31 mai 2009


Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, luat în „furci” de fermierii suceveni
· Demnitarului i s-a reproşat că s-ar afla în campanie electorală, afirmaţie combătută de dl Sîrbu, care a iterat că, la Suceava, aceasta este făcută de fostul ministru Gheorghe Flutur

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ilie Sârbu, a spus, într-o întâlnire cu fermierii suceveni, că nu se află în campanie electorală, aşa cum i-a reproşat o voce din sală. Demnitarul a arătat că a venit să cunoască problemele agricultorilor suceveni, zonele de care răspunde pe linie politică fiind Banatul şi Ardealul. „Nu facem campanie electorală la Suceava. Am venit la pentru că m-au chemat colegii. Este aici, însă dl ministru Gheorghe Flutur care face campanie şi ne este partener de coaliţie”, a reliefat Ilie Sîrbu. Cei în jur de 150 de fermieri prezenţi în sala de şedinţe a Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, i-au pus în vedere ministrului Sîrbu faptul că, deşi factorii guvernamentali dau asigurări că liniile de finanţare au fost deschise, banii din subvenţii nu ajung în conturile beneficiarilor. Fermierii s-au plâns de birocraţia excesivă pe care o întâmpină la întocmirea dosarelor pentru proiectele cu finanţare externă, lipsa de solicitudine a băncilor, inexistenţa măsurilor de sprijinire a producţiei locale de fructe şi de cartofi de sămânţă, precum şi concurenţa neloială făcută de laptele adus din import. În cea ce priveşte acest din urmă capitol, reprezentantul unei asociaţii de profil a reliefat că nu se poate face performanţă, în condiţiile în care pentru obţinerea unui litru de lapte se cheltuieşte 1 leu, iar din valorificarea lui se obţine doar 0,6 lei. Acesta a dorit să afle de la ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale dacă are soluţii, în caz contrar crescătorii de animale riscând să-şi „închidă prăvăliile”. Ministrul Sîrbu a dat vina pe constrângerile bugetare, birocraţia naţională, dar şi pe cea de la nivelul Uniunii Europene. „Noi am crezut că doar birocraţia din România este complicată, dar cea din Uniunea Europeană este şi mai complicată”, a reliefat demnitarul. Domnia sa a promis o simplificarea a documentaţie şi procedurilor pentru aprobarea proiectelor din agricultură, accentuând că descentralizarea în sector va „desfiinţa pixul naţional care dă semnături”. „Descentralizarea o facem tocmai în sensul în care fermierii să nu mai facă drumuri de la comună la judeţ şi de la judeţ la Bucureşti”, a relevat Ilie Sîrbu. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a mai adăugat că salariaţii de la birouri vor trebui să petreacă câte două zile pe săptămână în teren, afirmaţie care a stârnit râsete în sală.
În luna sărbătorilor pascale,
Creştere cu aproape 50% a numărului de turişti din judeţul Suceava
Frecventarea structurilor de primire turistică cu funcţiuni de cazare în luna aprilie 2009, comparativ cu luna anterioară a aceluiaşi an, se caracterizează prin creşterea capacităţii de cazare în funcţiune, a numărului de sosiri, de înnoptări şi a indicelui de utilizare netă a locurilor de cazare din judeţul Suceava. Aşa relevă datele statistice oferite publicităţi de Direcţia Judeţeană de Statistică, potrivit cărora în luna sărbătorilor pascale, judeţul Suceava a fost vizitat de 15.141 de turişti, numărul acestora fiind în creştere cu 4.951 turişti (48,6%) faţă de martie. În luna la care facem referire, în judeţ au fost deschise 150 structuri de primire turistică, cu 51 de mai multe comparativ cu luna precedentă (51,5%). Acestea au pus la dispoziţia turiştilor o capacitate de cazare de 5500 locuri, cu un supliment de 1141 locuri raportat la luna martie 2009. Indicele de utilizare netă a capacităţii de cazare turistică în funcţiune în luna aprilie a fost de 17,1%, în creştere cu 2,6 puncte procentuale faţă de indicele de utilizare înregistrat în luna precedentă(14,5%).
Copacul preferat pentru împădurirea pământului
Astăzi, la ora 14:00, la sediul Primăriei municipiului Suceava, are loc vernisajul expoziţiei de artă plastică „Pentru împădurirea pământului, desenează copacul tău preferat”. Expozanţii sunt peste 150 de elevi cu vârsta cuprinsă între 10 şi 12 ani din 7 unităţi şcolare sucevene. Potrivit organizatorilor, toţi cei implicaţi vor primi diplome de participare. Premiile I, II, III şi premiile speciale, respectiv cele pentru originalitate, compoziţie, idee şi tehnică constau în câte un set de pictură. De asemenea, juriul va selecta 25 de lucrări care vor participa la o expoziţie itinerantă în Italia, Franţa, Polonia, Elveţia, Brazilia, Statele Unite ale Americii şi Benin. În Franţa, cei 25 de elevi vor primi titluri de proprietari pentru puieţii care vor fi plantaţi în instituţii de învăţământ din Brazilia şi Benin. Proiectul este derulat de Asociaţia Mondială a Constructorilor Esperantişti sub patronajul Programului Naţiunilor Unite pentru Protecţia Mediului şi Asociaţiei Universale Esperantiste, în colaborare cu Primăria Suceava, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava şi Asociaţia Culturală „Lira de Aur”. Manifestarea include un moment de muzică camerală prezentat de elevii Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” şi video-proiecţii cu tematica „Salvaţi planeta”.

Săptămâna şi miliardul de lei vechi total amenzi date de comisarii regionali de mediu
La aproape 200.000 de lei vechi se ridică valoarea amenzilor aplicate de comisarii regionali de mediu după două săptămâni de controale. Lucrătorii Comisariatului Regional al Gărzii de Mediu, cu sediul la Suceava, au făcut 726 de verificări şi au dat 37 de amenzi în sumă de 193.000 de lei. Potrivit comisarului şef regional, Diana Croitoru, ce cea mai mare sancţiune contravenţională s-a ales operatorul de epurare din municipiul Botoşani. Pentru poluarea accidentală, prin deversarea directă a apelor uzate menajere în pârâul Sitna, acesta a luat o amendă de 50.000 de lei. Cu 30.000 de la fost sancţionată şi o balastieră din comuna Dărmăneşti, care funcţiona fără autorizaţie de mediu pe malul râului Suceava. De la începutul anului 2009 şi până la jumătate lunii mai, comisarii regionali de mediu au avut 1840 de descinderi, în urma cărora au fost „prescrise” 252 de sancţiuni contravenţionale, cu un total de 874.000 de lei. Comisariatul Regional de Mediu are în subordine comisariatele judeţene din Suceava, Botoşani, Iaşi, Bacău, Vaslui şi Neamţ.

