02 iulie 2023


Bază de date actualizată cu animalele din gospodăriile populaţiei

> Inventarierea a urmărit ca  „aceasta să reflecte realitatea din teren”, arată dr. Dănuţ Corneanu, director executiv al DSVSA Suceava

Având în vedere contextul epidemiologic naţional, în evoluţie fiind încă focare de pestă porcină africană, în urma inventarelor efectuate în gospodăriile populaţiei, pe durata a două luni, de către medicii veterinari de liberă practică, a fost reactualizată baza naţională de date, informează Dr. Dănuţ Corneanu, director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, precizând că demersurile în cauză au urmărit ca „aceasta să reflecte realitatea din teren”.
„La nivelul DSVSA se desfăşoară activităţi de interes public naţional privind acţiunile de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor” face cunoscut şeful DSVSA. Dr. Dănuţ Corneanu arată că, în consecinţă, în perioada amintită au fost desfăşurate acţiuni de control la 26 circumscripţii sanitare veterinare de asistenţă. Astfel, 3 controale au vizat măsurile de biosecuritate privind influenţa aviară în exploataţiile nonprofesionale de păsări, iar alte 4 s-au organizat în exploataţiile comerciale de suine, la acestea nefiind constatate abateri. În 28 de exploataţii de bovine s-a efectuat verificări pentru respectarea condiţiilor de bunăstare, în urma constatărilor făcute 3 sancţiuni contravenţionale în valoarea totală de 6.300 de lei, o amendă de 800 lei fiind dată pentru neefectuarea acţiunilor sanitare veterinare. Inspectorii sanitari veterinari au controlat, de asemenea, 3 centre de colectare a animale pentru export, 4 herghelii de cabaline, 4 societăţi comerciale de acvacultura, două stupine, 4 exploataţii comerciale de păsări, două depozite de piei şi un transport de subproduse care nu sunt destinate consumului uman, „nefiind constatate abateri de la normele sanitare veterinare în vigoare”. Dr. Dănuţ Corneanu, director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava mai precizează că verificările din 5 târguri şi pieţe agroalimentare,  s-au lăsat cu amenzi totalizând 5.700 de lei, sancţionate astfel fiind transportarea animalelor fără documente sanitare veterinare.