26 ianuarie 2022

Aproape jumătate din tichetele de masă caldă nu au fost folosite     

>Cardurile au fost refuzate pur şi simplu, unii beneficiari decedaseră până la stabilirea dreptului, alţii erau cazaţi în căminul de bătrâni sau îşi schimbaseră domiciliul 

În municipiul Suceava, tichetele speciale pe suport electronic pentru masa caldă au avut un grad puţin satisfăcător de utilizare.

Potrivit unei informări pe anul 2021, Direcţia de Asistenţă Socială, prin serviciile de specialitate, a recepţionat 196 de asemrnea carduri, dintre care doar 106 au fost distribuite pensionarilor îndreptăţiţi, iar 3 către persoanele fără adăpost. Conform sursei citate, din totalul primit, 34 de carduri au fost returnate, unele fiind refuzate pur şi simplu, iar altele pe motiv de schimbare a domiciliului sau de vânzare a locuinţei de către beneficiarii în cauză. De asemenea, alte 34 de persoane au fost declarate neeligibile. Între acestea din urmă, 26 beneficiau atât de indemnizaţie de handicap, cât şi de pensie socială, 4 decedaseră până la stabilirea dreptului, 3 erau cazate la căminul de bătrâni  „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, iar o persoană fără adăpost nu a putut fi identificată. Potrivit Direcţiei de Asistenţă Socială, deoarece beneficiarii suceveni şi-au schimbat domiciliul, 19 tichete speciale pe suport electronic au fost predate altor unităţi administrativ-teritoriale, respectiv către primăriile din Şcheia, Moara, Todireşti şi Grăniceşti. Tichetele speciale pe suport electronic pentru masă caldă au fost acordate în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 116 din 2020, acestea fiind finanţate din Fondul de Ajutor European pentru cele mai Defavorizate Persoane (FAEDP), în cadrul Programului Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD). În categoria beneficiarilor au fost cuprinşi pensionarii în vârstă de peste 75 de ani-beneficiari ai indemnizaţiei sociale de 800 de lei pe lună, precum şi persoanele fără adăpost.