PRM Suceava se împotriveşte înstrăinării de imobile din patrimoniul judeţului
Liderul organizaţiei judeţene Suceava a Partidului România Mare, Gheorghe Acatrinei, a declarat, într-o conferinţă de presă, că formaţiunea pe care o conduce nu este de acord cu scoaterea la vânzare ale unor elemente ale patrimoniului judeţean. „Am luat la cunoştinţă că Consiliul Judeţean nu poate să mai suporte un patrimoniu aşa de mare şi atât de bogat, aşa cum îl are la ora actuală. În loc ca acesta să fie dezvoltat şi să fie găsite modalităţi de folosire mai eficientă, respectivele proprietăţi sunt scoase la vânzare”, a subliniat ex-senatorul Acatrinei. Domnia sa a exemplificat cu imobilele de la Păltinoasa, care au aparţinut unei unităţi militare, şi în care fosta administraţie judeţeană dorea să amenajeze un centru de îngrijire a vârstnicilor. Recent, aleşii judeţeni au aprobat o hotărâre de scoatere la bătaie a 13 terenuri şi clădiri care se pot constitui într-o importantă sursă de venituri la bugetul judeţean. La întocmirea listei au fost luate în calcul criterii precum gradul de uzură al spaţiilor, faptul că unele imobile nu prezintă interes pentru Consiliul Judeţean, precum şi cheltuielile mari cu întreţinerea unora dintre obiective.
Autorităţile sucevene se fac front comun în faţa gripei porcine
Judeţul Suceava se repliază în faţa gripei posibilelor contaminării cu virusul AH1N1. La nivel naţional a fost aprobat un plan de măsuri acesta fiind transmis instituţiilor abilitate din judeţ, precum, Direcţia de Sănătate Publică, Inspectoratul de Poliţie Judeţean, Inspectoratul Judeţean al Poliţie de Frontieră, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. La rându-le, fiecare dintre acestea au întocmit propriile planuri de prevenire şi combatere a gripei porcine. Pe de altă parte, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava este pregătit pentru acordarea funcţiilor de sprijin, izolarea posibilelor puncte contaminate şi să asigure tehnica şi materialele pentru dezinfectarea zonelor şi suprafeţelor potenţial afectate. La solicitările făcute de alte instituţii, ISJU se ocupă cu transportarea, cu ambulanţele din dotarea SMURD, a peroanelor care prezintă simptomatologie specifică îmbolnăvirii cu noul virus gripal. De asemenea, ISJU sprijină autorităţile judeţene în vederea constituirii zonelor de carantină. Totodată, în intervalul de după declararea gradului V, au fost stabilite măsuri specifice acestea fiind în plină desfăşurare. „Sper să nu ne confruntăm cu asemenea probleme”, declară şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, colonelul Costică Ungureanu. Şeful Direcţiei de Sănătate Publică, dr. Alexandru Lăzăreanu spune că au fost realizate şi distribuite pliante informative despre virusul AH1N1, acestea ajungând la populaţie prin intermediul Poştei Române. ”Persoanele care au intrat în contact cu eventuali suspecţi trebuie să se prezinte la medicul de familie, după care, dacă va fi cazul, vor fi orientaţi înspre secţiile de boli contagioase ale spitalelor”, a declarat dr. Alexandru Lăzăreanu.
Tinerii cu vârsta de sub 25 de ani, ignoraţi de angajatori
După o lună de la Bursa generală a locurilor de muncă organizată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă(AJOFM) evidenţiază o creştere a raportului de ocupare a slujbelor vacante oferite de angajatori. Conform unui comunicat al instituţiei, comparativ cu acţiunea de anul trecut, se înregistrează un grad de absorbţie cu 2,9% mai mare. Aceasta în ciuda faptului că numărul de persoane ocupate în 2009, în urma evenimentului, a fost cu 190 de solicitanţi mai mic. „Oferta de 630 de locuri de muncă din acest an, cu 525 de locuri mai redusă decât cea din ediţia anterioară, a fost acoperită cu angajări în proporţie de 42,6%, un număr de 269 de persoane reuşind să-şi găsească o slujbă, dintre care 168 şomeri. Persoanele cu vârsta cuprinsă între 25 şi 35 ani au ocupat 81 dintre locurile oferite, persoanele cu vârsta peste 45 ani, ocupând 59 de locuri. Acestea au fost preferate de angajatori în detrimentul tinerilor cu vârsta sub 25 ani, care au ocupat 52 de locuri de muncă disponibile”, se arată în sinteza AJOFM. Domeniile de activitate înspre care s-au îndreptat sucevenii sunt construcţiile, comerţul şi fabricarea articolelor de îmbrăcăminte. Cele mai multe persoane au fost ocupate în meseriile de zidar, dulgher şi confecţioner.
Speranţe într-o victorie mare cât salvarea de la retrogradare
După epuizarea Campionatului, conducerea Primăriei va avea o întâlnire cu cea Clubului F.C. „Cetatea”, în vederea stabilirii modalităţii de finanţare, în continuare, a activităţii fotbalistice de Liga a doua de la Suceava. Primarul Ion Lungu arată că, din cauza crizei economico-financiare, nimeni nu se mai înghesuie să sponsorizeze echipa suceveană, aceasta fiind susţinută din bani publici alocaţi de la bugetul local. Edilul şef precizează că ar putea fi renegociate clauzele salariale, acestea urmând să reflecte performanţele realizate. „Mi se pare corect să avem salarii cât mai pertinente, corelate cu eficienţa din teren a jucătorilor. Aceste drepturi salariale trebuie condiţionate de obiectivele propuse, putându-se câştiga destul de mult, dar numai în condiţii de performanţă”, reliefează ocupantul fotoliului din Areni. Doar luna în aprilie, din puşculiţa municipală comună a fost îndreptată către F.C. Cetatea suma de 400.000 de mii de lei, dl. Lungu exprimându-şi speranţa că formaţia suceveană se va salva de la retrogradare, iar antrenorul Ion Radu va pune bazele unei echipe solide. „Sper ca la întâlnirea de astăzi să fie obţinută o victorie mare, echivalentă cu salvarea de la retrogradare”, a pus edilul şef Ion Lungu.
După nenumărate amînări,
Se trage linie la capitolul SAMTID de alimentare cu apă şi canalizări în 6 localităţi urbane
La 6 luni după recepţia tehnică a lucrărilor din cadrul Programului Samtid, acesta sunt pe cale de ajunge efectiv la final. Preşedintele Consiliului Judeţean Gheorghe Flutur a anunţat, într-o conferinţă de presă, că zilele trecute a avut loc o nouă analiză, dată la care execuţia era la 95% din total. Şeful administraţie judeţene crede că începutul lunii iunie va prinde Suceava cu acest capitol încheiat, pe ultima sută fiind unele la staţia de tratare a apelor de la Solca şi staţia de pompe de la Cîmpulung Moldovenesc. „Sper în finalizarea lucrărilor, aşa cum ne-a fost înţelegerea, astfel încât problema să fie rezolvată în întregime”, a reliefat dl Flutur. Termenul de finalizare, după o amânare suferită în 2006, a fost stabilit pentru 20 septembrie 2007, însă pe parcurs au intervenit şi alte tergiversări. Câştigătorul licitaţiei de implementare a Programului SAMTID, organizată Ministerul Integrării Europene, a fost firma austriacă Strabag AG. Austria. De pe urma materializării obiectivului de reabilitare a sistemelor de alimentare cu apă potabilă vor avea beneficii 100.000 de locuitori din 3 municipii şi 3 oraşe mari, mai puţin Suceava şi Rădăuţi
Instruire transfrontalieră în afaceri
În cadrul Programului de colaborare transfrontalieră, 120 de români şi ucraineni s-au instruit în domeniul iniţierii unei afaceri, în cadrul unui proiect de 200.000 de euro, finanţat din fonduri comunitare. Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, câte 60 de tineri în vârstă de până la 30 de ani, din ambele ţări, au urmat, la Centrul transfrontalier pentru instruire în afaceri, module pe tema transferului tehnologic şi modalităţilor de protejare a mărcilor înregistrate; producerea produselor tradiţionale, precum a întocmirii proiectelor cu finanţare europeană. Şeful executivului judeţean precizează, de asemenea, că tot în baza unui proiect cu finanţare externă, la finale lui iunie va fi organizată manifestarea „Produs în Bucovina”. „O sută de agenţi economici, câte 50 de o parte şi de alta a frontierei, îşi vor expune produsele specifice zonei”, a explicat Gheorghe Flutur.

28 mai 2009


De la 1 iulie,
Curse aeriene Suceava-Viena şi Suceava-Veneţia
· O delegaţie de 40 de oameni de faceri austrieci s-a întîlnit, ieri, cu autorităţile judeţene sucevene

Conducerea Consiliului Judeţean Suceava s-a întâlnit ieri, cu reprezentaţii unei delegaţii a oamenilor de afaceri austrieci condusă de consulul onorific al României la Graz, prinţul landului Steiermark, Andreas Bardeau. Potrivit preşedintelui executivului judeţean, Gheorghe Flutur, discuţiile s-au axat pe organizarea pelerinajului „Drumul lui Iacob spre est”, acţiune programată pentru luna august, precum şi pe alte forme de activităţi turistice între Bucovina şi Austria. Drumul lui Iacob Santiago este traseul străbătut de pelerini pentru a ajunge la mormântul apostolului Iacob din Santiago de Compostela, Spania. Drumul medieval principal leagă regiunea Pirineilor cu locul de veci al apostolului, traversând oraşele Jaca, Pamplona, Estella, Burgos şi León. După modelul spaniol, „Drumul lui Iacob spre est” va avea traseul Viena-Suceava-Cernăuţi. „Mai mulţi operatori de turism din grupul austriac cu care ne-am întâlnit doresc să dezvolte trasee turistice care să includă judeţul Suceava”, subliniază dl Flutur. Domnia sa spune că, în acelaşi cadru, s-a hotărât deschiderea, de la 1 iulie, a unei curse aeriene Suceava-Viena, firma Blue Air urmând a opera de pe Aeroportul „Ştefan cel Mare” de trei-patru ori pe săptămână. O legătură similară ar putea fi asigurată, cu aceeaşi frecvenţă şi de acelaşi operator, pe relaţia Suceava-Veneţia. De asemenea, delegaţia celor 40 de oameni de afaceri austrieci a manifestat interes pentru sectorul zootohnic judeţean, prinţul Andreas Bardeau având investiţii de acest gen în Banat. Alte subiecte s-au referit la ciupercile de pădure, carnea de vânat, precum şi investiţii sucevene în drumuri forestiere şi împăduriri în landul Steiermark . ”Avem mulţi muncitori din Poiana Micului şi Mănăstirea Humorului la muncă în această zonă şi încercăm să punem bazele un parteneriat în acest sens, inclusiv pentru şcolile forestiere, câte unul-doi specialişti de acolo venind la Liceul silvic din Cîmpulung Moldovenesc”, explică preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur. Deschiderea oficială a Consulatului onorific al României la Graz, având circumscripţia consulară în Steiermark, a avut loc pe 8 mai 2009.

Centralele de cogenerare de la Gura Humorului şi Cîmpulung Moldovenesc vor fi funcţionale până în iarnă
Municipiile Suceava şi Rădăuţi au primit de la bugetul de stat, 2,5 milioane de lei şi, respectiv, 3, 5 milioane de lei în vederea continuării lucrărilor din cadrul Proiectului Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene”. Anunţul este făcut de preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, care a precizat ieri, într-o conferinţă de presă că, în zile următoare, la Gura Humorului va ajunge 3,5 milioane lei, iar la Cîmpulung Moldovenesc 1,5 milioane lei, banii urmând a fi investiţii în finalizarea lucrărilor la centralele de cogenerare. „Suntem hotărâţi ca, în această iarnă, să facem funcţionale centralele de la Gura Humorului şi Cîmpulung Moldovenesc şi să grăbim lucrările de la centrala de la Rădăuţi”, accentuează şeful administraţiei judeţene sucevene. Gheorghe Flutur precizează că săptămâna viitoare, la Bucureşti vor avea discuţii pe marginea transferării către Transgaz a magistralelor de gaze naturale, „unele dificultăţi întâmpinându-se la Agenţia Naţională a Resurselor Minerale”. În urmă cu circa 2 săptămâni, Guvernul a alocat, din Fondul de rezervă, 10 milioane de lei în vederea acoperirea dobânzilor pe care cele 60 de unităţi administrativ-teritoriale sucevene le datorează la creditul contractat în cadrul Proiectului „Suceva-Utilităţi şi mediu la standarde europene”. Tot atunci, ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, declara, la Suceava, că până în prezent, cu respectivul proiect s-au cheltuit sume semnificative şi că execuţia trebuie susţinută în continuare.

Mass media locale invitate la Concursul „Salvează un arbore colectând hârtie”
Comisariatul Regional al Gărzii de Mediu, cu sediul la Suceava, lansează o provocarea mass media judeţene. Comisarul şef Diana Croitoru, a invitat ieri, cu prilejul conferinţă de presă, pe publicaţiile, posturile de televiziune şi cele de radio, cât şi pe jurnalişti, să se înscrie în Concursul „Salvează un arbore colectând hârtie”. „Aşteptăm o implicarea activă, în sensul că fiecare mijloc de informare în masă sau jurnalist să adune şi să predea o cantitate de deşeuri din hârtie, atât din activitatea organului de presă, cât şi din propria gospodărie”, a spus dna Croitoru. Şeful Comisariatului Regional de Mediu arată că mijloacele de informare în masă şi ziariştii care vor colecta cea mai mare cantitate de maculatură vor fi răsplătiţi cu premii confecţionate artizanal din deşeuri reciclabile de către copii de la Palatul copiilor din Iaşi. „Este vorba despre copii de la filiala Ţibăneşti a Palatului copiilor, care este o zonă defavorizată, situată la marginea judeţului. Însă copii sunt foarte inimoşi şi fac lucruri minunate”, a evidenţiat Diana Croitoru, menţionând că, „în vederea evitării fraudelor” deşeurile strânse, vor fi cântărite la Remat.

Municipalitatea susţine Festivalul „Lira de Aur”, abandonat Ministerul Educaţiei
Municipalitatea suceveană s-a asociat cu Asociaţia culturală „Lira de aur” în vederea organizării celei de XXX-a jubiliare a Concursului instrumental „Lira de aur” care se va desfăşura la Colegiul naţional de artă „Ciprian Porumbescu”, în perioada 5-7 iunie. „Festivalul este la cea de a XXX-a ediţie naţională şi a III-a internaţională. Din păcate, titularul de altădată, Ministerul Educaţiei, l-a scos din calendarul lor de acţiuni. Cred că este bine să-l menţinem în viaţă, pentru că este o manifestare de tradiţie la Suceava”, precizează primarul Ion Lungu. Consiliul Local a votat acordarea sumei de 50.000 de lei, respectiv circa 70% din totalul de 883.000 de lei alocate organizării festivalului. În urmă cu 3 ani, Primăria a dat de la bugetul local 70.000 de lei pentru achiziţionarea unui pian de producţie japoneză, primarul edilul şef fiind neplăcut impresionat de starea proastă a vechiului instrumentul muzical.

Proiect superficial, aştept fonduri suplimentare
Aleşii locali au fost nevoiţi să aprobe suplimentarea fondurilor prevăzute pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare de pe străzile „Grigore Alexandru Ghica” şi „Biruinţei” din cartierul sucevean Iţcani. Aceasta după ce s-a constatat că, prin proiectul iniţial, au fost omise mai multe locuinţe şi unii agenţi economici, primarul Ion Lungu criticând superficialitatea documentaţiei. „Proiectul iniţial a fost superficial, având în vedere că acesta s-a întocmit contra-cronometru, în vederea accesării fondurilor guvernamentale”, a spus primul gospodar al urbei. Edilul şef relevă că, pe parcursul execuţiei, în zonă au apărut noi solicitări de racordare la reţelele de apă şi canalizare, numărul potenţaţilor beneficiari crescând de la 378 la 417, iar cel al agenţilor economici cu încă 3. În vederea satisfacerii solicitărilor, reţeaua de apă va fi prelungită cu 700 de metri, cea de canalizare cu 250 de metri, în acelaşi timp trebuind a fi amenajate şi 42 de noi cămine pentru instalaţii de măsurare. Faţă de cele 1,15 milioane de lei stabilite iniţial, reclamat este încă un supliment financiar de 458.500 lei.

Şapte drumuri judeţene intră în lucrări de reabilitare
Consiliul Judeţean Suceava a organizat deja 7 licitaţii pentru modernizarea infrastructurii rutiere judeţene, la începutul lui iulie fiind ţinută cea pentru drumul judeţean Vatra Dornei-Panaci. Două dintre acestea au în vedere reparaţii şi întreţineri de artere judeţe, finanţarea execuţiei fiind făcută din bugetul judeţean, iar alte 4, respectiv, Dolhasca-Probota, , Salcea-Vereşti-Roşcani, Pojorâta-Rarău şi Dărmăneşti-Calafindeşti fac parte din Programul Operaţional Regional. Şeful administraţie judeţene, Gheorghe Flutur, declară că, ieri, a fost semnat contractul pentru drumul transfrontalier Frătăuţii Vechi-Siret, pe o lungime de circa 3 km şi cu alocări financiare de 1 milion de euro. Astfel, în jur de 100 km de infrastructură rutieră judeţeană va fi modernizată din fonduri europene, valoarea lucrărilor fiind de 35 de milioane de euro.

27 mai 2009


Primăria vinde 142 de locuinţe ANL
· Preţul mediu de înstrăinare pe unitatea de locuit este de circa 40.000 de euro
Municipalitatea suceveană scoate la vânzare 142 de unităţi de locuit construite prin alocări de fonduri de la Agenţia Naţională pentru Locuinţe. Este vorba despre 142 de apartamente cu două, trei sau patru camere, trecute în baza unei hotărâri a deliberativului local, din domeniul public al Primăriei în domeniul privat al statului. Locuinţele ridicate printr-un program guvernamental, sunt mai vechi de 3 ani şi se află pe străzile „Privighetorii” şi „Putnei” din cartierul Burdujeni, precum şi pe Bulevardul „1 Decembrie 1919” din cartierul Obcini. În urma evaluărilor făcute de evaluatorul autorizat al executivului local, media de înstrăinare pe unitatea de locuit este de circa 40.000 de euro. Cel mai ieftin apartament ajunge la 30.000 de euro, iar cel mai scump până la 45.000 de euro, primarul Ion Lungu opinând că, în condiţiile actuale ale evoluţiei pieţei imobiliare, preţul este unul normal. „Dacă ne raportăm la anul trecut, acesta este unul de 70% din preţul din 2008”, reliefează ocupantul fotoliului din Areni, Ion Lungu, accentuând că doritorii vor trebui să achite integral suma rezultată din evaluare. La bugetul local urmează a intra 1% din valoarea tranzacţiei, restul banilor încasaţi luând calea circuitului financiar al construirii de noile locuinţe pentru tineri. Primarul Lungu mai spus că persoanele care nu dispun de sumele necesare, pot să locuiască, în continuare, cu chirie, în apartamentele pe care le ocupă. Contractele cu acestea din urmă vor fi reînnoite pentru o perioadă de 5 ani.

Centru de noapte pentru persoane fără adăpost

Municipalitatea suceveană se asociază cu Asociaţia „Lumina lină” în vederea amenajării unui centru social de noapte şi reinserţie socială a persoanelor fără adăpost la Biserica „Sfânta Vineri” din municipiul Suceava. Potrivit hotărârii de Consiliu Local aprobate ieri, în şedinţă ordinară, beneficiarii sunt sucevenii fără un acoperiş deasupra capului, prioritate având femeile însărcinate, familiile cu copii, persoanele vârstnice, suferinzii de boli cronice netransmisibile şi persoanele cu handicap. În vederea materializării obiectivului, Asociaţia „Lumină Lină” vine cu suma de peste 62.000 de lei şi pune la dispoziţie 30 de camere cu 50 de locuri de cazare, în timp ce Ministerul Muncii Familiei şi Egalităţii de Şanse alocă fonduri de 562.000 de lei. Potrivit expunerii de motive la proiectul legislativ, în municipiul Suceava există o categorie vulnerabilă socială care se află în nefericita postură de a dormi pe stradă sau în parc, să se adăpostească în scări de bloc, gări sau canale sau de a locui temporar la rude sau prieteni. „Un adăpost de noapte nu exista pe raza municipiului Suceava şi este evident că, mai ales pe timp de iarnă, mai multe persoane ar putea beneficia de aceste servicii”, relevă primarul Ion Lungu, adăugând că efortul financiar al Primăriei este de 170.000 de lei, chletuieli cu introducerea utilităţilor şi achiziţionarea unei bucătării „profesionale”.

Suceveni despăgubiţi pentru terenurile afectate de lucrările din Programul ISPA
Mai mulţi locuitori ai municipiului Suceava vor primi despăgubiri de la bugetul local pentru terenurile afectate de lucrările din cadrul Programului ISPA de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare. Hotărârea a fost luată ieri, de către aleşii locali, beneficiarii acesteia fiind 7 proprietari de pe strada Mirăuţi. Conductele şi căminele de canalizare din zonă au o vechime de circa 6 decenii, impunându-se construirea, de urgenţă, a unui bazin de retenţie de colectare a apelor uzate din centrul urbei. Întrucât lucrările se fac pe terenurile proprietate ale acestora, sucevenii în cauză vor primi compensaţii ce variază între 861 şi 1738 de lei. Suma aprobată de consilierii locali şi diponibilizată în acest sens din puşculiţa comună este de 8663 de lei.

Handbaliştii şi antrenorul CSU, cetăţeni de onoare ai municipiului Suceava
Jucătorii echipei de handbal C.S. „Universitatea” şi antrenorul Petru Ghervan, vor fi făcuţi cetăţeni de onoare ai municipiului Suceava. „Indiferent dacă o să luăm cupa sau nu, ajungerea în finală este deja o performanţă, componenţii echipei de handbal şi dl antrenor Petru Ghervan vor fi făcuţi cetăţeni de onoare ai municipiului Suceava”, a declarat ieri, într-o întâlnire cu mass media locale, şeful administraţiei reşedinţei de judeţ, Ion Lungu, menţionând că acordarea distincţiilor va fi obiectul unei şedinţe extraordinare a Consiliului Local din 10 iunie. Dl Lungu a informat că, din cauza dimensiunii limitate a sălii Liceului cu Program Sportiv, disputa dintre C.S. „Universitatea” Suceava şi U.C.M Reşiţa va putea fi urmărită pe un ecran uriaş amplasat la Casa Culturii, pe esplanada acesteia fiind asigurate 300 de locuri pe scaune. Ocupantul fotoliului din Areni îi informează pe „cârcotaşii” care nu au făcut rost de bilete în sală că, totuşi, Primăria a făcut eforturi financiare consistente pentru aducerea acesteia la standardele reclamate de o finală europeană. „Evident că ne trebuie o sală polivalentă şi avem un proiect în acest sens. Sper să profităm de succesul echipei de handbal şi să demarăm lucrările”, explică Ion Lungu. Meciul retur din finala de Challenge Cup de la Suceava va începe la ora 17.00, în prima manşă studenţii suceveni învingând echipa reşiţeană cu scorul de 27 la 25.
Adăugaţi o imagine
Omagiere a eroilor la statuia „Bucovina înaripată”
Ceremonia de cinstire a eroilor neamului, de astăzi, inclusiv parada militară, au loc, în premieră, în centrul municipiului Suceava. Aceasta după ce, zilele trecute, statuia dedicată tuturor eroilor, a fost amplasată în faţa Casei Culturii, sfinţirea monumentului şi depunerea de coroane de flori fiind programate pentru ora 12.00. „Iată că statuia a fost amplasată pe soclu. Nu sunt specialist, dar cred că este o lucrare reuşită, o statuie care se încadrează bine în zonă şi care poate deveni o mândrie pentru Suceava. Astfel un vis devine realitate, municipiul având un loc civilizat în care îşi poate omagia eroii”, evidenţiază primarul Sucevei, Ion Lungu, adăugând că amplasarea statuii la km zero dă posibilitatea participării unor largi segmente de cetăţeni. Costurile cu proiectarea, realizarea şi amplasarea statuii se ridică la circa 400.000 de lei(aproape 100.000 de euro. Aceasta este o concepţie a artistului plastic Mircea Dăneasa, a cărui variantă a fost aleasă în urma unei selecţii de oferte cu premii. Aici vor fi comemoraţi şi martirii din Decembrie 1989.

PRM Suceava se opune înlocuirii din funcţie a comandatului IPJ, Nicuşor Todiruţ

Filiala Suceava a Partidului România Mare se exprimă în favoarea menţinerii la conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean a comisarului şef Nicuşor Todiruţ. Preşedintele organizaţiei judeţene a formaţiunii politice sucevene, Gheorghe Acatrinei, crede că, în acest sens, se fac unele presiuni de natură politică, dată fiind şi multitudinea de controale de la IPJ din ultima perioadă. „Dl Todiruţ este un om foarte capabil, cu experienţă în domeniu şi care, prin munca lui şi-a dobândit titlul de doctor. Noi, cei de la Partidul România Mare, apreciem rezultatele obţinute şi condiţiile create lucrătorilor de poliţie, pentru a-şi putea desfăşura activitatea în bune condiţii”, subliniază ex-senatorul de Suceava, apreciind măsurile pozitive pe linia liniştii publice şi securităţii locuitorilor judeţului. Dl. Acatrinei crede că la originea demersurile de înlocuire din funcţie a comisarului şef Todiruţ stau jocurile de interese şi disputele dintre anumite formaţiuni politice. „Atâtea controale câte s-au făcut zilele trecute la Inspectoratul de Poliţie Judeţean, nu s-au înregistrat, în total, în ultimii 10 ani”, remarcă liderul organizaţiei judeţene a PRM Suceava, Gheorghe Acatrinei, opinând că ministrului de Interne, Dan Nica ar trebui să manifeste „sensibilitate”, în legătură cu acest caz

Un milion de euro pentru pavelarea trotuarelor
Municipalitatea suceveană va aloca, anul acesta, suma de 22 de milioane de lei(3,5 milioane de euro)pentru reparaţii şi reabilitări la infrastructura rutieră. Anunţul este făcut de primarul Ion Lungu, care a declarat, într-o conferinţă de presă, că 4 de milioane de lei, adică aproape 1 milion de euro, se vor duce pe pavelarea trotuarelor. La licitaţia în vederea atribuirii contractului de lucrări pentru reparaţii şi întreţinere străzi s-au înscris SCCF-Grup Colas Iaşi, firmă care a desfăşurat această activitate până în toamna lui 2008, precum şi asociaţiile Viarom Construct&Han Group Bucureşti şi Tehnic Asist&RJR International Iaşi, cea de a doua fiind eliminată pe motiv de documentaţie incompletă. „Investiţiile sunt condiţionate de încasările la bugetul local şi de lucrările de la reţelele de apă, canalizare şi cele de iluminat public”, relevă primul gospodar al urbei, exprimându-şi regretul că afectate de acestea din urmă vor fi şi străzile reparate „în mod profesionist” în ultimii ani, precum „6 noiembrie” şi „Mărăşeşti”. Pentru lucrările de îmbrăcarea a trotuarelor au fost înregistrate 4 oferte, respectiv cele ale SCCF Group-Colas, IBF Pavimente Marginea, Symetrica Vereşti şi Garden Center Group&Eco Horticultura Bucureşti. „Urmează ca, în zilele următoare, comisiile de licitaţie, pe baza punctajelor tehnice şi tarifelor pe unitate, să decidă, astfel încât din luna iunie să demarăm efectiv lucrările”, subliniază edilul şef Ion Lungu.

26 mai 2009


În caz de secetă hidrologică,
Restricţii în trei trepte la alimentarea cu apă potabilă a sucevenilor
Dacă seceta hidrologică va afecta judeţul Suceava, societatea de utilităţi comunale ACET va aplica planul de restricţii privind alimentarea cu apă a agenţilor economici şi populaţiei. Potrivit directorului adjunct al societăţii, Bogdan Cristache, acesta are trei trepte, prima dintre ele prevăzând limitarea furnizării către consumatorii industriali, aceştia beneficiind de apă doar în intervalele orare 8.00-12.00 şi 15.00-18-00. Alimentate nu vor fi spălătoriile auto, exceptate de la tăierea apei fiind, însă, unităţile din sectorul alimentaţiei publice. În cazul în care măsurile amintite nu-şi vor face efectul, se va trece la regimul de avarie. Astfel operatorii economici vor primi apă doar între orele 2.00 şi 4.00 ale nopţii, populaţia fiind alimentată în intervalul 6.00-22.00 la zilei. În această etapă intervin şi avertismentele şi sancţiunile oficiale pentru utilizarea apei la irigarea spaţiilor verzi sau spălarea carosabilului. În treapta a treia şi cea mai drastică, livrarea către agenţii economici va fi sistată, în timp ce populaţia va avea apă la robinete doar între orele 6.00-10.00 şi 20.00-24.00. Directorul adjunct al ACET dă asigurări că este puţin probabil să se ajungă într-o asemenea situaţie. „Având în vedere experienţa anilor trecuţi, în care au mai fost perioade de caniculă, estimăm că nu vom avea mari probleme. Cel puţin în municipiul Suceava, în care 80% din populaţie este aprovizionată cu apă din captarea subterană de la Berchişeşti, acolo unde pânza freatică nu a dat motive de îngrijorare nici în intervalele cu temperaturi foarte ridicate”, explică Bogdan Cristache. ACET gestionează serviciile de apă şi canalizare din 6 oraşe şi municipii ale judeţului.

Primăria vinde tinerilor terenurile acordate gratuit pentru construirea de case pe cont propriu
Municipalitatea suceveană va vinde tinerilor terenurile acordate gratuit pe Dealul Mănăstirii în vederea construirii de locuinţe individuale din fonduri proprii. Potrivit unei iniţiative legislative, preţul de vânzare a parcelelor va fi stabilit printr-un raport întocmit de către un evaluator autorizat, cheltuielile cu evaluarea urmând a fi recuperate de la cumpărător. De precizat este şi faptul că preţul astfel rezultat va fi achitat integral de viitorul proprietar, odată cu semnarea contractului de vânzare-cumpărare. Potrivit actelor normative în vigoare, după finalizarea construirii locuinţei, consiliul local poate hotărî, la solicitarea proprietarului, vânzarea directă către acesta a ternului respectiv. Cartierul „Tinereţii”, în care se ridică noile locuinţe, se situează în zona periurbană a municipiului Suceava, la ieşirea din Burdujeni înspre Botoşani. În zonă, în scopul satisfacerii unui număr cât mai mare de cereri de construire de locuinţe proprietate privată, Consiliul Local a validat trei terenuri disponibile la Legea nr.15/2003. Acestea au o suprafaţă de 70.000 metri pătraţi, 27.000 metri pătraţi şi, respectiv, 10.000 de metri pătraţi. Până acum au fost aprobate 170 de cereri, titularii, tineri de până la 35 de ani, primind în folosinţă gratuită câte 300 de metri pătraţi fiecare

Direcţia de Sănătate Publică stă cu ochii pe epidemiile hidrice şi toxiinfecţiile alimentare
Direcţia de Sănătate Publică monitorizează bolile cu transmitere hidrică caracteristice perioadelor secetoase. Şeful instituţiei sucevene, dr. Alexandru Lăzăreanu, precizează că accent se pune pe calitatea apei consumată de populaţie, măsuri pentru care s-au instituit măsuri de prevenire şi control la potenţialelor focare de epidemii hidrice. În acelaşi context, un rol important îl are prevenirea toxiinfecţiilor alimentare. „Rolul principal revine Direcţiei de control, care va monitoriza calitatea apelor şi alimentelor distribuite populaţiei, deoarece aici pot apărea cele mai multe probleme”, relevă dr. Lăzăreanu. Directorul DSP spune că instituţia pe care o conduce are atribuţii de control doar la sistemele publice de alimentare cu apă, de la care se iau periodic probe. La fântânile private din localităţile rurale se intervine doar la solicitarea proprietarilor şi numai cu specialişti de la Institutul de Sănătate Publică Iaşi. Alexandru Lăzăreanu informează că în intervalele cu temperaturi caniculare, oamenii cu probleme de sănătate pot apela la punctele de prim ajutor ce vor funcţiona, în general, în farmacii şi marile complexe comerciale.

Directorul adjunct al Direcţiei Silvice
Valerian Solovăstru cere pedepsirea celor vinovaţi de incendierea pădurilor sucevene
· „Dacă nu se iau măsuri pentru ca aceşti oameni să fie identificaţi şi sancţionaţi, noi o să intervenim mult şi bine, iar până la urmă o să ne trezim cu o catastrofă”, relevă dl Solovăstru

Directorul adjunct al Direcţiei Silvice Suceava, Valerian Solovăstru, cere sancţionarea vinovaţilor pentru incendiile din fondul forestier de stat şi cel privat. Domnia sa face acest demers pe fondul anunţatelor temperaturi caniculare, în faţă cărora instituţia silvică judeţeană este deja pregătită. Dl. Solovăstru spune că după ce, în primăvara aceasta, silvicultorii au intervenit şi au cheltuit bani cu stingerea mai multor focare de incendii, nicio persoană nu a făcut răspunzătoare pentru pagubele făcute. Adjunctul şefului Direcţiei Silvice spune că măsurile punitive sunt absolut necesare, deoarece „lumea nu citeşte afişele şi nu se uită la televizor”, iar acest fenomen se va menţine”. „Dacă nu se iau măsuri pentru ca aceşti oameni să fie identificaţi şi sancţionaţi, noi o să intervenim mult şi bine, iar până la urmă o să ne trezim cu o catastrofă”, relevă directorul adjunct la Direcţie Silvice, adăugând că pe durata caniculei suprafaţa împădurită este monitorizată din 4 puncte fixe de supraveghere dotate cu motopompe pentru apă.

Utilităţile, la tarife pe măsura veniturilor sucevenilor
Menţinerea unei balanţe echitabile între veniturile populaţiei şi tarifele pentru serviciile comunitare este unul dintre obiectivele Strategiei locale privind accelerarea dezvoltării utilităţilor publice în municipiul Suceava, care va fi aprobată zilele acestea. Privirea de perspectivă are în vedere alimentarea cu apă, canalizarea şi epurarea apelor uzate, salubritatea localităţilor şi managementul deşeurilor, alimentarea cu energie termică în sistem centralizat, transportul public local şi iluminatul public. Potrivit iniţiatorului, primarul Ion Lungu, strategia locală îşi propune îmbunătăţirea managementului serviciilor comunale de utilităţi publice; stabilirea de atribuţii, competenţe şi responsabilităţi pe baza principului descentralizării şi autonomiei locale; folosirea eficientă a fondurilor de investiţii pentru modernizare; utilizarea corespunzătoare a resurselor umane, financiare şi materiale; asigurarea protecţiei sociale de către administraţia publică locală şi susţinerea prin programe adecvate a dezvoltării de servicii comunitare de utilităţi în zonele defavorizate. Evaluarea strategiei va fi făcută de o unitate locală de monitorizare, aceasta urmând a întocmi rapoarte trimestriale şi ale transmite Consiliului Judeţean, Prefecturii, precum şi altor instituţii abilitate.

25 mai 2009


Suceava, judeţ deficitar la auto-speciale de intervenţii la incendii

Judeţul Suceava stă rău la capitolul dotare cu auto-speciale de intervenţii la incendii. Semnalul de alarmă este tras de şeful Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina”, colonelul Costică Ungureanu, care evidenţiază că deficitul de mijloace de stingere pune sub semnul întrebării rapiditatea cu care se poate interveni la izolarea şi stingerea sinistrelor. Dl. Ungureanu precizează că pe întreg teritoriul judeţului există doar 55 de auto-speciale funcţionale, 5 dintre unităţile administrativ-teritoriale sucevene neavând în dotare nici măcar banalele motopompe. Cea mai gravă situaţie se înregistrată în zona montană, remarcându-se bazinul Dornelor, cu numai o singură auto-utilitară de stingere a flăcărilor. „Aceasta în condiţiile care acolo avem cele mai multe probleme în ceea ce priveşte incendiile de pădure, inclusiv de trasee dificile şi dificultăţi în deplasare”, relevă colonelul Ungureanu. Şeful ISJU Suceava recomandă autorităţilor locale să facă eforturi pentru achiziţionarea măcar a unei maşini de pompieri, însă, în acelaşi timp, domnia sa recunoaşte că respectivele mijloace sunt scumpe, dotarea cu acestea nestând la îndemâna oricui. Colonelul Costică Ungureanu aduce un elogiu formaţiunilor de pompieri voluntari, care la intervenţii la 40-50 km de subunităţile ISJU, şi până la sosirea maşinilor acestora din urmă, reuşesc să localizeze sau chiar să stingă unele incendii.

Comisarii de mediu controlează firmele de colectare şi valorificare a rablelor auto
Comisarii de mediu judeţeni au declanşat o campanie de verificări la agenţii economici suceveni autorizaţi să colecteze autovehicule scoase din uz. În urma descinderilor, în conformitate cu actul normativ care reglementează această activitate, două dintre societăţi au fost sancţionate contravenţional cu câte 1000 de lei fiecare. Potrivit şefului Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu, Adriana Iordache, amenzile au fost date pentru neconformităţi în completarea registrului de operare. Comisarul evidenţiază că firmelor amintite le este interzisă dezmembrarea autovehiculelor şi tratarea fluidelor recuperate. Drept pentru care, în scopul evitării atingerilor aduse mediului, unităţile în cauză trebuie să încheie contracte cu operatori specializaţi în tratare. Aceştia din urmă, au obligaţia de a ţine un registru de operare, în care să menţioneze datele de identificare a autovehiculelor şi de a inventaria toate substanţele, componentele şi materialele rezultate la operaţiunile de pre-tratare şi tratare. De asemenea, obligatorie este şi ţinerea evidenţei deşeurilor reciclate sau eliminate, la care se adaugă şi menţionarea informaţiilor privitoare la elementele evacuate. Totodată, până la 15 martie a fiecărui an, agenţii economici autorizaţi au datoria de face, la Agenţia pentru Protecţia Mediului, raportări privind situaţia dezmembrărilor. Controalele au loc în conformitate cu angajamentele asumate de România prin negocierile privind tratatul de aderare la Uniunea Europeană şi urmăresc respectarea directivelor în domeniul colectării deşeurilor.

Centrele de colectare a hârburilor electrice şi electronice, verificate de lucrătorii de la Mediu
Lucrătorii Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu au demarat un control tematic privind asigurarea funcţionalităţii centrelor de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice(DEEE). Un act normativ din 2005 stipulează că autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia de a colecta separat DEEE provenite din gospodăriile particulare şi de a pune la dispoziţia producătorilor spaţiile necesare pentru colectarea selectivă a acestora. Verificate au fost primăriile din Fălticeni, Gura Humorului, Cîmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuţi şi Suceava, şeful Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu, Adriana Iordache, precizând că la acestea nu s-au întâlnit deficienţe. „Nu s-au constatat abateri, fiecare dintre primării stabilind câte o zi pe lună de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, iar la cererea populaţiei acţiunea se poate organiza ori de câte ori este nevoie”, spune comisarul şef, adăugând că unităţile administrativ-teritoriale amintite au magazii cu pardoseală şi sunt dotate cu cântare, în conformitate cu hotărârea de guvern cu specific. Din judeţul Suceava s-au înregistrat, în Registrul naţional, 37 agenţi economici producători de DEEE şi au fost înfiinţate punctele de colectare în toate localităţile urbane cu peste 20.000 de locuitori. Anul trecut în judeţ au fost adunate circa 150 de tone de hârburi electrice şi electronice, din acest punct de vedere Suceava deţinând o poziţie fruntaşă în ţară. Cu toate eforturile depuse, încă nu a fost atins obiectivul naţional de 4 kg de DEE pe cap de locuitor.

Prefectul Popescu atrage atenţia asupra obligativităţii prevederilor privind afişajul electoral

Prefectul de Suceava, Sorin Arcadie Popescu, reaminteşte înscrişilor în cursa pentru Parlamentul European că este interzisă utilizarea, de către partidul politic, alianţa politică, alianţa electorală, organizaţia cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale ori candidatul independent a locurilor speciale pentru afişaj electoral în detrimentul celorlalţi competitori. Dl prefect subliniază că, pe un panou electoral, fiecare dintre aceştia din urmă poate aplica un singur afiş electoral cu dimensiunile de 500 mm pe 300 mm. „Se interzice afişajul în scop electoral prin aplicarea pe pereţii sau pilonii de susţinere a podurilor, tunelurilor, viaductelor, pe indicatoarele rutiere, panourile de orientare şi informare rutieră, precum şi pe sistemele electronice de reglementare a circulaţiei. Activităţile de propagandă electorală nu pot afecta în niciun fel spaţiile verzi, rezervaţiile naturale şi zonele protejate ecologic”, relevă reprezentantul Guvernului în teritoriu, adăugând că primarul, cu sprijinul organelor de ordine publică, este obligat să asigure integritatea panourilor, afişelor şi a altor materiale de propagandă electorală amplasate în locaţii autorizate. Prefectul Popescu mai arată că, în alte locuri decât cele precizate, afişajul electoral este permis numai cu acordul proprietarilor sau, după caz, al deţinătorilor.

Aproape 17 miliarde de lei vechi costă organizarea alegerilor euro-parlamentare în judeţul Suceava
· Alegătorii suceveni sunt aşteptaţi la 538 secţii de votare


În vederea bunei desfăşurări a alegerilor pentru Parlamentul European, judeţului Suceava i s-a repartizat suma de 1,67 milioane lei(16,7 miliarde lei vechi). Potrivit unui comunicat al Prefecturii Suceava, 1,28 milioane lei reprezintă cheltuielile de personal, 380.000 lei cele cu bunurile şi serviciile, iar 12.000 lei cele cu achiziţionarea echipamentului IT. Acelaşi comunicat precizează că judeţul Suceava este în grafic cu acţiunile pentru organizarea scrutinului din 7 iunie, la Autoritatea Electorală Permanentă fiind trimise, spre avizare, listele cu persoanele dintre care vor fi desemnaţi preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi locţiitorii acestora. De asemenea, cele 538 secţii de votare au fost repartizate pe structurile de cooperare care vor asigura paza acestora, respectiv pe Inspectoratul de Poliţie Judeţean, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi, Poliţia Comunitară şi Serviciul Judeţean de Poliţie Transporturi. Broşurile culegere de acte normative au fost deja tipărite şi urmează a fi distribuite preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare. Pregătite sunt şi ştampilele cu menţiunea ”Votat,” pe 28 mai în judeţ trebuind să ajungă şi cele 623.385 buletinele de vot.

24 mai 2009


Judeţul Suceava se pregăteşte de secetă hidrologică şi caniculă
· Autorităţile sunt obligate să anunţe din timp populaţia în vederea constituirii de stocuri de apă potabilă
· DSP va organiza puncte sanitare mobile de ajutor pentru persoanee suferinde din cauza caniculei

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, a aprobat în şedinţă, Planul de măsuri pentru combaterea efectelor fenomenelor de secetă hidrologică şi caniculă. Comitetul a hotărât ca Sistemul de Gospodărire a Apelor şi societatea de utilităţi comunale ACET Suceava să identifice resursele suplimentare de alimentare cu apă din captări şi aducţiuni noi. În situaţii deosebite, în zonele în care este nevoie, transportul apei se va face cu ajutorul structurilor pentru situaţii de urgenţă, acestea din urmă nesuprapunându-se cu cele ale pompierilor, mai ales că, în perioadele cu temperaturi ridicate, riscul apariţiei unor incendii este ridicat. În baza noului plan, autorităţile comunale, orăşeneşti şi municipale sunt obligate să anunţe din timp populaţia în vederea constituirii de stocuri de apă potabilă şi să înfiinţeze bazine pentru alimentarea cu apă animalelor. De asemenea, Serviciul de pregătire a teritoriului şi economiei pentru apărarea va constitui un comandament judeţean pentru asigurarea unei rezerve în colaborare cu firme producătoare sau distribuitoare de apă îmbuteliată. Pe de altă parte, Direcţia de Sănătate Publică va monitoriza permanent calitatea apei potabile din fântâni şi va organiza, acolo unde se impune, puncte sanitare mobile, acestea urmând să acorde ajutor medical persoanelor suferinde din cauza caniculei. DSVSA va intensifica verificările pe linia împiedicării apariţiei epizootiilor şi prevenirii acestora în situaţiile existente. Nu în cele din urmă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă va pregăti mijlocele din dotare în vederea intervenirii prompte la stingerea incendiilor, precum şi la alte acţiuni. Totodată, se va face o inventariere a auto-cisternelor pe care le au agenţii economici din judeţ şi care pot fi folosite la transportarea apei în localităţile în care se va înregistra deficit.

