13 iunie 2024

 

Municipiul Suceava a obţinut acordul de racordare a viitorului parc fotovoltaic din zona fostei Centrale Electrice de Termificare (CET)

> Puterea totală instalată ar putea acoperi necesarul de consum pentru iluminatul public, unităţile de învăţământ, clădirile publice şi transportul electric de călători

Primăria municipiului Suceava a obţinut avizul tehnic de racordare (ATR) pentru primul parcul fotovoltaic a anunţat, într-o conferinţă de presă, primarul Ion Lungu. „Este un aviz foarte important, pentru că, în lipsa acestuia, dacă înfiinţezi parcul fotovoltaic, mai apoi nu ai unde să îl racordezi. Acest acord este foarte greu de obţinut, în final fiind acordat de Transelectrica. Sper ca până la sfârşitul lunii să semnăm, contractul pentru primul parc fotovoltaic al municipiului” a spus şeful executivului municipal sucevean. Investiţia în Parcul fotovoltaic urmează a fi materializată pe 32,21 de hectare, respectiv pe 85.784 de metri pătraţi din Salcea şi 464.567 de metri pătraţi din Ipoteşti, pe malul râului Suceava, în zona fostei Centrale Electrice de Termificare (CET). Puterea totală instalată va fi de 19.928 de MW, „putând acoperi necesarul de consum pentru iluminatul public, unităţile de învăţământ, clădirile publice, cât şi cel necesar funcţionării transportului public electric de călători din municipiul Suceava”. Potrivit lui Ion Lungu,  recenta întâlnire a „Eurocity” de la Cluj, s-a anunţat că, în colaborare cu Ministerul Energiei, cele trei localităţi urbane, selectate în Programul „100 de oraşe europene”, inclusiv Suceava, vor primi câte 50 de milioane de euro pentru „proiecte de energie verde”. „Se ştie că proiectul parcului fotovoltaic a fost de 20 de milioane de euro, pentru două celule la groapa de zgură. S-a publicat însă ghidul solicitantului, care a limitat finanţarea la 10 milioane de euro. Deci, în primul rând, vom face întregul parc fotovoltaic de la groapa de zgură, cât şi în alte locaţii, inclusiv la fosta groapă de gunoi de la Călău. La fel, în cadrul sumei amintite, avem în vedere reabilitarea unor de blocuri de locuinţe, dar şi cumpărarea de autobuze electrice. Cu toate autobuzele pe care le avem, mai există zone în care mai sunt solicitări,  ca acestea să ajungă pe fiecare stradă, să se acopere necesarul pentru transportul copiilor la şcoală. Avem proiectele pregătite, iar în măsura în care se vor evolua lucrurile, le vom depune”  a explicat Ion Lungu, primarul Sucevei.