30 iulie 2023


Consilierii locali vor delibera, de urgenţă, asupra unui

Credit de 12 milioane de lei pentru cofinanţarea proiectelor PNRR ale municipiului Suceava    

>Cu aceşti bani, Primăria va contribui la achiziţionarea a 50 de autobuze electrice pentru Zona metropolitană, cât şi la proiectele de renovare energetică a blocurilor din centrul reşedinţei de judeţ

Consiliul Local al municipiului Suceava se întruneşte, astăzi, în şedinţă extraordinară de îndată. Urgenţa este dată, potrivit primarului Ion Lungu, de termenul extrem de strâns de înaintare a cererii de contractare a unui credit de trezorerie în vederea cofinanţării proiectelor pe care Primăria le-a depus în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Edilu-şef sucevean  a declarat că, în cursul săptămânii trecute, Guvernul României a hotărât să acorde această facilitate financiară unităţilor administrativ-teritoriale care vor implementa proiecte din categoria celor amintite, documentaţia trebuind obligatoriu  a fi însoţită şi de hotărârea deliberativului local. „Vrem să luăm un credit de trezorerie pentru finanţarea contribuţiei la proiectele PNRR. Până miercuri nu a existat această posibilitate, dar s-a clarificat problema la Bucureşti, la Guvern, în Comisia pentru împrumuturi. Se poate lua credit, însă hotărârea de Consiliu Local trebuie depusă până pe 1 august” a reliefat Ion Lungu, primarul Sucevei. Pentru o perioadă de 5 ani, valoarea împrumutului din Trezoreria statului care va fi accesat se ridică la 11,93 de milioane de lei. Cu aceşti bani, Primăria Suceava va asigura contribuţia financiară proprie la proiectele cu finanţare europeană nerambursabilă aferente Componentei C5-Valul renovării şi Componentei C10-Fondul local. 


În cauză sunt proiectul de renovare energetică a clădirilor rezidenţiale multifamiliale din zona centrală a Sucevei, lotul I, din cadrul Asociaţiei de proprietari nr. 3; renovare energetică a clădirilor rezidenţiale multifamiliale din cadrul Asociaţiei de proprietari Centru; renovarea energetică a clădirilor rezidenţiale multifamiliale din zona centrală a Sucevei, lotul II, din cadrul Asociaţiei de proprietari nr. 3, cât şi proiectul de renovare energetică moderată a Blocului nr. 9 Castor de pe strada Jean Bart. De asemenea, din aceeaşi sursă, Primăria Suceava ar urma să asigure partea care îi revine la finanţarea etapei I a Proiectului „Sistem de transport public metropolitan”. Acest din urmă proiect a fost depus pe 15 mai 2022, în vederea achiziţionării a 50 de autobuze electrice și a 65 stații de încărcare în Zona Urbană Funcțională. Avizul pentru lansarea licitaţiei în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) a fost primit în ultima decadă a lunii iunie 2023. Valoarea proiectului este 105,417 milioane de lei, adică aproximativ 21 de milioane de euro. Prevăzute sunt două loturi, unul de 18 autobuze electrice mari, în valoare de 56,17 milioane de lei, respectiv un altul de 32 de autobuze mici, în valoare de 49,49 de milioane de lei. Pentru staţiile de încărcare ar fi alocată suma de 1,93 de milioane de euro. Zona Urbană Funcţionale are în componenţă municipiul Suceava, oraşul Salcea şi comunele Adâncata, Moara, Pătrăuţi, Şcheia, Ipoteşti, Bosanci şi Mitocul Dragomirnei.