Criteriile de performanţă ruşinoase pentru comandantul Aeroportului „Ştefan cel Mare”
· „Este necesar să se precizeze clar ce trebuie să realizeze comandantul, nu să urmărească pe cei care vin sau nu la serviciu, lucruri care sunt prevăzute în Regulamentul de organizare şi funcţionare”, este de părere consilierul PSD, Gheorghe Iacob
Obiectivele şi criteriile de performanţă pe care trebuie să le îndeplinească directorul general al Regiei Autonome Aeroportul Ştefan cel Mare” Suceava, Dumitru Sahlean, sunt considerate incomplete şi reprezentând mai mult o fişă a postului. „E ruşinos ca noi să aprobăm aceste criterii în forma prezentată, Orice om de specialitate, dacă se uită aceste criterii, îşi va da seama că sunt incomplete. Noi propunem ca ele să fie cuantificabile, să se precizeze clar ce trebuie să realizeze comandantul, nu să urmărească pe cei care vin sau nu la serviciu, lucruri care sunt prevăzute în Regulamentul de organizare şi funcţionare”, a reliefat consilierul PSD, Gheorghe Iacob, în şedinţa deliberativului judeţean, solicitând amânarea proiectului în cauză şi revederea obiectivelor şi criteriilor de performanţă. Iniţiativa legislativă a trecut cu voturile majorităţii democrat-liberale, preşedintele executivului, Gheorghe Flutur precizând că indicatorii respectivi funcţionează pentru o perioadă limitată de timp, adică până la organizarea concursului de ocupare a postului de director general al Aeroportului. „Totuşi, există prevăzute şi nişte termene pentru încasări de fonduri restante şi alţi indicatori cunatificabili”, a iterat dl Flutur. Printre obiectivele comandantului Dumitru Sahlean se număr mărirea traficului de călători cu 5%, eliminarea totală a pierderilor cauzate de eroarea umană şi optimizarea activităţii economico-financiare. De asemenea, la capitolul criterii de performanţă pot fi enumerate cele legate de negocieri purtate cu operatori aerieni în vederea sporirii intensităţii curselor regulate, charter şi cargo, crearea de condiţii pentru descarcerare cu mijlocele din dotare, precum şi de angajarea materială şi financiară a Regiei doar în activităţi care nu antrenează pierderi.

Reducere de cinci ori a indemnizaţiei membrilor Comisiei pentru protecţia copilului
· Decizia survine aplicării actului normativ privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul cheltuielilor de personal din sectorul bugetar

Membrii Comisiei pentru protecţia copilului Suceava vor ava parte de indemnizaţie de şedinţă diminuată. Dacă pentru fiecare întrunire aceştia primeau, până acum, 5% din indemnizaţia preşedintelui Consiliului Judeţean, prin decizie a aleşilor judeţeni, membrii structurii amintite vor beneficia de o recompensă financiară de doar 1%. Reducerea de 5 ori a indemnizaţiei de şedinţă survine aplicării prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 35 din 2009, privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul cheltuielilor de personal în sectorul bugetar. Comisia pentru protecţia copilului are ca preşedinte pe secretarul judeţului, Dumitru Paşniciuc, care a luat locul lui Dumitru Dănilă, ieşit la pensie. Vicepreşedinte este directorul executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului, Florin Tărnăuceanu, din acesata făcând parte şi reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică, Inspectoratului Şcolar Judeţean, Inspectoratului de Poliţie Judeţean şi Direcţiei de Muncă şi Protecţie Socială.

Florin Tărnăuceanu este şef la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Prin vot al aleşilor judeţeni, Florin Tărnăuceanu este noul director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului a judeţului Suceava. Aceasta după ce dl. Tărnăuceanu a câştigat concursul organizat, în perioada 4-6 mai, de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. Florin Tărnăuceanu va avea atribuţii de organizare, coordonare şi control a întregii activităţi a Direcţiei, prevederile hotărârii fiind valabile începând cu data de 11 mai 2009. Domnia sa a ajuns la conducerea DGASPDC în vara lui 2008, după venirea, în iunie, la şefia Consiliului Judeţean, a democrat-liberalului Gheorghe Flutur. Dl Tărnăuceanu îl succede în funcţie pe Gheorghe Straton de la PSD, în intervalul trecut, fiind interimar la conducerea instituţiei judeţene de asistenţă şi protecţie pe o perioadă de 6 luni, plus o prelungire de 3 luni. În aceleaşi condiţii, Margareta Isăilă va ocupa funcţia de director executiv al Direcţiei de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat a judeţului Suceava. Tot după alegerile locale de anul trecut, dna Isăilă a fost luată dintr-un fotoliu de şef de serviciu al Primăriei Suceava, condusă de Ion Lungu(PD-L), şi adusă la judeţ.

PRM Suceava laudă prestaţia primarului democrat-liberal Lungu
Vicepreşedintele organizaţiei judeţene Suceava a Partidului România Mare, Vasile Cerlincă, spune că formaţiunea politică din care face parte îşi propune nu doar să critice, ci şi să semnaleze realizările celor care deţin conducerea administrativă. Dl. Cerlincă a declarat, într-o conferinţă de presă, că în ultimii ani municipiul Suceava s-a schimbat mult şi în bine. „Este un oraş frumos, în care mereu se construieşte câte ceva, iar acele străzi cu găuri sunt sigur că se vor repara cât de curând”, opinează vice-liderul sucevean PRM, menţionând că a văzut oraşe cu pretenţii din ţară şi străinătate care arată cum mult mai rău decât urbea reşedinţă de judeţ. Şef al organizaţiei din cartierul din Obcini, Vasile Cerlincă remarcă, ridicarea în timp record, în mandatele primarului Ion Lungu, a Grădiniţei cu Program normal şi a Sălii de sport de la Şcoala „Ion Creangă”. Dl. Cerlincă mai evidenţiază că există locuri moderne de joacă pentru copii, că trotuarele au fost pavelate şi că străzile, cu excepţia câtorva, arată destul de bine. Oficialul PRM nu a uitat nici parcurile, fântânile arteziene şi mulţimea rondourilor şi straturilor de flori din oraş. „Noi cei de la PRM mereu tragem câte un semnal de alarmă şi arătăm care sunt problemele grave ale oraşului, ale oamenilor. Dar ca un partid drept şi cinstit, trebuie să aducem şi laude, să recunoaştem ceea ce au făcut bine cei care conduc astăzi Suceava”, spune vicepreşedintele PRM Suceava, Vasile Cerlincă.

22 mai 2009


Debitele cursurilor de apă din judeţ sunt la jumătatea mediilor multianuale
·
Cu toate că nu se poate vorbi încă despre secetă hidrologică, primăriile, operatorii de apă şi canalizare, precum şi agenţii economici au fost notificaţi în vederea raţionalizării apei

Lipsa precipitaţiilor nu afectează în mod drastic judeţul Suceava. Cel puţin aşa susţine directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor, Ion Ungureanu care a declarat, ieri, că în ciuda faptului că debitele înregistrate pe cursurile de apă din sunt cu 50% sub cele medii multi-anuale, încă nu se poate vorbi despre fenomenul de seceta hidrologică. „Chiar dacă sunt la jumătate, debitele nu sunt ajunse la nivelul de atenţie, fiind duble faţă de acesta din urmă”, precizează dl. Ungureanu, menţionând că se impun totuşi, unele măsuri raţionalizare a apei. SGA a notificat autorităţile administraţiei publice locale, astfel încât atunci când va fi necesar, să ia măsuri pentru eliminarea consumului de apă pentru spălatul străzilor şi trotuarelor şi stropitul spaţiilor verzi. De asemenea, funcţionarea fântânilor arteziene va fi permisă doar pe timpul zilei, restricţii fiind vizate şi la irigaţii. Reducerea debitelor către consumatorii casnici este etapa extremă, distribuire apei urmând a se face pe bază unui program stabilit împreună cu societăţile de apă şi canalizare. Pe de altă parte, agenţii economici au fost atenţionaţi să elimine risipa şi pierderile din procesele de producţie, să respecte calitatea apei apelor evacuate, să pună în funcţiune instalaţii de alimentare din surse subterane şi să re-circule la maxim apele tehnologie. „Deocamdată, pe toate cursurile de apă, debitele măsurate în secţiunile de control sunt în limite normale, corespunzătoare situaţiilor în care debitul sursei este mai mare decât debitul de atenţie, sau cel puţin egal cu acesta”, evidenţiază şeful Sistemului de Gospodărire a Apelor. Ion Ungureanu reliefează că judeţul Suceava are rezerve importante în lacurile de acumulare, la Dragomirna existând -6 milioane de metri cubi, la Moara-1,88 milioane metri cubi, la Rogojeşti-18 milioane de metri cubi; la Bucecea 3,9 milioane de metri cubi, iar la Şerbăuţi 888 de mii de metri cubi.

Strategie de protejare a animalelor contra arşiţei şi secetei
· Sanitar-veterinarii suceveni interzic folosirea animalelor la munci, în intervalele cu temperaturi ridicate acestea trebuind a fi ţinute la umbră şi udate periodic cu apă

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava a întocmit o strategie de combatere a efectelor temperaturilor ridicate asupra sănătăţii animalelor. „Aceste prevederi sunt valabile pe toată perioada în care se manifestă fenomenul de secetă hidrologică şi temperaturi mai crescute decât cele normale”, subliniază directorul executiv al DSVSA, dr. Petrea Dulgheru. Domnia sa precizează că, potrivit acestora, transportarea animalelor în scop comercial, la munci sau pe păşune este interzisă între orele 11.00 şi 19.00. Conform dr. Dulgheru, proprietarii şi deţinătorii sunt obligaţi să ia măsuri de protejare a animalelor de stresul termic, de asigurare în permanenţă a apei potabile şi de le adăposti în grajduri, umbrare sau ţarcuri cu ventilaţie corespunzătoare. „Hrana va fi asigurată în cantităţi mai mici şi frecvente, deoarece alimentaţia abundentă stimulează producerea căldurii. Animalele vor fi udate cu apă la intervale regulate, la fel şi podeaua adăpostului”, relevă şeful DSVSA. Dr. Dulgheru recomandă proprietarilor de animale ca la apariţia hiper-termiei, să anunţe medicii veterinari. Semnele instalării fenomenul de încălzire excesivă sunt uscarea mucoaselor gingivale şi oculare, creşterea frecvenţei cardiace şi respiratorii, deshidratare, letargia şi slăbiciune. Pe de altă parte, structurile administrative sau private trebuie să asigure surse suficiente de apă potabilă, prin forarea de noi puţuri sau prin transportarea acesteia cu cisterne din alte zone. De asemenea, recomandabilă este şi constituirea de stocuri de furaje, prin redistribuirea acestora din localităţi sau judeţe neafectate de secetă. Nu în cele din urmă, primăriile şi unităţile de ecarisare sunt obligate de a răspunde în timp util solicitărilor de ridicarea a cadavrelor sau deşeurilor provenite de la animale.

Fermierii ale căror culturi au fost calamitate trebuie să declare la APIA cazul de forţă majoră
· Agricultorii care nu se conformează, pot pierde sprijinul financiar european şi cel naţional complementar pe suprafaţa lucrată

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură(APIA) Suceava informează pe fermierii care au înaintat cereri pentru schemele de sprijin pe suprafaţă şi ale căror culturi au fost calamitate să anunţe, în scris, în termen de cel mult 10 zile lucrătoare de la obţinerea actelor doveditoare, apariţia cazului de forţă majoră. Directorul executiv adjunct al instituţiei, Angela Coroleucă, anunţă că agricultorii în cauză vor depune, la centrele APIA, o declaraţie de înştiinţare, precum şi actele doveditoare ale fenomenului invocat, ambele obţinute conform Legii nr. 381 din 2002. În cazul culturilor calamitate din cauza unor fenomene naturale izolate, precum îngheţ, inundaţii, secetă, tornade etc, pentru care nu există un act normativ naţional, fermierii vor prezenta ca dovadă o copie după procesul verbal de calamitate sau o adeverinţă de la primăria pe raza căreia se află terenul. „În situaţia în care terenul agricol pentru care s-a solicitat sprijin financiar se află într-o zonă declarată calamitată printr-un act normativ naţional, fermierii nu trebuie să mai depună la centrele APIA niciun alt act doveditor, ci doar înştiinţarea. Numai în baza ambelor acte menţionate, respectiv actul normativ naţional şi înştiinţarea, APIA ia în considerare cazul de forţă majoră”, precizează Angela Coroleucă. Directorul executiv atenţionează că fermierii care nu înştiinţează APIA cu privire la apariţia unui caz de forţă majoră riscă să piardă sprijinul financiar pe suprafaţă.

Consiliul Judeţean a cheltuit cu 5,76 milioane lei mai mult decât a încasat
· Deficitul a fost acoperit din Fondul de rulment propriu

La finele lui 2008, bugetul judeţean sucevean a înregistrat un deficit de 5,76 milioane lei. Aşa rezultă din contul de execuţie şi situaţiile financiare anuale ale bugetului propriu al judeţului pe anul trecut, aprobate de deliberativul judeţean, în care se arată că diferenţa dintre venituri şi cheltuieli a fost acoperită din Fondul de rulment propriu. Potrivit materialelor citate, faţă de prevederile iniţiale, bugetul propriu judeţean s-a încheiat cu o realizare de venituri de 94,40%, iar la partea de cheltuieli de 96,35%. Astfel, veniturile totale prevăzute în buget au fost de 297,3 milioane de lei, intrările în puşculiţa judeţeană fiind de doar 280,7 milioane de lei, dintre care 47,1 milioane lei venituri proprii(16,78%), 132,3 milioane lei sume defalcate din TVA(47,14%) şi 101,2 milioane lei subvenţii(36,05%). La partea de cheltuieli s-a înregistrat o execuţie de 286,4 milioane lei, comparativ cu 297,3 milioane lei prinse în buget. „Concluzionând asupra modului în care s-a derulat exerciţiul bugetar în anul 2008, se poate aprecia că acesta a reuşit să asigure, în general, o funcţionare normală a instituţiilor subordonate Consiliului Judeţean”, a se subliniază în raportul privind contul de execuţie.

La Bacău
Patru şcoli sucevene, la faza regională a concursului „Cel mai util şi ingenios obiect confecţionat din deşeuri”

Optsprezece unităţi şcolare din judeţul Suceava au participat la etapa judeţeană a concursului „Cel mai util şi ingenios obiect confecţionat din deşeuri”, organizat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava, Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Bacău, celelalte agenţii locale din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, precum şi de societatea comercială Ecorom Ambalaje Bucureşti. În urma deliberării juriului, premiul întâi a fost luat de Şcoala nr. 6 Suceava, cu lucrarea „Vega-Trans”; premiul al doilea de Grupul şcolar Pîrteştii de Jos, cu „Poşeta eco” premiul al treilea de Şcoala generală „Alexandru Ioan Cuza” Fălticeni, cu „Lebăda”, iar menţiunea a fost acordată Şcolii generală „Mihail Sadoveanu „Fălticeni”, pentru lucrarea "Coş de rufe". Fiecare unitate şcolară a s-a înscris cu câte o lucrare a unei echipe de maxim 10 elevi de vârste diferite, aceasta fiind executată în proporţie de 80% din deşeuri reciclabile. Totodată, accentul s-a pus pe utilitatea obiectului realizat, pe inovaţie şi originalitate. Concursul se desfăşoară în 2 etape, una în fiecare judeţ din Regiunea de Dezvoltare Nord Est, iar o a doua la nivel regional, cu festivitate de premiere pe 4 iunie, în ajunul Zilei Mondiale a Mediului. Sponsorul Ecorom Ambalaje Bucureşti a oferit câştigătorilor premii, cele 4 unităţi şcolare sucevene urmând lua parte la concursul de la Agenţia Regională de Mediu Bacău. Competiţiile au loc după ce 2009 a fost declarat, oficial, Anul european al creativităţii şi inovării, cu sloganul “Imaginează, creează, inovează”.

21 mai 2009

Aproape 20 de localităţi sucevene vulnerabile la poluarea apei potabile cu nitriţi
Aleşii judeţeni au aprobat, în şedinţa ordinară de ieri, convenţia de colaborare între Consiliul Judeţean şi Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile în vederea implementării în comun a proiectului „Controlul integrat al poluării cu nutrienţi”. Lansat în 2008, acesta îşi propune să sprijine financiar, în intervalul 2009-2013, promovarea unui sistem eficient de gospodărire a gunoiului de grajd. Investiţiile vor fi făcute atât la nivel de localitate, cât în gospodăriile individuale, prin dotarea cu echipamente de colectare şi compostare, plantarea de perdele de protecţie şi promovarea de practici agricole prietenoase mediului. Proiectul are drept ţintă îmbunătăţirea calităţii vieţii, prin îndreptarea atenţiei înspre reducerea conţinutului de nitraţi din apa potabilă şi crearea unui mediu mai curat. Directiva europeană privind protecţia apelor împotriva poluării cu nitraţi proveniţi din agricultură a fost transpusă integral în legislaţia românească, în judeţul Suceava fiind identificate mai multe localităţi vulnerabile sau potenţial expuse la poluarea cu nitraţi. Este vorba despre Bălcăuţi, Bilca, Cajvana, Dorneşti Frasin, Frătăuţii Vechi, Gălăneşti, Grăniceşti, Gura Humorului, Horodnic de Sus, Păltinoasa, Rădăuţi, Satu Mare, Straja, Todireşti, Vama, Vicovu de Jos şi Vicovu de Sus. Deocamdată, pentru intervenţii prin proiectul „Controlul integrat al poluării cu nutrienţi” sunt propuse Frasin, Todireşti, Cajvana, Gura Humorului, Vicovu de Sus, Gălăneşti.