16 iulie 2023

Tema Zilei Naţionale a Contabilului Român 2023 „Contabilitatea economică: adevărul din spatele cifrelor”

> Cu prilejul aniversării, discuţiile s-au axat pe rolul esenţial al contabilităţii criminalistice, „de ajuta organizaţiile să navigheze în siguranţă într-un mediu financiar-contabil complex, incert şi volatil”

> În semn de apreciere pentru contribuţia la dezvoltarea profesiei şi a mediului de afaceri, premiate au fost societăţile de expertiză contabilă şi de contabilitate, precum şi experţii contabili autorizaţi

Filiala Suceava a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR), organism care gestionează profesia contabilă în ţara noastră, a sărbătorit, pe 13 iulie, la Eden Garden, 102 ani de la înfiinţarea a acestei structuri. Sub Sloganul „Tradiţie pentru viitor. Evoluăm împreună!”, aceasta este cea de-a a XIX-a ediţie a Zilei Naţionale a Contabilului român, manifestarea fiind deschisă de Aurel Sauciuc, preşedintele Filialei CECCAR Suceava. Au răspuns invitaţiei senatorul Gheorghiţă Mândruţă (PSD), deputatul Mirela Adomnicăi (PSD), deputatul George Şoldan (PSD), Doina

Iacoban, subsecretar de stat la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, subprefectul Cristian Şologon, Lucian Harşovschi, viceprimarul Sucevei, reprezentaţii Universităţii Ştefan cel Mare, Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Inspectoratului Şcolar Judeţean, Colegiului Naţional Economic Dimitrie Cantemir, Direcţiei Regionale  Antifraudă, Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, Camerei de Comerţ şi Industrie, Casei Judeţene de Pensii, Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Patronatului Judeţean al Femeilor de Afaceri. Anul acesta, după ce „a pregătit mai multe generaţii de profesionişti contabili”, invitat special a fost profesorul Ion Moroşan, profesor de contabilitate la Colegiul Naţional Economic Dimitrie Cantemir, fost membru al CECCAR, autor de volume de contabilitate şi de monografii contabile. Mesaje de salut şi felicitări au adresat sărbătoriţilor parlamentarii suceveni, reprezentanţii autorităţilor administraţiei publice locale şi judeţene, instituţiilor publice, mediului academic şi mediului de afaceri. Subliniind „importanţa semnificativă a profesiei contabile în dezvoltarea economică a Românei”, mesajul Consiliului Superior al CECCAR a fost prezentat de către Ana Maria Litvinchevici, membru sucevean în organismul naţional. „Ziua Naţională a Contabilului Român reprezintă şi un prilej de a evidenţia în mod public rezultatele muncii experţilor şi contabililor autorizaţi, premiindu-i pe aceştia în cadrul Topului local al membrilor CECCAR. Sunt recunoscute, astfel, performanţele societăţilor de expertiză contabilă şi de contabilitate, precum şi ale experţilor contabililor autorizaţi, în semn de apreciere a contribuţiei acestora la dezvoltarea profesiei şi a mediului de afaceri” se evidenţiază în mesajul preşedintelui Consiliului Superior la CECCAR, Elena Ecaterina Chivu, în care se subliniază că în cadrul evenimentului, alături de reprezentanţii instituţiilor şi autorităţilor reglementare, mediului de afaceri şi mediului educaţional, abordată va fi tema „Contabilitatea economică: adevărul din spatele cifrelor”. 


Drept urmare, discuţiile s-au axat pe rolul esenţial al contabilităţii criminalistice, „de ajuta organizaţiile să navigheze în siguranţă într-un mediu financiar-contabil complex, incert şi volatil”. Potrivit prof. univ. dr. Robert Aurelian Şova, vicepreşedintele Consiliului Superior al CECCAR, „frauda financiară este o provocare actuală care afectează securitatea economică a afacerii şi chiar a ţării”. În cadrul panelului de discuţii, prof. univ. dr. Veronica Grosu a expus pe tema „Rolului contabilităţii criminalistice în combaterea criminalităţii economice şi a corupţiei”, iar prof. univ. dr. Elena Hlaciuc a vorbit despre „Rolul contabilităţii criminalistice în guvernanţa corporativă”.  Topul local al membrilor Filialei Suceava a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România a prilejuit înmânarea de trofee şi diplome la categoriile profesionale experţi contabili, contabili autorizaţi, precum şi societăţilor de expertiză contabilă şi societăţi de contabilitate. Manifestarea s-a încheiat cu partea de socializare. În România, profesia contabilă a fost reglementată prin Decret regal, pe 13 iulie 1921, când a fost înfiinţat organismul profesional cu atribuţii în gestionarea acesteia. Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, cu istorie de 102 ani, este singurul organism profesional din România care acordă calificările de expert contabil şi contabil autorizat. CECCAR este cel mai mare organism profesional de sud-estul Europei, reprezentând 35.000 de experţi contabili şi contabili autorizaţi. Filiala Suceava a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România are peste 540 de experţi contabili, 50 de contabili autorizaţi şi 189 de firme de expertiză contabilă şi de contabilitate.