09 iunie 2024


 Plămâni verzi” pe Dealul Mănăstirii Teodoreni

 >  Printr-un proiect de 4,57 de milioane de lei, plantaţi vor fi 180.000 de puieţi dintr-o „vastă diversitate de arbori şi arbuşti din specii native”

La sfârşitului săptămânii, Consiliul Local Suceava a votat Proiectul Pădure urbană pe Dealul Mănăstirii din Burdujeni-sat

Potrivit proiectului de hotărâre pus pe masa deliberativului din reşedinţa de judeţ, valoarea totală proiectului este de 4,57 de milioane de lei, finanţarea nerambursabilă fiind atrasă prin Componenta C2 Păduri şi protecţia biodiversităţii a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Obiectivul general al proiectului constă în „crearea de noi suprafeţe acoperite cu vegetaţie forestieră care sunt situate în zonele urbane şi periurbane”. „Aceste păduri urbane se vor înfiinţa folosind o şi vor avea densităţi mari, astfel încât să se constituie în <plămâni verzi>” se arată în susţinerea de motive la proiectul de hotărâre. Plantaţi urmează a fi 180.000 de puieţi, respectiv 45.000 de bucăţi de pin, 90.000 de bucăţi dintr-un amestec de cireş, mălin, vişin turcesc şi frasin, precum şi 45.000 de bucăţi dintr-un mix de arbuşti de lemn câinesc, corn, sânger şi păducel. Terenul care va fi împădurit, într-o perioadă de 24 de luni, se întinde pe 57.518 de metri pătraţi, liderul de proiect fiind municipiul Suceava, în asociere cu Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, respectiv cu Mănăstirea Teodoreni. „Astfel, în primul rând vom mări suprafaţa de spaţii verzi din oraşul nostru, ceea ce este foarte important. În acelaşi timp, acest proiect are rolul de a preveni alunecările de teren pe Dealul Mănăstirii Teodoreni, în zona staţiei electrice de transformare de 110 kv” a subliniat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.