În campania preventivă din sezonul estival
Firmă suceveană, amendată cu 45.000 de lei după ce s-a
opus controlului inspectorilor sanitari veterinari
> „Nu ne vom limita doar la atât, urmând a reveni
însoţiţi de reprezentanţii organelor abilitate” a declarat dr. Mihai Sorin
Voloşeniuc, şeful DSVSA, reliefând că „acolo unde se impune, luate sunt măsuri şi
mai drastice”
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor desfăşoară o întreţinută campanie de controale în zonele de agrement şi localităţile de interes turistic din judeţul Suceava. Dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, directorul executiv al instituţiei sucevene informează că scopul acesteia constă în protejarea sănătăţii consumatorilor, pe fondul afluenţei mari de turişti şi al creşterii rulajului de marfă în unităţile din industria alimentară. Verificările vizează modul de respectare a condiţiilor de igienă în care funcţionează unităţile de alimentaţie publică, pizzeriile, cantinele, unităţile de tip catering, cofetăriile, patiseriile, laboratoarele de cofetărie şi cele patiserie, pensiunile turistice, hipermarketurile, supermarketurile şi magazinele alimentare. Totodată, urmărită este respectarea cerinţelor pentru înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţilor de vânzare cu amănuntul. „Dezideratul nostru principal este zero toxiinfecţii alimentare, verificările continuând pe întreaga surată a sezonului estival. Marea majoritate a agenţilor noştri economici sunt serioşi, dar există şi mici deficienţe care trebuie remediate, mai ales în ceea ce priveşte normele preventive de igienă şi regulile de bună practică” precizează dr. Voloşeniuc. Pe durata verificărilor, ca urmare a neregulilor descoperite, inspectorii sanitari veterinari au dat 10 avertismente şi 7 amenzi totalizând 95.000 de lei. Cu cea mare amendă, una de 45.000 de lei, a fost sancţionată o firmă care a împiedicat exercitarea controlului de către inspectorii DSVSA. „Am avut şi un agent economic care refuzat accesul medicilor veterinari în vederea efectuării controlului. În cazuri de acest fel, toleranţa este zero, amenzile sunt mari, dar nu ne vom limita doar la atât, pentru că vom reveni însoţiţi de reprezentanţii organelor organele abilitate. Obiectivul nostru nu este unul de natură pecuniară, de a aplica amenzi, ci acela de a identifica neconformităţile şi de a da termene de remediere. Însă, acolo unde se impune, luăm şi măsuri mai drastice, confiscăm produsele expirate şi chiar suspendăm activitatea. Ne dorim ca turiştii care vin în judeţul Suceava, toţi consumatorii care cumpără de la unităţi autorizate, să fie siguri, iar sănătatea să nu le fie pusă în pericol” subliniază şeful DSVSA. Printre neconformităţile constatate și sancţionate enumerate sunt nerespectarea normelor privind condiţiile de igienă şi cele de temperatură; etichetarea, manipularea şi depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare, dar şi lipsa programelor proprii de control. „Dacă turiştii văd bucătării organizate, spaţii igienizate, personal echipat corespunzător, vor reveni cu drag. Ca principiu, niciun administrator, patron sau lucrător - care îşi câştigă pâinea din aceste activităţi - nu doreşte să creeze probleme clienţilor, consumatorilor, cei care îi fac să supravieţuiască, să meargă mai departe” a punctat dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava.