31 iulie 2023

Ion Lungu, primarul Sucevei, către consilierii PSD:

Este pentru prima dată când constat că vreţi să blocaţi nişte proiecte europene

> Aleşii social democraţi din Consiliul Local dezavuează împrumutul de trezorerie de aproape 12 milioa
ne de lei pe cale să fie acordat Primăriei Suceava de Guvernul Ciolacu

> Creditul urmează să asigure cofinanţarea achiziţionării prin PNRR a 50 de autobuze electrice, dar şi a reabilitării termice a blocurilor din zona centrală a reşedinţei de judeţ

În şedinţa de îndată care a avut loc ieri, aleşii PSD din Consiliul Local Suceava şi-au au criticat vehement propunerea legislativă a primarului Ion Lungu şi a viceprimarului Lucian Harşovschi privind contractarea unui împrumut de 11,93 de milioane de lei din Trezoreria statului. Încă din start, consilierul Gabriel Ion Buciac (PSD) a avertizat că, personal, nu va da vot favorabil proiectului de hotărâre. Acesta a arătat că, încă de la începutul anului, când a fost aprobat bugetul Sucevei, a atras atenţia că programul de venituri şi cheltuieli  pe 2023 „este total nefundamentat”. „Se dovedeşte că am avut dreptate, că este ce de-al doilea împrumut cu care veniţi în Consiliul Local şi pe care ne cereţi să îl sprijinim în acest sens. La începutul anului cu siguranţă nu s-a prevăzut că veţi avea nevoie şi de acest împrumut. Tocmai din acest motiv nu sunt de acord şi nu voi vota acest proiect” s-a adresat alesul social democrat primarului Ion Lungu. Şeful executivului s-a arătat decepţionat, mai ales după ce, în două emisiuni radiofonice, tocmai apreciase şi mulţumise PSD pentru aportul la promovarea şi aprobarea proiectelor europene. Lungu a precizat că s-a ajuns în această situaţie deoarece, la începutul lui 2023, în conformitatea cu fişa tehnică, proiectele aferente Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă beneficiau de finanţare nerambursabilă integrală.     

„Se pare că de această dată v-am deocheat şi vreţi să blocaţi nişte proiecte europene. La începutul anului, pentru  proiectele PNRR nu au fost prevăzute cheltuieli neeligibile, iar acum fără aceste cheltuieli neeligibile nu putem implementa aceste proiecte. Şi nu doar noi – Primăria Suceava  fiind una mare – ci mai ales cele mai mici, deoarece nu au cofinanţare. În fişa de proiect apăreau cheltuieli eligibile de 100%, însă, în realitate, erau primării care aveau cheltuieli neeligibile şi de până la 50% din valoarea proiectelor. Este o problemă care s-a ivit pe parcurs, iar Guvernul a dat această posibilitate a împrumuturilor de trezorerie, fără de care toate proiectele PNRR nu se pot implementa. Nu este vorba nici despre o strategie greşită sau de lipsă viziune, pentru că după ce s-au făcut proiectele tehnice au apărut aceste cheltuieli neeligibile, iar după o modificare a legislaţiei, acestea se consideră cofinanţare la proiectele europene. Este pentru prima dată când constat că vreţi să blocaţi nişte proiecte europene.  Eu vă mulţumesc frumos şi vă rog să daţi un vot pentru această cofinanţare, să putem merge înainte cu proiectele din fonduri europene prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă” a spus ocupantul fotoliului administrativ din Areni, neezitând să mulţumească şi Guvernului Ciolacu, care, în ciuda constrângerii impuse de deficitul bugetar mare, a găsit de cuviinţă să aprobe respectivele prevederi legale salvatoare.   

Social democratul Dan Ioan Cuşnir a spus că primarul Ion Lungu minte afirmând că „PSD blochează proiectele europene”, acuzând, în acelaşi timp, că „vistieria este goală” şi că şeful administrativului ar fi risipit banii pe tot felul de festivaluri, neluând măsuri de reducere a cheltuielilor. La fel, colegul său Gabriel Ioan Buciac, a ţinut să avanseze, ca soluţie, scoaterea de la finanţare a roţii panoramice, investiţie de 6 milioane de lei, care ar acoperi jumătate din împrumutul de 12 milioane de lei. De asemenea, acesta a mai reclamat necesitatea unui „şedinţe de lucru”, care să dezbată oportunitatea creditului de Trezorerie. Aceasta în condiţiile în care data limită pentru depunerea de documentaţiei este ziua de 1 august. Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 16 voturi „pentru”, un vot împotrivă şi 5 abţineri acestea din urmă, cel mai probabil, din rândul consilierilor PSD. Împrumutul de 11,93 de milioane de lei urmează a asigura contribuţia financiară proprie a Primăriei Suceava la proiectele cu finanţare europeană nerambursabilă aferente Componentei C5-Valul renovării şi Componentei C10-Fondul local. În cauză sunt proiectul de renovare energetică a clădirilor rezidenţiale multifamiliale din zona centrală a Sucevei, lotul I, din cadrul Asociaţiei de proprietari nr. 3; renovare energetică a clădirilor rezidenţiale multifamiliale din cadrul Asociaţiei de proprietari Centru; renovarea energetică a clădirilor rezidenţiale multifamiliale din zona centrală a Sucevei, lotul II, din cadrul Asociaţiei de proprietari nr. 3, cât şi proiectul de renovare energetică moderată a Blocului nr. 9 Castor de pe strada Jean Bart. De asemenea, din aceeaşi sursă, Primăria Suceava ar urma să asigure partea care îi revine la finanţarea etapei I a Proiectului „Sistem de transport public metropolitan”.