12 ianuarie 2022


Dr. Mihai Voloşeniuc, şeful DSVSA Suceava recomandă

 Atenţie la practicile comerciale „ascunse”

>Această intervenţie survine unei alerte referitoare la depăşirea valorilor admise de pesticide, în judeţul Suceava ajungând 190 kg din lotul incriminat

Dr. Mihai Voloşeniuc, director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţă Alimentară Suceava recomandă consumatorilor să fie atenţi atunci când cumpără un produs alimentar, deoarece pot avea surprize neplăcute.

Şeful DSVSA lansează acest semnal după ce, recent, inclusiv pe piaţa suceveană, a ajuns şi a fost comercializată o cantitate de portocale cu urme de pesticide. „Consumatorii trebuie să fie foarte atenţi la ţara de origine şi, de asemnea, să cumpere produse doar din locuri autorizate. Însă, din păcate, în acest caz chiar este un loc autorizat, dar din cauza unor practici comerciale <ascunse> - ca să nu spun altfel -, se ajunge în situaţii de felul acesta. De asemenea, la raft, cumpărătorii trebui să urmîrească afişele, deoarece, atunci când există o alertă, supermarketul are obligaţia să anunţe, la loc vizibil, că un anumit produs, dintr-un anumit lot, are o problemă” a declarat dr. Mihai Voloşenic, subliniind că atunci când sunt remarcate modificări organoleptice ale produselor sau alte probleme similare să fie sesizată DSVSA. Această intervenţie survine unei alerte referitoare la depăşirea valorilor admise de reziduuri de pesticide, respectiv de Dimetoat şi Chlorpirifos la portocale de calibrul 4-5, în judeţul Suceava ajungând 190 kg din lotul incriminat. Originea produsului a fost mentionată eronat pe etichetă de către furnizorul Andros Stil SRL ca fiind Grecia, în timp ce portocalele proveneau din Egipt. „Au intrat pe data de 24 decembrie, iar pe 26 decembrie au fost vândute şi în două supermarketuri din Suceava care au fost implicate. Urmează ca la nivel de ANSVSA să se ia măsuri, să se vadă cine a făcut această fraudă. Căci, până la urmă, este vorba despre o fraudă, fiind substituită originea şi nerespectată trasabilitatea produselor. Am iniţiat şi noi procedura de retragere a produsului, dar alerta am primit-o pe 7 ianuarie, portocalele fiind cu siguranţă consumate” a precizat dr. Mihai Voloşeniuc, director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava. Furnizorul a dispus retragerea de la comercializare și rechemarea de la clienți a articolului menționat. De menţionat eset fatul că odată returnate, contravaloarea produselor va fi restituită, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.