06 iunie 2024


Vechiul sediu al transportului de călători din municipiul Suceava a intrat în demolări

> Pe locul astfel eliberat se construieşte şi va funcţiona autobaza pentru modernul transport electric metropolitan

> De-a lungul timpului, pe strada Traian Vuia au funcţionat IJTL, RATUC, ATL şi firmele TPS şi TPL

> „Aşadar, prima etapă a transportului metropolitan a intrat în linie dreaptă” a declarat viceprimarul Lucian Harşovschi

La fostul sediu de pe strada Traian Vuia al societăţii comerciale Transport Public Local Suceava au început lucrările de demolare a vechilor clădiri administrative şi hale pentru adăpostirea, întreţinerea şi repararea autobuzelor ale transportul municipal în comun de călători. Ieri, viceprimarul Lucian Harşovschi a anunţat, la faţa locului, că pe suprafaţa astfel eliberată va fi construită autobaza pentru transportul electric public metropolitan de persoane. Aceasta după ce primele 50 de mijloace transport electrice livrate din China au ajuns în portul Constanţa, însoţite de 50 de staţii standard şi 8 staţii rapide încărcare a acumulatorilor. Contractul pentru executarea de lucrări la Autobaza din cadrul etapei I a proiectului de înfiinţare a transportului metropolitan ecologic de persoane a fost semnat cu asocierea dintre firmele General Construct şi Con Bucovina. Valoarea acestuia este de 8,26 de milioane de lei, ordinul de începere a lucrărilor a fost dat pe 4 iunie, durata de execuţie fiind de 15 luni. Pentru început este amenajată platforma betonată, în curs fiind achiziţia publică pentru  echipamentele şi instalaţiile electrice de 4,2 MW.  


„Municipiul Suceava va desfășura, în numele parteneriatului procedura de achiziție pentru livrare, montare și punere în funcțiune stații de încărcare vehicule electrice. Documentația de atribuire este finalizată, urmând lansarea procedurii de achiziție” a punctat viceprimarul Sucevei. În  Suceava, staţiile se vor fi amplasate pe strada Ion Neculce (2); Bulevardul George Enescu (2); strada Păcii (1); Calea Burdujeni, zona Moldova (1); zona ANL Metro (1); strada Putna, ANL Burdujeni (4); Centrul multifunctional Arta Iţcani (1); Piaţa Iţcani (1); Calea Obcinilor, parcarea Motovelo (1) şi pe strada Aurora, parcare bloc Unirii (1). „Aşadar, prima etapă a transportului metropolitan a intrat în linie dreaptă, în şedinţa Consiliului Local de 31 mai fiind actualizaţi indicatorii tehnico-economici pentru cea de-a doua etapă, de achiziţionarea de mijloace de transport electrice prin Programul Operaţional Regional Nord-Est 2021-2027. Aceasta însemnă achiziţia suplimentară a altor 15 autobuze de capacitate mică, în completarea celor 50 livrate, amenajarea de staţii în localităţile învecinate, cât şi a unui dispecerat la sediul autobazei” a precizat Lucian Harşovschi, candidat PNL, la funcţia de primar la Sucevei, subliniind că valoarea acestui din urmă proiect, aflat în faza de contractare este de este de 76,97 de milioane de euro. 

Proiectele de transport public ecologic de călători sunt implementate în Zona Urbană Funcţională Suceava, din care, pe lângă municipiul Suceava, fac parte oraşul Salcea şi comunele Adâncata, Moara, Pătrăuţi, Şcheia, Ipoteşti, Bosanci şi Mitocu Dragomirnei. De-a lungul timpului, încă din perioada comunistă, pe strada Traian Vuia au funcţionat Întreprinderea de Transport Public Local (IJTL), Regia Autonomă de Transport Urban de Călători (RATUC), Agenţia de Transport Local (ATL), societatea comercială Transport Public şi Servicii (TPS) şi societatea comercială Transport Public Local (TPL).