10 octombrie 2021


 Bioenergy primeşte în avans 10 milioane de lei pentru a putea asigura încălzirea în municipiul Suceava

>Restanţele populaţiei la plata energiei termice sunt mari, producerea energiei termice fiind „periclitată din cauza finanţării insuficiente”

 Consiliul Local al municipiului Suceava este chemat, în şedinţa extraordinară de astăzi, să aprobe plata în avans a subvenţiei pentru acoperirea diferenţei dintre preţul de producere, transport, distribuire şi fumizare a energiei termice livrate populaţiei prin sistemul centralizat şi preţul local al energiei termice facturate populaţiei pentru sezonul rece 2021-2022. 
Potrivit primarului Ion Lungu, iniţiatorul proiectului de hotărâre, suma de 10 milioane de lei care va lua calea Bioenergy este parte a alocării de 15 milioane de lei repartizată recent reşedinţei de judeţ din Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului. 
În acest fel se vor putea asigura stocurile de combustibil necesare desfăşurării activităţii de producere a energiei termice în iarna care urmează”, arată edilul-şef. Potrivit şefului municipalităţii, restanţele populaţiei la plata energiei termice sunt în continuare mari, activitatea de producere a energiei termice în centrala pe biomasă a Bioenergy Suceava, în perioada următoare, fiind periclitată din cauza finanţării insuficiente. „Având în vedere cele prezentate, consider că este necesară plata în avans a subvenţiei pentru acoperirea diferenţei dintre preţul de producere, transport, distribuire şi fumizare a energiei termice livrate populaţiei prin sistem centralizat şi preţul local al energiei termice facturate populaţiei, în suma de 10 milioane de lei pentru sezonul rece 2021-2022” arată Ion Lungu, primarul Sucevei. Conform proiectului de hotărâre, în municipiul Suceava sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare aproximativ 19.000 de locuinţe, însumând circa 48.500 de locuitori. Energia termică este produsă în centrala de cogenerare pe biomasă a societăţii comerciale Bioenergy Suceava, transportul, distribuirea şi furnizarea energiei termice fiind asigurate de Thermonet Suceava.