06 octombrie 2021

Suspiciuni în lanţ privind prezenţa pe piaţă a produselor  contaminate de import  


>Inspectorii sanitari veterinari suceveni au închis alerte cu privire la salmonella în carne de pui din Polonia, miez de nucă râncezit din Ucraina şi lămâi şi piersici cu urme de pesticide, din Turcia

>„Vrem să garantăm securitatea consumatorilor, să facem lobby pentru producătorii autohtoni autentici” subliniază dr. Mihai Voloşeniuc, director executiv al DSVSA, accentuând că „foarte rar, ceea ce este foarte ieftin, este şi foarte bun”

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava va organiza şi desfăşura, în colaborare cu Direcţia pentru Agricultură Judeţeană şi Oficiul pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie o serie de controale la apicultorii din judeţ. Potrivit dr. Mihai Voloşeniuc,  director executiv al DSVSA, verificările vor urmări stabilirea concordanţei dintre numărul de stupi deţinuţi de un producător şi cantitatea de miere scoasă la comercializare de acesta. Iniţiativa survine unei alerte transmise prin „Rapid alert system for feed and food”, privitoare la un caz de suspiciune de contaminare cu antibitioce a mierii de albine. Aceasta ar fi furnizată în Belgia de către un apicultor din Drăgoieşti, unde, amestecată cu miere provenind din China, ar fi ajuns în Olanda, ţară în care analizele de laborator au relevat prezenţa antibitiocelor. Mergând pe urmele produsului, verificările la sursa din judeţul Suceava au scos la iveală că respectiva cantitate a fost livrată în Belgia pe durata anului trecut, stocul în cauză fiind epuizat încă din acel moment. De altfel, DSVSA se confruntă, din nou, cu o serie de alerte, printre acestea cea privind contaminarea cu salmonella a unei cantităţi de carne de pasăre de import din Polonia. Controalele făcute la unul dintre depozitele MEDA, care livrau şi pe piaţa suceveană, au concluzionat că, urmare a prelucrării termice, suspiciunea  nu se confirmă la produsele obţinute (cremvurşti sau parizer de pasăre). O alertă în curs de soluţionare este cea privind miezul de nucă râncezit, de import Ucraina, iar alta referitoare la mixul de caju şi arahide mucegăite fiind deja închisă. De asemenea, închise au fost şi alertele care semnalau prezenţa pesticidelor peste limitele maxime admise în unele loturi de lămâi şi piersici importate din Turcia. Nu în cele din urmă, în continuare sunt depistate loturi de produse cu ingrediente în compoziţia cărora a fost utilizată guma de guar. Depistat a fost un producător de îngheţată cu urme de oxid de etilenă, cantităţile respective fiind retrase de piaţă şi trimise la incinerare. „Vrem să garantăm securitatea consumatorilor, să facem lobby pentru producătorii autohtoni autentici. Îndrum pe toţi consumatorii să se adreseze doar producătorilor şi comercianţilor autorizaţi, deoarece, foarte rar, ceea ce este foarte ieftin, este şi foarte bun”, subliniază dr. Mihai Voloşeniuc, director executiv la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţă Alimentară Suceava.