Suspiciuni în lanţ privind prezenţa pe piaţă a produselor contaminate de import
>Inspectorii sanitari
veterinari suceveni au închis alerte cu privire la salmonella în carne de pui
din Polonia, miez de nucă râncezit din Ucraina şi lămâi şi piersici cu urme de
pesticide, din Turcia
>„Vrem să garantăm
securitatea consumatorilor, să facem lobby pentru producătorii autohtoni
autentici” subliniază dr. Mihai Voloşeniuc, director executiv al DSVSA, accentuând
că „foarte rar, ceea ce este foarte ieftin, este şi foarte bun”
Direcţia Sanitară
Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava va organiza şi desfăşura, în
colaborare cu Direcţia pentru Agricultură Judeţeană şi Oficiul pentru
Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie o serie de controale la apicultorii din
judeţ. Potrivit dr. Mihai Voloşeniuc,
director executiv al DSVSA, verificările vor urmări stabilirea
concordanţei dintre numărul de stupi deţinuţi de un producător şi cantitatea de
miere scoasă la comercializare de acesta. Iniţiativa survine unei alerte transmise
prin „Rapid alert system for feed and food”, privitoare la un caz de suspiciune
de contaminare cu antibitioce a mierii de albine. Aceasta ar fi furnizată în
Belgia de către un apicultor din Drăgoieşti, unde, amestecată cu miere provenind
din China, ar fi ajuns în Olanda, ţară în care analizele de laborator au
relevat prezenţa antibitiocelor. Mergând pe urmele produsului, verificările la
sursa din judeţul Suceava au scos la iveală că respectiva cantitate a fost
livrată în Belgia pe durata anului trecut, stocul în cauză fiind epuizat încă
din acel moment. De altfel, DSVSA se confruntă, din nou, cu o serie de alerte,
printre acestea cea privind contaminarea cu salmonella a unei cantităţi de
carne de pasăre de import din Polonia. Controalele făcute la unul dintre
depozitele MEDA, care livrau şi pe piaţa suceveană, au concluzionat că, urmare
a prelucrării termice, suspiciunea nu se
confirmă la produsele obţinute (cremvurşti sau parizer de pasăre). O alertă în
curs de soluţionare este cea privind miezul de nucă râncezit, de import
Ucraina, iar alta referitoare la mixul de caju şi arahide mucegăite fiind deja închisă.
De asemenea, închise au fost şi alertele care semnalau prezenţa pesticidelor
peste limitele maxime admise în unele loturi de lămâi şi piersici importate din
Turcia. Nu în cele din urmă, în continuare sunt depistate loturi de produse cu
ingrediente în compoziţia cărora a fost utilizată guma de guar. Depistat a fost
un producător de îngheţată cu urme de oxid de etilenă, cantităţile respective
fiind retrase de piaţă şi trimise la incinerare. „Vrem să garantăm securitatea
consumatorilor, să facem lobby pentru producătorii autohtoni autentici. Îndrum
pe toţi consumatorii să se adreseze doar producătorilor şi comercianţilor autorizaţi,
deoarece, foarte rar, ceea ce este foarte ieftin, este şi foarte bun”,
subliniază dr. Mihai Voloşeniuc, director executiv la Direcţia Sanitară
Veterinară şi pentru Siguranţă Alimentară Suceava.