17 iunie 2024

 

În perioadele caniculare

Risc crescut de apariţie  a toxiinfecţiilor alimentare

>  DSVSA recomandă măsuri precauţie faţă de locurile din care produsele sunt cumpărate, cât şi cu privire la păstrarea, prepararea şi consumarea acestora    

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava recomandă  populaţiei ca, în perioadele cu temperaturi ridicate, să acorde atenţie modului în care păstrează sau prepară alimentele, cât şi locurilor din care acestea sunt cumpărate. „În sezonul cald creşte riscul alterării alimentelor şi, implicit, cel al apariţiei toxiinfecţiilor alimentare. De aceea, este bine să fie respectate câteva măsuri simple, dar foarte eficiente” arată directorul executiv dr. Mihai Sorin Voloşeniuc. Astfel, şeful DSVSA recomandă consumatorilor să  se aprovizioneze numai din spaţii înregistrate sau autorizate sanitar veterinar, „acestea oferind garanţia unor produse sigure, controlate sanitar veterinar şi depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură şi igienă”. Apoi, imediat după achiziţionare, alimentele de origine animală vor fi puse în frigider, separat în funcţie de categoria de produs. Carnea refrigerată, laptele şi ouăle vor fi păstrate la o temperatura de refrigerare cuprinsă între 0˚C  +4˚C, iar carnea congelată la sub -12˚C. Alimentele gătite vor fi păstrate în recipiente acoperite, iar cele alterate vor
fi îndepărtate, întrucât pot constitui o sursă de contaminare pentru celelalte produse. Înainte de a fi depozitate în frigider sau de a fi consumate, fructele şi legumele vor fi bine spălate.  „Consumatorii trebuie să ambaleze separat alimentele care urmează a fi depozitate în frigider şi să le menţină, în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj. De asemenea, produsele care au fost decongelate nu vor fi recongelate, pentru a fi preparate şi consumate ulterior” a subliniat dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava.