02 ianuarie 2022

 Pierderi de 3,6 milioane de lei ale Aeroportului „Ştefan cel Mare”, acoperite de rezerva bugetară de stat


>La Suceava ajunge a doua cea mai mică sumă dintre cele acordate pentru 12 unităţi aeroportuare, bani meniţi să „acopere toate cheltuielile, inclusiv pe cele (...) cu salariile”

>„Nu mai aveam voie să acordăm acest sprijin de la Consiliul Judeţean” susţine Gheorghe Flutur, preşedintele CJ, precizând că deficitul este urmare a restricţiilor din pandemie

Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava beneficiază de un ajutor de stat de 3,65 de milioane de lei, aprobat într-o şedinţă a Guvernului, pe ultima sută a anului 2021. După Tulcea, cu 3,31 de milioane de lei, aceasta este a doua cea mai mică sumă dintre cele orientate înspre 12 aeroporturi din ţară, totalul pentru depăşirea problemelor cauzate de criza de sănătate publică fiind de 84 de milioane de lei. În acest sens, într-o ultimă şedinţă extraordinară din 2021, consilierii judeţeni s-au întrunit pentru rectificarea bugetului judeţului Suceava şi a bugetului Aeroportului „Ştefan cel Mare” Suceava.  „Este o veste foarte bună cu care încheiem anul 2021, pentru că în şedinţa Guvernului s-a aprobat alocarea unor sume importante de bani, inclusiv pentru Aeroportul Suceava. Primim din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului 3,65 de milioane de lei. Este vorba despre sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale. Este o sumă cu destinaţie specială pentru susţinerea aeroporturilor regionale, în cazul cărora consiliile judeţene au calitatea de autoritate tutelară” precizat şeful administraţiei judeţene sucevene.  Potrivit lui Gheorghe Flutur, Consiliul Judeţean nu mai avea posibilitatea susţinerii financiare din bugetul judeţului, alocarea guvernamentală fiind menită a compensa deficitul din intervalul iulie 2020-decembrie 2021. „Hotărârea a fost aprobată şi publicată în Monitorul Oficial, anterior fiind dat un ordin comun al ministrului Dezvoltării şi ministrului Transporturilor, care aprobă o schemă de ajutor de stat privind nivelul maxim care poate fi acordat aeroporturilor, iar în Suceava nu mai aveam voie să acordăm acest sprijin de la Consiliul Judeţean. S-au înregistrat pierderi în activitatea aeroporturilor din România din cauza restricţiilor din pandemie şi, atunci, s-a găsit această soluţie, iar documentaţia am făcut-o din timp. Avem o serie de pierderi înregistrate în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2021, un deficit de 2,46 de milioane de lei, calculat de reprezentanţii Aeroportului. Se adaugă intervalul 1 iulie-31 decembrie 2020, cu 1,18 milioane de lei. Practic, noi acoperim pierderile de la jumătatea anului 2020 şi cele din 2021. Noi ne bucurăm că este acoperit acest deficit. Acum este clar că Aeroportul trebuie să-şi facă toate calculele, să-şi acopere toate cheltuielile, inclusiv pe cele de funcţionare şi cu salariile” a declarat Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava.