24 iunie 2024

 

Pe linie de sănătate şi securitate în muncă

ITM a descins la firmele care prestează „servicii externe” de prevenire şi protecţie

> Printre altele, inspectorii de muncă au descoperit că la angajatori nu s-au făcut controalele interne de rigoare şi că valabilitatea contractelor cu aceştia nu fusese expres stabilită  

Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava a verificat modul în care „serviciile externe” respectă obligațiile legale care le revin cât și graficul acţiunilor de prevenire și protecție pe care le desfășoară în întreprinderi/unități.

Potrivit inspectorului-şef  Romeo Butnariu, pe linia securităţii și sănătăţii în muncă personalul din subordine a controlat 66 de unități de acest tip, iar în urma verificărilor s-au dispus 23 de avertismente şi s-au stabilit tot atâtea măsuri de remediere a neregulilor. Astfel, printre deficienţele frecvente constatate se numără neefectuarea controlului medical periodic şi neverificarea, la termenul scadent, a echipamentelor de muncă. De asemenea, inspectorii de muncă au depistat că în contractele încheiate cu serviciile externe nu sunt prinse clauze privind soluţionarea litigiilor şi că în acestea nu sunt menţionate în activităţile de prevenire şi protecţie desfăşurate de serviciul extern. Totodată, controlorii au mai descoperit că nu s-au efectuat controale interne la locurile de muncă, că angajatorii nu au fost informaţi, în scris, asupra deficienţelor constatate, dar şi că valabilitatea contractelor dintre angajatori şi serviciile externe nu fusese expres stabilită. Conform lui Romeo Butnariu, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, printre obiectivele campaniei se înscrie „conștientizarea angajatorilor cu privire la faptul că apelarea la servicii externe nu îi exonerează de responsabilitățile lor în domeniul securității și sănătății în muncă”. Grupul ţintă l-au constituit serviciile externe abilitate pentru a presta activități de prevenire și protecție, dar şi unitățile care au apelat la aceste servicii.