27 iunie 2024

 

De la debutul sezonului cald

Sute de unităţi sucevene au fost sancţionate de către inspectorii sanitari veterinari suceveni

>   Zecile de amenzi date depăşesc 240.00 de lei, luată fiind măsura suspendării temporare a activităţii unui magazin alimentar, dar şi cea a confiscării a 28 kg de peşte din diverse sortimente

> Printre deficienţe se numără igiena precară, depozitarea necorespunzătoare, personal fără carnete de sănătate, spaţii neîntreţinute, precum şi comercializarea de peşte refrigerat  neetichetat 

Nu mai puţin de 440 de controale au făcut inspectorii Biroului „Control oficial alimente de origine animală”, în perioada 6 mai -27 iunie 2024, informează dr. Dănuţ Corneanu, director executiv adjunct al Direcţiei Sanitare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava. În ceea ce priveşte unităţile autorizate, 5 controale au vizat pieţe agroalimentare, abatoare şi unităţi de procesare a cărnii, laptelui şi peştelui, în urma neregulilor depistate inspectorii sanitari veterinari dând, în baza prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 2 din 2000, două amenzi însumând 10.600 de lei, cât şi 12 avertismente. Totodată, dispusă a fost confiscarea 28 kg de peşte din diverse sortimente. Pe partea de unităţi de alimentaţie publică, respectiv în restaurante, cantine, pensiuni, baruri, unităţi de catering,  unităţi fast-food, pizzerii, rulote, laboratoare de cofetărie şi laboratoare de patiserie, inspectorii DSVSA au întreprins 272 de controale.  Alte 158 de acţiuni de control au avut în obiectiv magazinele alimentare, supermarketurile, hypermarketurile, carmangeriile, măcelăriile  şi depozitele alimentare, încă 5 controale fiind desfăşurate în pescării şi magazine de desfacere a peştelui. Cele 22 de amenzi aplicate de către inspectorii sanitari veterinari s-au ridicat la 231.400 de lei, acestea fiind însoţite de 32 de avertismente. De asemenea luată a fost şi de măsura suspendării temporare a activităţii unui magazin alimentar. Dr. Dănuţ Corneanu, director executiv adjunct al Direcţiei Sanitare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, precizează că printre deficienţele depistate se numără condiţiile de igienă precare; depozitarea necorespunzătoare, neîntreţinerea spaţiilor,  lipsa documentelor de sănătate a personalului, lipsa probelor de mâncare destinată consumului colectiv, precum şi comercializarea de peşte refrigerat, fără elemente de identificare, adică neetichetat.