02 iunie 2024

În vederii accesării sprijinului financiar pentru bovine

DSVSA atribuie cod provizoriu de exploataţie pastorală pentru perioada de păşunat

>  Termenul limită pentru depunerea cererii la APIA este data de 7 iunie, sprijinul fiind de 100 de euro pentru un hectar de păşune 

Conducerea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava aduce la cunoştinţa crescătorilor de  bovine care intenţionează să acceseze eco-schema PD27, prevăzută de ordinul nr. 106 din 2024 al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, că în scopul „deschiderii codurilor de exploataţie la nivelul păşunilor trebuie să parcurgă procedura legală. Directorul executiv dr. Mihai Sorin Voloşeniuc informează că persoanele juridice care deţin coduri de exploataţie autorizate/înregistrate sanitar veterinar, trebuie, pentru început, să-şi deschidă, la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, un punct de lucru la locul în care este organizat păşunatul animalelor. De asemenea, un inspector sanitar veterinar zonal va verifica existenţa, la acestea, a condiţiilor privind asigurarea bunăstării animalelor. În caz afirmativ, inspectorul în cauză va întocmi un referat, iar crescătorului i se va atribui un cod provizoriu de exploataţie pastorală pentru perioada de păşunat. Totodată, în vederea emiterii certificatului de înregistrare, la dosar vor fi depuse o copie după actul de proprietate, închiriere, concesionare, arendare sau de dare în folosinţă a păşunii.


 La fel, necesară este şi copia după contractul de prestări servicii sanitar veterinare cu o unitate autorizată pentru neutralizarea subproduselor nedestinate consumului uman, dar şi o copie a contractului de prestări de servicii sanitare veterinare cu un medic de liberă practică împuternicit. De cealaltă parte, conform dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, şeful DSVSA, în cazul persoanele fizice crescătoare de bovine, acestea se vor adresa direct medicului sanitar veterinar de liberă practică, făcând, de asemenea, dovada deţinerii păşunii şi pe cea a îndeplinirii condiţiilor de bunăstare a animalelor, ulterior acestora atribuindu-li-se codul provizoriu de exploataţie pentru perioada de păşunat. Eco-schema PD 27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate este o eco-schemă nouă privind acordarea de sprijin financiar crescătorilor de bovine pentru lapte și/sau carne. Sprijinul financiar pentru pășunat poate fi solicitat la  Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA), pentru o încărcătură de animale de sub 1 UVM/ha, cuantumul estimat al acestuia fiind 100 de euro pe hectarul de păşune. Pentru eligibilitatea  la plată, o condiţie obligatorie este acea ca perioada de păşunat să fie de minimum 120 de zile, câte 6 ore pe zi, realizarea acesteia urmând a fi supusă controalelor. Solicitarea poate fi înaintată de către crescătorii de bovine la APIA, în cadrul campaniei de depunere a cererii unice de plată aferentă anului 2024, termenul limită expirând pe 7 iunie.