27 octombrie 2021

 Comercializată printr-un supermareket suceveană

Baghetă de pâine din aluat congelat de import, contaminată cu oxid de etilenă


>„Judeţul Suceava are suficienţi fabricanţi de pâine care fac livrările în 2-3 ore, şi nu sub formă de produse îngheţate” arată dr. Mihai Voloşeniuc, şeful DSVSA

>Oficialul sucevean recomandă consumatorilor să se orienteze cu grijă asupra produselor achiziţionate, susţinând că „România importă, zilnic, 20 de camioane de pâine congelată”   

Patru alerte a avut în lucru şi soluţionat, cel mai recent, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţă Alimentelor Suceava. Conform dr. Mihai Voloşeniuc, director executiv al instituţiei sucevene, acestea au sosit prin Sistemul european de alertare rapidă pentru alimente şi furaje „Rapid alert system for feed and food”, având ca obiect maioneză cu oxid de etilenă, lămâi cu urme de pesticide şi condimente contaminate cu mucegai, respectiv cu aflatoxine, „substanţe secretate de către un micet”. Produsele s-au regăsit în unităţii de desfacere cu amănuntul de toate mărimile, precum şi în depozitele din judeţul Suceava. De regulă, în cazul acestora inspectorii sanitari veterinari trebuie să se deplaseze efectiv în teren, pentru a face verificări şi a dispune măsurile necesare. „Suntem, în continuare, bombardaţi cu alerte. Acestea sunt greu de gestionat, întrucât trebuie verificate după o listă a companiei mamă. Se fac verificări, se întocmesc procese-verbale, iar în funcţie de constatări, produsele pot fi orientate înspre distrugere. Toate alertele au fost în lucru şi, deja, majoritatea produselor sunt retrase de la comercializare” a precizat şeful DSVSA. Dr. Voloşeniuc reliefează că, de cealaltă parte, supermarketurile şi unităţile comerciale mari au propriul control intern, unul bine pus la punct, loturile suspecte fiind identificate şi retrase rapid de la comercializare. Într-un asemenea caz, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţă Alimentelor a fost alertată în legătură cu unele cantităţi de baghetă de pâine contaminată cu oxid de etilenă, distribuită în reţeaua unui supermarket care funcţionează şi în municipiul Suceava. „La baghetă este o mare problemă, pâinea fiind consumată în aceeaşi zi. Astfel, există riscul ca lotul respectiv să nu mai poată fi verificat în timp util, iar consumatorii să fie preveniţi imediat. Coca congelată a fost adusă din import, iar pâinea fost coaptă în ţară. În ceste circumstanţe trebuie de spus că judeţul Suceava are suficienţi fabricanţi de pâine care, în 2-3 ore, fac livrările, şi nu sub formă de produse îngheţate” a evidenţiat  dr. Mihai Voloşeniuc, director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinară şi pentru Siguranţă Alimentelor Suceava, adăugând că România importă, zilnic, 20 de camioane de pâine congelată.