale, care beneficiază de componenta gaze naturale a proiectului, vor trebui să achite dobânzile la creditul contract de la Deutsche Bank London. În octombrie 2010, expiră şi perioada de graţie a creditului, dată de la care cele unităţile administrativ-teritoriale amintite, plus încă 6 de pe componenta termificare, vor avea de plătit, pe lângă dobânda anuală de 6,1 milioane de euro şi o rată totală de 4,3 milioane de euro pe an. În 2002, printr-o hotărâre de guvern, Consiliul Judeţean şi 61 de primării din judeţ au contractat un credit extern de 86,3 milioane de euro, garantat de Ministerul de Finanţe, acesta fiind destinat reabilitării sistemului de termoficare şi realizării conductelor de gaze naturale de înaltă presiune din mai multe localităţi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu