20 iulie 2023

 

Primăria Suceava este pregătită să „atace” finanţările Programului „100 de oraşe neutre din punct de vedere climatic până în anul 2030”

> „Municipiul Suceava se află printre cele trei unităţi administrativ-teritoriale din România cu şanse reale de a primi sume suplimentare, alături de Cluj Napoca şi Sectorul III din Bucureşti” arată primarul Ion Lungu

Săptămâna viitoare, conducerea Primăriei Suceava avea „întâlnirea finală” cu reprezentaţii Urban Scop Bucureşti,  firma de consultanţă din cadrul Programului „100 de oraşe neutre din punct de vedere climatic până în anul 2030”. Anunţul a fost făcut de către primarul Ion Lungu, care precizează că intenţia fermă este cea de semnare, în luna septembrie, cu reprezentaţii Comisiei Europene, a contractului Climatic City. „Avem pregătită o serie de proiecte, şi există şanse reale ca - după încheierea contracului - să primim sume speciale cu această destinaţie. Sper să reuşim acest lucru în luna septembrie, prioritatea pentru Primărie fiind asigurarea energiei verzi” a evidenţiat şeful municipalităţii sucevene. Lungu precizează că printre proiectele pentru care se vrea obţinerea de finanţare sunt cele referitoare la amenajarea unui parc fotovoltaic la sediul Diviziei electrice a societăţii Transport Public Local, cât şi a unui parc fotovoltaic flotant la fostul lac de acumulare Dragomirna, proiect propus de consilierul Dan Nichiforel (USR). „Sigur, este o problemă cu lacul Dragomirna, care nu este al nostru,  dar care  trebuie a fi concesionat de la Apele Române. Am avut o discuţie pe această temă şi cu domnul Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean, care sprijină aceste propuneri, astfel încât să se poată produce cantităţi importante de energie verde” arată primarul. Edilul-şef sucevean mai enumără propunerile de proiecte vizând producerea naturală de energie electrică pentru consumul administraţiei publice locale; creşterea eficienţei energetice a clădirilor rezidenţiale; reabilitarea sistemului de distribuire a agentului termic; centrul operaţional integrat de management al iluminatului public; utilizarea de soluţii moderne de reciclare pentru gestionarea deşeurilor; realizarea unui sistem de „co-digestie” la staţia de epurarea a apelor uzate a ACET Suceava, cât şi revitalizarea spaţiilor publice existente şi crearea de noi spaţii pietonale; „Suntem decişi să finalizăm această strategie, să o votăm în Consiliul Local, după care să depunem aplicaţia la Comisia Euroeană, să putem semna acest contract Climatic City. Am avut discuţii şi la ADRNE, iar municipiul Suceava se află printre cele trei unităţi administrativ-teritoriale din România cu şanse reale de a primi sume suplimentare, alături de Cluj Napoca şi Sectorul III din Bucureşti, în cadrul Programului <100 de oraşe neutre din punct de vedere climatic până în anul 2030>” a explicat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.