Prin votul consilierilor
locali
Bioenergy se
aprovizionează cu biomasă de 10 milioane de lei, iar Thermonet încasează 5
milioane de lei, restanţe la încălzirea din primăvară
>„Indiferent ce s-ar întâmpla, nu putem lăsa cetăţenii fără încălzire” spune primarul Lungu, arătând că în pregătire este un proiect PNRR de modernizare, de 50 de milioane de euro
>Deşi mai mică decât „altă dată”, consumatorii casnici au
la transportatorul şi furnizorul de energie termică o datorie de circa 4
milioane de lei
În şedinţă de îndată care avut loc ieri, Consiliul Local a rectificat în plus, cu 15 milioane de lei, bugetul municipiului Suceava, bani primiţi din Fondul de rezervă bugetară a Guvernului României şi reprezentând defalcări din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale. Din această sumă, 10 milioane de lei reprezintă avansul destinat centralei Bioenergy pentru constituirea stocurilor de biomasă, iar 5 milioane de lei iau calea transportatorului, distribuitorului Thermonet, în vederea acoperirii datoriilor aferente lunilor aprilie şi mai 2021, perioadă în care sistemul centralizat a fost nevoit să funcţioneze în mod prelungit, ca urmare a temperaturilor scăzute. „Având în vedere că avem o mare problemă la asigurarea încălzirii în oraş, stocurile de masă lemnoasă fiind mici din mai multe cauze, propun ca - la fel cum am procedat şi în alţi ani -, ca această sumă să o dăm în totalitate ca subvenţii pentru acoperirea diferenţelor de preţ şi tarif la energia termică” a spus edilul-şef Ion Lungu. Potrivit primarului, odată virată suma de 10 milioane de lei în conturile firmei din Lunca Sucevei, până la sfârşitul sezonul rece 2021-2022 Primăria nu va mai avea vreo obligaţie către Bioenergy. „Sper ca Bioenergy să-şi refacă stocul de masă lemnoasă, pentru că suntem într-o situaţie foarte delicată cu preţul gazului metan, care a crescut de vreo 4 ori. Sigur, a crescut preţul şi la lemn, dar nu se pune problema să fie pusă în discuţie eficienţa energiei termice produsă astfel” explică şeful municipalităţii. La rându-i, populaţia, prin asociaţiile de proprietari, are, către Thermonet, datorii de circa 4 milioane de lei, acesta fiind una consistentă, „dar altă dată era mai mare”.
„Cetăţenii trebuie să înţeleagă că trebuie să plătească această datorie. Indiferent ce s-ar întâmpla, nu putem lăsa cetăţenii fără încălzire. În comparaţie cu alte oraşe din ţară, municipiul Suceava este într-o situaţie fericită în ceea ce priveşte încălzirea pentru sezonul rece viitor” a punctat Ion Lungu, primarul Sucevei. Şeful municipalităţii a subliniat că Primăria mai are de reabilitat circa 50% din reţelele primare şi reţelele secundare, pe care pierderile sunt „destul de mari”, dar şi de modernizat mai multe puncte termice. În anii de când Lungu este primar, cheltuită în acest sens a fost o sumă de aproximativ 35 de milioane de euro, dintre care 10 milioane euro aferente Proiectului „Utilităţi şi mediu la standarde europene”. Primăria Suceava are în pregătire un proiect de reabilitare şi modernizare în totalitate, pentru care finanţarea de 50 de milioane de euro ar urma să fie atrasă prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), în catul accesării fondurilor acesta putând fi implementat în circa 3 ani.